6 groeiremmen in je ondernemerschap

6 groeiremmen in je ondernemerschap

Het is niet leuk om te horen, maar het is zo. De groei van je bedrijf wordt het meest afgeremd door … jezelf. Wanneer je dit onder ogen durft te zien, dan ben je er klaar om alsnog door te gaan pakken op die groei. Ik neem je mee in dit blog: waar kun jij onbewust de rem erop trekken?
Ik geef hier de – in mijn ogen – 6 belangrijkste groeiremmen. Herken je deze? Dan is er werk te doen. En zodra je dat werk gaat doen, is groei het gevolg.

 1. Rem op ontvangen
  Deze noem ik als eerste omdat dit mijn eigen, ik denk wel allergrootste rem is geweest. Ik had moeite, heel veel moeite met ontvangen. Diep vanbinnen leefde de overtuiging dat ik niet goed genoeg was. En dus al helemaal niet goed genoeg om te ontvangen. Wanneer je ondernemer bent, is dat lastig. Je bedrijf draait namelijk op ontvangen. Je verleent bijvoorbeeld diensten in ruil voor geld. Hoe weet je of dit bij jou zo is?
  Signalen kunnen zijn: te lage prijzen vragen, veel gratis werk doen, veel in een soort ruilovereenkomst doen. (Heel duidelijk voorbeeld: toen ik jonger was, kon ik fooien groter dan een gulden toentertijd – ik werkte in de horeca – weigeren.)
 2. Rem op genieten van geld
  Natuurlijk noem ik deze als tweede. Mijn tweede grootste rem, die, misschien wel logisch, voor mij aan het ontvangen gekoppeld zat. Aan geld zat bij mij ook nog behoorlijk wat angst gekoppeld. Geld en bang zijn te weinig ervan te hebben, het toch graag uit willen geven omdat mensen mét geld een ander type mens zijn. Je kunt je armoede ook met stijl dragen. Dat is veel sjieker. De overtuiging ‘geld maakt niet gelukkig’ leefde ook in mij. Heel veel mensen hebben een negatieve verhouding met geld. En aangezien geld ook gewoon een vorm van energie is, die je om die negatieve verhouding afwijst, kan het niet van geld kunnen of durven genieten ook een rem zijn op de groei van je bedrijf. Want ja, als je bedrijf gaat groeien, zou je er nog meer van krijgen. De signalen van deze rem zijn min of meer dezelfde als bij de rem op ontvangen
 3. Rem op willen investeren in jezelf
  Je wil wel investeren misschien, maar je doet het toch niet. Het is lastig geld uit te geven aan jezelf. Alhoewel de kapper misschien een minder groot probleem is, want dat vind je gewoon noodzakelijk. Kleding idem dito. Maar daar kan het al ophouden. Investeringen die gericht zijn op groei, zijn spannend. De investeringen die je echt helpen groeien helemaal, en gek genoeg zijn dat waarschijnlijk net die investeringen waarvan je mind zegt: te groot. Dát zijn de investeringen die extra veel waarde leveren: omdat jij ervoor gaat zorgen dat je die investering ook daadwerkelijk kunt doen. Signalen: je wijst veel van wat je voelt dat je diep vanbinnen wil doen, toch af omdat het bedrag van de investering (net iets) buiten je comfort zone ligt.
 1. Rem op jezelf laten zien – en daardoor je podium niet pakken en je expertise niet laten zien
  In deze tijd is het jezelf laten zien van groot belang. Jouw (toekomstige) klanten kunnen kiezen tussen jou en je collega’s. Laten jouw collega’s zich zien en jij niet, dan vallen zij op. En jij dus niet. Heel eenvoudig eigenlijk. Er kunnen verschillende overtuigingen een rol spelen bij deze rem. Wanneer je jezelf herkent in de volgende zinnen, zijn dat de signalen dat deze rem op jou van toepassing is. Jezelf (en/of wat je doet) niet goed genoeg vinden – Perfectionistisch zijn – Bang zijn voor negatieve reacties van anderen – Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg – Je moet je hoofd nooit boven het maaiveld uitsteken – Jezelf niet als beter voor willen doen dan anderen … vul maar aan.
 2. Rem op marketing en sales. Hierover schreef ik afgelopen week een volledig blog. Want wanneer je hier een rem op voelt, dan zul je ook niet gemakkelijk vertellen wat je te koop hebt bijvoorbeeld. Om dit blog te lezen, klik je hier.
 3. Rem vanwege een gevoel van tijdgebrek. Je hebt behalve je bedrijf ook je gezin, je huishouden, een sociaal leven, je huidige klanten, en allemaal andere verplichtingen. Als je zou gaan groeien, gaat het je nog meer tijd kosten. Je raakt bij de gedachte al overwhelmed. Wat hieraan vastgekoppeld zit is onder andere het idee zélf alles onder controle willen te houden. En wellicht ook een stukje perfectionisme. Schaamte kan ook. Jij bent de degene die het huishouden het beste zelf kan doen. Uitbesteden betekent dat loslaten en dat is lastig. Schaamte kan ontstaan als door tijdgebrek achterstanden zijn ontstaan: in huishouden, maar ook de administratie bijvoorbeeld. Signaal: je wil alles zelf doen.

Wat nu als je een of meerdere van deze remmen herkent?
Dat is er werk te doen. Waarbij ik volledig uit mijn hart kan zeggen: mooi werk. Hard werk, maar mooi werk. Dít, lieve ondernemer, is waar persoonlijke ontwikkeling én persoonlijk leiderschap om de hoek komen kijken. Ik kan niet zeggen wat voor jou het beste is om te doen. Wat ik heb gedaan is het volgende: ik heb gekozen om een business coach én een spiritueel coach in de arm te nemen. Iemand met wie ik kan sparren als het om mijn business gaat én iemand met wie ik aan de slag kan als ik me ergens geblokkeerd voel – ik pak iets niet op of kan me er niet toe zetten omdat ik er allerlei gedachten bij heb bijvoorbeeld -. Natuurlijk is het aan jou om te bedenken en te onderzoeken wat bij jou zou kunnen passen om die remmen los te gaan laten. En net als ik: te gaan voor groei.

Ik ben heel benieuwd. Herken jij je in deze of in andere remmen?

Laat het gewoon weten in een reactie onder dit bericht.
Ik ben vast niet enige namelijk 🙂

Lieve groet, Marianne
Tot vanavond 23.59 uur kun je inschrijven om mee te doen met het Zomer Expertpakket: de laatste 3 maanden van het jaar werken we samen aan je marketing én je online zichtbaarheid zodat meer nieuwe klanten de weg gaan vinden naar jou. Ja, ik doe nog mee!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek blogs op categorie

Delen met:

Gratis e-book om je creativiteit te boosten

gratis e-book marianne canters schrijfcoach blogexpert
Elke week (schrijf)inzichten en (ondernemers)inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor Mariannes Mail

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Adres

Waleweinlaan 4
5665 CK Geldrop

Contact

Mobiel: 06-42515104
marianne@tekstgericht.nl

Jouw privacy is goed geregeld: 

Privacybeleid

 

Voor meer inspiratie volg je mij op: