8 inzichten in dankbaarheid – journalvragen

8 inzichten in dankbaarheid – journalvragen

Soms (en zeker in deze tijd) kan het zijn dat je je behoorlijk overdonderd voelt door alles wat speelt. Dat kan onrust geven waardoor het lastiger is om te zien hoe mooi het leven is. Laat staan daar ook nog dankbaar voor zijn. Dat is de reden waarom ik dit blog schreef. Een blog waarmee ik je uitnodig toch die rust te gaan vinden en ervaren, door 8 dagen aandacht te geven aan alles wat goed voelt. 8 dagen, 8 vragen, 8 inzichten in dankbaarheid: om in je journal of morning pages mee te nemen.

Even een sidenoot: Sowieso kan soms het lastig zijn om te zien hoe mooi het leven is. Voor veel mensen zijn hier eerst diepe downs of heftige gebeurtenissen voor nodig (getuige de boeken die hierdoor vaak ontstaan). Het bereiken van een hoge leeftijd geeft ook inzicht in hoe mooi het leven eigenlijk is – we worden door deze ouderen vaak gewezen op hoe snel het voorbijgaat en hoe we vaak vergeten intens te genieten van het leven dat we leiden. Terwijl dat misschien wel meest belangrijk is: intens genieten van wat het leven je brengt. En je dankbaar voelen daarvoor.

Het voelen van dankbaarheid is – in mijn ogen – een emotie. Een emotie die je helpt jezelf goed te voelen. En jezelf goed voelen is wat ervoor zorgt dat alles lekker flowt. Dat je lekker in je energie zit. Dat je kunt surfen op de golven die het leven brengt. Die dankbaarheidsemotie voelen vraagt om oefening. Want we zijn geneigd om vooral te kijken naar alles wat niet oké is. En daar onze aandacht op te richten.
Het gevolg daarvan is een negatieve wissel op je emoties, waardoor je je overdondert voelt en minder goed.

Bij dit blog nam ik ook een podcast-episode op. Je luistert deze episode hier:

Oefen het dankbaarheidsgevoel met deze 8 vragen

Met deze 8 vragen wil ik je 8 dagen lang stimuleren je vooral te focussen op dat wat wél goed voor je voelt. En daar je aandacht op te richten. Het enige wat nodig is, is pen, papier en commitment. Dus niet alleen afspreken met jezelf dat je dit gaat doen, maar het ook gaan doen. 8 dagen. Elke morgen of avond, voor dit schrijven maakt het niet uit.

Je kunt de vragen chronologisch doen, of je kiest een vraag waar je zin in hebt. En je eindigt altijd hetzelfde. Je eindigt je schrijven met: Dank je wel daarvoor. Dank je wel.

Hoe je begint? Je begint met ‘Lief leven’. Want dat is waar het hier om draait. Je schrijft als het ware brieven aan het leven dat je leeft. Dat jou deze dagen inzichten geeft in dankbaarheid.

Mijn tip is altijd: schrijf 2 A4’tjes vol (of 4 A5’jes). Denk je na 5 zinnen: dit was het wel, dan zet een komma in plaats van een punt. En schrijf door. Al schrijf je: wat moet ik nog meer schrijven, ik weet het niet, dan is dat ook oké. Je laatste woord blijven herhalen op papier kan ook. Er dient zich vanzelf meer aan. En ja, schrijf met pen en papier. Zodat je een moment van de dag echt even vertraagt.

Nog even dit: zit je op dit moment in een down, dan begrijp ik dat je denkt ‘Dankbaarheid voelen? Ben je gek of zo?’ En ik begrijp het ook als je dit blog liever weer wegklikt. Toch hoop ik dat je dit niet gaat doen. Dat je deze dagen gaat zien als een soort experiment om te ontdekken wat het met je doet. Een uniek experiment, juist in deze tijd.

Let’s begin.

coaching schrijven boek marianne canters ondernemers

De 8 vragen voor je journal:

  1. Kijk om je heen. De plek waar je nu zit. Ik ga ervan uit dat je thuis bent. Maar het kan ook een andere plek zijn waar je nu bent, en ook daar ben je niet voor niets. Kijk om je heen en zoek naar een voorwerp dat iets speciaals betekent voor je. Beschrijf wat het is, hoe het in je leven kwam en waarom het zo’n speciale betekenis heeft. Probeer tijdens het schrijven te voelen wat het met je doet en beschrijf ook dat gevoel.
  2. Wie betekent op dit moment heel veel voor jou? Het kan een persoon zijn, het kunnen meer personen zijn. Schrijf op wie en waarom die zoveel voor je betekent of betekenen en beschrijf ook dat gevoel.
  3. Ga in gedachten terug in de tijd naar een moment dat echt niet gaaf was. Beschrijf kort wat er gebeurde en ga daarna over naar wat dat moment jou wel heeft gebracht. Wat heb je ervan geleerd? Welke kwaliteiten heb je daardoor ontwikkeld? Welke positieve ontwikkelingen bracht dat moment, nu achteraf bekeken, voort?
  4. Welke mooie plekken heb jij ooit bezocht, of ga je regelmatig naartoe? Het gaat om plekken die mooi zijn voor jou – dat is voor iedereen persoonlijk. Wat deden die plekken met je? Welk gevoel riepen ze op? Wat doen ze met je als je er nu nog naartoe gaat (of ernaartoe zou gaan)? Welk gevoel geven ze je?

100 dagen Schrijfgeluk

36,36

5. Wie betekende vroeger veel voor je? Het gaat over iemand die misschien niet meer in je leven is. Wat die persoon voor je betekende, gaat nooit weg. Die betekenis maakt je wel een ‘rijker’ mens. Schrijf over die persoon en wat die voor je betekent heeft. Wat heb je van hem/haar geleerd waar je nu nog profijt van hebt?
6. (Afhankelijk van je schrijfmoment.) Wat is er gisteren of vandaag allemaal gebeurd waar je dankbaar voor bent? Probeer minstens 3 dingen te vinden die je een gevoel van dankbaarheid geven. Dat kan al die eerste kop koffie zijn die je dronk en altijd zo lekker vindt. Vaak zoeken we het in grote dingen, maar juist die dankbaarheid kunnen zien en voelen voor de kleine dingen, maken dat je het gevoel van dankbaarheid langer koesteren kunt – dagelijks dus 😊
7. (Afhankelijk van je schrijfmoment.) Wat kun je doen vandaag of morgen dat iets bijdraagt aan een ander? Misschien ken je iemand die wel een lief kaartje kan gebruiken. Of een telefoontje. Misschien ken je iemand die het fijn gaat vinden dat jij een keer kookt. Ga dat doen en neem in je schrijven de dag daarna mee wat dit doen met jou deed. Hoe voelde het voor je? Het is mooi om te ontdekken dat een klein gebaar van jou een groots gevoel van dankbaarheid kan creëren bij een ander. Toch gaat het vooral om de actie die jij hebt opgepakt en hoe het voelde dat te kunnen doen …
8. Voor welke ervaring of belevenis die je langer of korter geleden mee hebt gemaakt ben jij dankbaar? Wat gebeurde er, wat maakte je mee, hoe voelde het toen en hoe voelt het nu als je daar aan terugdenkt? Vind je dit lastig, denk dan eens terug aan de mooiste dag van jouw leven. Beschrijf hoe je je voelt en wat het voor je betekent dat je die ervaring, belevenis of dag hebt meegemaakt.

 

 Every time you appreciate something, every time you praise something, every time you feel good about something, you’re telling the Universe: More of this, please. You need never make another verbal statement of this intent. And if you’re mostly in a state of appreciation, all good things will flow to you. —Abraham-Hicks

 Dit waren de 8 vragen – inzichten in dankbaarheid.

Ik zou het fantastisch vinden als je me laat weten wat deze dagen met je hebben gedaan, wat ze voor je betekenden. En heb je de smaak te pakken, dan kun je meedoen met 100 dagen Schrijfgeluk. Ontvang 100 dagen achter elkaar elke dag een vraag in je mailbox om over te schrijven in je journal …

Lieve groet,

Marianne

Creëer rust en ruimte en leef vanuit inzicht, intuïtie en inspiratie.

Schrijf..

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer blogs

Schrijf in en krijg het e-book '22 ideeën om je creativiteit te boosten' cadeau!

Adres

Waleweinlaan 4
5665 CK Geldrop

Contact

Mobiel: 06-42515104
marianne@tekstgericht.nl

Jouw privacy is goed geregeld:

Voor meer inspiratie volg je mij op: