16 tips om soepel live te gaan

16 praktische tips om soepel live te gaan

Door live te gaan op social media en door webinars (online workshops) te geven, bouw je hele mooie relaties op met je volgers, trek je nieuwe klanten naar je toe en ben je huidige klanten extra van dienst. De afgelopen jaren was ik veelvuldig live én heb ik een aantal keer een webinar (online workshop) georganiseerd. Dit heeft mij heel veel gebracht. 
In deze mail deel ik daarom mijn belangrijkste learnings met jou, verdeeld in 16 praktische tips. Bewaar ze, voor als jij aan de slag gaat.

 1. Geef aandacht aan de internetverbinding die je hebt. ‘Zomaar’ je laptop gebruiken op de Wifi geeft kans op het verlies van je verbinding en dat is jammer als jij en je kijkers net helemaal in het verhaal zitten. Gebruik dus altijd een kabel waarmee je de hardware (dus je laptop of PC) aan je modem verbindt.

 2. Probeer de hoogst mogelijke bandbreedte en up- en downloadsnelheid in huis te hebben. Dus de beste kwaliteit Wifi, om het zo uit te leggen. Dat kan bij elk adres misschien anders zijn, dus check bij je provider hoe dat zit bij jou en hoe je kunt upgraden naar de maximale kwaliteit, zodat er niets mis kan gaan tijdens jouw live of webinar.
 3. Of je nu wel of niet de beste verbinding hebt, zorg ervoor dat niemand anders in huis tijdens je presentatie ook van de verbinding gebruik gaat maken. Jij bent de enige die op dat moment op het internet zit. Meer hierover lees je in de laatste tip.
 4. Zorg dat je telefoon op stil staat, dat niemand per ongeluk kan bellen of dat je piepjes hoort van berichten die binnenkomen.
 5. Zorg dat je ergens ongestoord kunt uitzenden. Dus niet op plekken waar gezinsleden op hun tenen nog binnen komen trippelen, om iets uit een lade te pakken en denken dat je zo niet wordt afgeleid 🙂
 6. Geef het aan bij buren, en helemaal als het om nieuwe mensen gaat of als er een verbouwing gaande is. Vraag ze om medewerking of kies een andere locatie (met top-verbinding).
 7. Bedenk, als je van huis uit werkt en uitzendt, wat je met je huisdier doet. Een hond kan blaffen, een vogel kan gaan fluiten en de kat kan voor de camera doorlopen.
 8. (Over camera gesproken.) Zorg dat je een goede beeldkwaliteit hebt. Je kunt eventueel een aparte camera aanschaffen die je aansluit of koppelt aan je laptop, mobiel of pc, maar dat is helemaal aan jou natuurlijk. Hetzelfde geldt voor de microfoon die je gebruikt. Is die van je laptop of pc niet zo goed, koop een andere.
 9. Zorg dat je er fris uitziet. Het is fijn om te kijken naar iemand die aandacht heeft besteed aan zichzelf.
 10. Zorg ook dat de achtergrond achter je, als jij zelf steeds in beeld bent, leuk is om naar te kijken. Dus let daarop als je ergens live wil gaan. Ga je regelmatig live op dezelfde plek, dan maak er een fijne plek van. Een simpele witte muur is wat saai. Te druk leidt weer af dus zoek naar wat mooi is voor de kijker en wat past bij jou.
 11. Maak een supermooie presentatie. Dat is mijn advies. Ik heb veel webinars gezien en daar ook veel verschillen in gevonden: de een laat alleen maar de tekst zien die wordt voorgelezen. De ander gooit er af en toe een plaatje door. Weer een ander maakt er echt een visueel kunstwerk van en gebruik veel plaatjes. Zoek naar een mooie balans die past bij jou en bij de mensen waar jij je webinar voor geeft. (En gebruik minstens 80 sheets voor een uur webinar, minstens.)
 12. Plaats je teksten op sheets, zorg dan dat een sheet niet helemaal vol tekst staat. Een paar zinnen per sheet is meer dan voldoende.
 13. Schrijf een script. Dus maak vooraf minstens een overzicht van wat je wil gaan vertellen aan de kijkers. Bedenk bij het maken van dat script: wat wil je dat de kijkers begrijpen, voelen, onthouden en liefst ook gaan doen na het kijken van de live of het webinar. Dat kan puntsgewijs, maar je kunt het ook een eerste keer gewoon helemaal uitschrijven. Helemaal niet erg, dat helpt je zelfs onthouden. (En ja, je kunt er delen weer van gebruiken in een blog of een socialmediabericht.)
 14. Oefen droog. Vertel je verhaal vooraf een keer (of vaker) hardop aan jezelf, zodat het in je systeem komt. Je hoeft het niet letterlijk te onthouden en dus uit je hoofd te leren. Je kunt er gerust op vertrouwen dat je echt wel weet wat je vertellen gaat. En de sheets helpen je natuurlijk ook. Werk je met twee schermen, dan kun je in een scherm ook de notities open laten staan tijdens de live of het webinar. In die notities werk je je verhaal uit.
 15. Oefen nat. Dat wil zeggen: met camera. Dan kun je terugkijken. Afhankelijk van je webinarsoftware is dat mogelijk. Ik heb steeds met WebinarGeek gewerkt en dat was helemaal super. Je kunt dus het webinar oefenen voor je het live webinar houdt. Op Facebook kan het ook. Je kunt je live oefenen op je persoonlijke account door daar live te gaan maar de instellingen te zetten op: ‘alleen ik’. Dan doe je je live. Die kun je terugkijken dus en zo bekijken waar en hoe je het anders zou willen doen.
 16. Maak je niet druk. Makkelijk gezegd? Ja, misschien wel. Een beetje nerveus zijn is prima en gezond. Het ergste dat er mis kan gaan? Verbinding weg. Je klapt eruit. Ik had het de eerste keren toen ik de Summer Schrijfchallenge deed, met wel 300 deelnemers. De kijkers gingen gewoon met mij mee door de volgende live in. Ze vonden het net zo spannend als ik, alhoewel ik wel denk dat mijn oksels harder klotsten.
  En waar bleek het aan te liggen? Mijn lieve vriend die ondertussen dacht: ‘Ik ga op Netflix film kijken’ en daarna: ‘Nee, toch niet, ik ga iets anders doen.’ Deze gedachten en vooral de acties die daarbij hoorden waren bij mij precies de momenten dat mijn verbinding eruit klapte, begreep ik later.

Speel je met de gedachte om een webinar of live te geven? Stop met spelen en ga dat doen. De eerste keer is altijd spannend, het is iets wat buiten je comfort zone gaat. Maar door het te doen, ga je ervaren of het past bij jou. Geef het een kans, misschien meerdere kansen zelfs.

Webinargeek kun je een periode gratis proberen, zonder dat je ergens aan vast zit. Ik ben echter eerst gestart met de lives, om te wennen aan dat ‘live online’ idee. Pas daarna ben ik ook webinars gaan geven.
Natuurlijk komt er bij het geven van een webinar nog wat meer kijken dan bij een live. Wil je daar meer over leren: WebinarGeek leert het je echt allemaal. Er zullen vast ook andere programma’s zijn en feel free er een te kiezen die bij je past.

Veel succes!
Marianne
PS: TIP – Dit blog is een voorbeeld van het hergebruiken van content.
Eerder verscheen dit artikel namelijk in Mariannes Mail. Gooi daarom nooit content die je eerder gemaakt hebt weg. Het kan zeker opnieuw van pas komen.

PSPS Heb jij je al ingeschreven voor de Gratis Online Workshop ‘Aantrekkelijk voor nieuwe klanten?’

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek blogs op categorie

Delen met:

Gratis e-book om je creativiteit te boosten

gratis e-book marianne canters schrijfcoach blogexpert
Elke week (schrijf)inzichten en (ondernemers)inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor Mariannes Mail

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Adres

Waleweinlaan 4
5665 CK Geldrop

Contact

Mobiel: 06-42515104
marianne@tekstgericht.nl

Jouw privacy is goed geregeld: 

Privacybeleid

 

Voor meer inspiratie volg je mij op: