3 tips om tijd in te plannen voor jezelf en op te laden

3 tips om tijd in te plannen voor jezelf en op te laden

Als ondernemer is het van essentieel belang om tijd in te plannen voor jezelf. Of je nu wel of geen mensen in dienst hebt, dat maakt niet uit. Tijd voor jezelf is tijd om je batterij op te laden en om inzichten te krijgen doordat je afstand neemt van wat je elke dag doet. Inzichten die alles veranderend kunnen zijn en die bijdragen aan het succes dat jij behalen wil. Maar hoe doe je dat dan?

Tijd voor jezelf is de eerste tijd die je als ondernemer inlevert. Je geeft die tijd net zo lief aan je klanten, aan de mensen met wie je werkt en aan de lieverds om je heen. Alles is belangrijker dan jij zelf bent. Voor de gevolgen word je overal gewaarschuwd: steek je alleen tijd in andere dingen dan jezelf – en laad je dus jouw batterij niet op – dan is de kans dat je onderuitgaat heel reëel.  En als ik één ding zeker weet, is dat dit onderuitgaan niet op jouw 2021-doelstellingenlijst staat.

Ik geef je – mooi moment – 3 tips die je helpen tijd in te plannen voor jezelf (zodat je kunt opladen).

1.Sta een uur eerder op

Deze tip kan ervoor zorgen dat je al meteen dit blog wegklikt want de gedachte alleen al doet je waarschijnlijk zeer. Laat ik je dan eens vragen goed naar je waak- en slaapritme te gaan kijken. Ik slaap tussen de 7 en 8 uur per nacht. Het liefst kruip ik er op tijd in, zodat ik om 6 uur op kan staan. Dat uur is een uur dat niemand in huis wakker is en ik heerlijk met mezelf kan zijn. Ik start met schrijven voor mezelf, doe af en toe yoga, probeer te mediteren of lees een paar pagina’s uit een boek. Dat uur geeft me de energie de hele dag lekker te kunnen werken. Dit ochtendritueel is puur tijd voor mij en geeft me de beste inzichten en ideeën.

2.Laat de tv uit!

Vergeet Netflix en andere abonnementen die je afleiding voorschotelen. Wees eens kritisch; hoeveel tijd breng jij door voor de televisie? Die uren zijn misschien in jouw beleving uren die voor jezelf zijn, maar vaak laden ze je niet op. Sterker nog: hoe meer geweld en nieuws je kijkt, hoe meer je wordt leeggetrokken. Gebruik die uren anders, zet ze in om dat te gaan doen wat jij je wel energie geeft. Oefen hiermee als je dat lastig vindt: kies 2 avonden in de week dat je geen kastje kijkt en iets anders gaat doen dat je leuk vindt. Train je dankbaarheidsschrijven bijvoorbeeld of ga wandelen – fijn om je dag mee af te sluiten en goed te kunnen slapen. Geloof je me niet? Dan ga het eerst eens een periode testen.

3. Blok een dagdeel als dagdeel voor jou

Kies een dagdeel in de week dat standaard voor jou is bedoeld en doe in dat dagdeel ook alleen maar dingen die je energie geven. Dat dagdeel blok je in je agenda. Maak daar een gewoonte van. Dat dagdeel is van jou en alleen jij bepaalt hoe je dat in gaat vullen. Maak er echt een date van met jezelf. Dat kan een dagdeel in het weekend zijn of doordeweeks, wat jij wil. Het zal voor je directe omgeving het meest lastig worden: helemaal als die gewend is dat jij altijd klaarstaat om iets voor ze te doen. In die uren doe jij dat niet. Zij zijn straks weer aan de beurt.

Zorg dat je momenten die je voor jezelf plant, ook ongestoord kunt beleven. Full focus op dat wat je werkelijk wil doen voor jou. Zet je telefoon uit. Geen social media. Geen familieleden of teamleden die binnenrennen. E-mail uit, internet uit. Alleen jij en dat wat jij voor jezelf wil doen: met focus. Een hele leuke om mee te nemen – als je het lastig vind om te bedenken wat je zou kunnen doen in die tijd voor jezelf –  is de tip van Julia Cameron in The Artists Way. Elke week heb je een kunstenaarsafspraakje met jezelf. Die uren zijn bedoeld om creatief bezig te zijn. Dat kan muziek luisteren zijn, uitgebreid koken, kies wat je leuk vindt, niet wat je moet doen en doe dingen die je leuk lijken en die buiten je comfort zone gaan. Ook dit is wat je helpt opladen.

Wanneer jij ook wil ervaren wat het schrijven in de ochtend voor je kan betekenen, schrijf je dan in voor 100 dagen Schrijfgeluk
Een manier om prachtige ideeën en inzichten te krijgen.

Lieve groet, Marianne
PS: Neem jij genoeg tijd voor jezelf? En hoe doe jij dat? Deel jouw tip in een reactie onder dit blog om ook anderen te inspireren!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ContentClass 28 januari; Inspirerende teksten schrijven

Zoek blogs op categorie

Delen met:

Orde brengen in ideeën

Orde brengen in ideeën

Orde brengen in ideeën Als je eenmaal op de frequentie zit waar de contentideeën om de haverklap binnenvallen, dan kan dat best overwhelming zijn. Zoveel ideeën om in content uit te werken, maar so little time. Maar goed, je schrijft ze allemaal op. En wat dan? Ik...

Pit in je blog

Pit in je blog

Pit in je blog Hoe zorg je ervoor dat je pit in je blog krijgt? Niemand leest een lang blog helemaal door zonder dat het pit heeft. Wat is pit? Voor mij betekent pit dat het blog steeds opnieuw iets in de lezer raakt, waardoor hij echt door wil lezen. Iets wat steeds...

Elke week (schrijf)inzichten en (ondernemers)inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor Mariannes Mail

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Adres

Waleweinlaan 4
5665 CK Geldrop

Contact

Mobiel: 06-42515104
marianne@tekstgericht.nl

Jouw privacy is goed geregeld: 

Privacybeleid

 

Voor meer inspiratie volg je mij op: