7 manieren om je boek te schrijven

7 manieren om je boek te schrijven

Er zijn verschillende manieren waarop je een boek kunt schrijven. Het gaat erom dat je de manier vindt die bij jou en in je leven past. Ik geef je in dit blog 7 manieren waarop je het schrijven van je boek aan kunt pakken, om je te laten zien dat er meer mogelijk is dan waar jij misschien nu aan denkt.

Over wat bij jou past

Iedereen is anders. De een kickt op het werken met deadlines en het hebben van iemand die je achter de vodden zit. Voor de ander werkt dat verlammend. De een vindt het heerlijk om te schrijven in een donkerbruin café, met rumoer, een koffiemachine en klinkende glazen op de achtergrond. De ander sluit zich het liefst op in een werkkamer met een dubbel slot erop zodat echt niemand kan storen. Neem dit mee in de overwegingen die je straks, na het lezen van de 10 manieren, gaat maken.

Over wat in jouw leven past

Een heel realistische overweging. Alhoewel je je hier ook kunt foppen: want door hiernaar te kijken kan het ook gebeuren dat je altijd een smoesje kunt vinden: ‘Nee, op dit moment past het niet mijn leven’. Is dat zo? Weet: geen enkel moment is het goede moment. Dat betekent: elk moment is het goede moment.
Goed, over wat in jouw leven past. Als je een boek gaat schrijven, dan kost dat tijd. Ongeacht hoe het soms aan je wordt verteld: je moet er tijd in steken, anders kun je niet schrijven. Die tijd moet je ergens vandaan halen. We zouden het graag anders zien, maar tijd en leven zijn met elkaar verbonden. Dit is de praktische overweging die je ook mag meenemen, waarbij je realistisch moet zijn: waar zou jij tijd vandaan kunnen halen?

De 7 manieren hebben hier allemaal mee te maken. Maak jouw overwegingen (en plan) op basis van de manier die dus bij je past en die in je leven past.

7 manieren

1 Zorg dat je een maand ‘vrij’ bent om te schrijven

Zou dat mogelijk zijn? Een maand vrij om te schrijven? Vrij van je werk? Vrij van alles wat verder nog jouw inzet vraagt? Is het mogelijk een maand vrij te zijn en een huisje in het bos te huren om daar afgesloten aan je boek te werken? Lijkt het je ook heerlijk om op deze manier full focus dagelijks aan je boek te werken? Als dat kan, kan dit de manier zijn voor jou.

2 Sta elke dag om 4 uur op

Ja, er zijn auteurs die dat doen. Die op tijd naar bed gaan om heel vroeg op te staan en te gaan schrijven. Een uur, twee uurtjes, voor de dag met verplichtingen begint. Door dit elke dag te doen, werken ze elke dag tot het manuscript geschreven is.

3 Spreek met jezelf een aantal woorden (of een tijd) af per dag

Er zijn auteurs die met zichzelf afspreken dat ze per dag 1500 of 3000 woorden moeten schrijven voor hun boek; voor ze naar bed gaan. Welk moment van de dag dat ze dit doen, maakt niet uit. Dat kan in de avond zijn, dat kan in de middag; als ze maar tijd nemen om dat aantal woorden te gaan schrijven. Je kunt er ook voor kiezen een vaste tijd aan te houden.

4 Een dag in de week werken aan je boek

Een vaste dag per weer inplannen, bijvoorbeeld elke donderdag is alleen bedoeld voor je boek. Het maakt dan niet uit hoeveel woorden, het gaat puur over die dag steeds opnieuw in te plannen om te gaan schrijven. En misschien is het dan juist voor jou fijn om die donderdag steeds in een café te gaan schrijven …

5 Schrijven met anderen

Zoals je al leest zijn de eerste 4 manieren redelijk ‘eenzaam’. Auteurs worden zo ook vaak gezien en het schrijven an sich kan ook zo aanvoelen. De meeste auteurs zien die eenzaamheid niet als iets negatiefs, kunnen zich er zelfs in wentelen (zo’n type auteur ben ik zelf ook). Als dat hetgeen is waar je tegen opziet, kun je ook samen met anderen schrijfmomenten afspreken. Er zijn allerlei groepscoachings en schrijfcursussen die dit bieden. Je werkt aan je boek naar aanleiding van de lessen en gaat dus naar de lessen of schrijfbijeenkomsten die worden aangeboden. Iedereen in die coaching of cursus werkt dan ook aan een boek. Je kunt ook op zoek gaan naar iemand die ook een boek wil schrijven en zo samen schrijfmomenten afspreken. Lijkt groepscoaching je iets? Op 1 juni start ik een eerste groepscoaching. Wil je meer weten? Ga dan naar Coaching bij het schrijven van je boek, en scroll door naar onderen.

6 Schrijfretraite boeken

Overal op de wereld worden schrijfretraites geboden, google er maar eens op. Tijdens een retraite, waar meestal ook andere mensen aan deelnemen, wentel je je helemaal in je boek. De organisator zorgt er ook voor dat je helemaal in die sfeer staat: de retraite staat dan ook in het teken van het schrijven van je boek. Je werkt vaak wisselend samen en alleen. En als je een retraite kiest in een land waar je toch graag eens naar toe wilde, heb je ook nog een vakantiegevoel.

7 Schrijven met een schrijfcoach

(Je voelt ‘m al, ook dat kan met mij!). Wanneer je je boek gaat schrijven met een schrijfcoach dan kijkt die mee naar de opzet van je boek, je ambities met het boek, naar het schrijfplan dat past bij jou en je leven en spreek je momenten af waarop je teksten aanlevert of gaat bespreken. Je hebt ook de mogelijkheid te contacten als je vragen hebt, of het even niet meer weet bijvoorbeeld als je vastloopt. Natuurlijk werkt elke schrijfcoach anders, maar ik doe het op deze manier. Een schrijfcoach denkt mee: wanneer je het nodig hebt. Een schrijfcoach zet je opnieuw ‘aan’ als dat nodig is, is jouw stok achter de deur door de afspraken die je maakt en zorgt er samen met jou voor dat dat boek er echt komt.

Dit waren de 7 manieren om je boek te schrijven. Het kan ook zijn dat een combinatie van een paar manieren voor jou kan werken; je hoeft er dus niet maar één te kiezen. Wat ik ook nog mee wil geven is dit. Welke manier je ook kiest, je moet altijd gaan ervaren of het echt goed past. Misschien vlieg jij na drie dagen in het huisje in het bos al tegen de muren omhoog. Of is 1 uur per dag steeds een stressvolle aangelegenheid omdat je dat ene uur maar niet gevonden krijgt.

Ga het aan. Zoek uit wat goed voelt. En denk jij dat de groepscoaching of 1 op 1 schrijfcoaching past bij jou, check dan Schrijfcoaching bij je boek’ en neem zeker contact met me op.

Lieve groet, Marianne

Meer lezen over het schrijven van je boek? Check hier het overzicht van artikelen die je helpen bij het schrijven van je boek

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek blogs op categorie

Delen met:

Mariannes Mail: bloedeerlijk over ondernemen en het leven, over marketing en over schrijven. Ontvangen? Schrijf je dan meteen in:

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Adres

Waleweinlaan 4
5665 CK Geldrop

Contact

Mobiel: 06-42515104
marianne@tekstgericht.nl

Jouw privacy is goed geregeld:

Voor meer inspiratie volg je mij op: