9 punten om je tekst op te checken

9 aandachtspunten om je tekst (blog/nieuwsbrief/e-book) te checken voor verzenden – publiceren

Nadat je je tekst geschreven hebt, is het tijd om die na te lezen. Liefst een dag later, zoals ik altijd aangeef, maar misschien heb je nu die tijd even niet. Speciaal daarvoor, en natuurlijk ook voor het checken van je tekst de volgende dag, heb ik 9 aandachtspunten opgesteld die je zeker na moet lopen (en inzetten).

 1. Zorg dat je je in de lezer verplaatst. Dus stap uit jezelf.
  Als je naleest, lees alsof je die persoon bent voor wie jij de tekst geschreven hebt. Je kijkt dus NIET naar hoe gaaf of hoe mooi je de tekst hebt geschreven. Je gaat alleen maar na voor jezelf: wat zou jij voelen en vinden als jij als beoogde lezer de tekst leest?
 2. Titel/onderwerpregel.
  Die moet zó nieuwsgierigmakend zijn dat die wel aangeklikt MOET worden. Is die bijvoorbeeld choquerend? Roept ie verbazing op? Een noodzaak? En zou die een aanvulling zijn tussen alle andere onderwerpen in een mailbox, of zou die als een klikmagneet werken in je socialmediabericht? Zo niet: schrijf nog minstens 20 andere. Er zit er zeker een tussen die wel hieraan voldoet.
 3. Hoeveel regels beslaan je zinnen?
  Ik moet er zelf ook altijd goed op letten hoor. Eerst even: een zin is wat je van hoofdletter tot eindezinsteken schrijft. Dus van Eerst tot en met schrijft – in de zin hiervoor.
  Een regel is wat je op 1 regel kunt plaatsen. Soms zie ik zinnen die 3 regels lang zijn. Zulke lange zinnen gaan vaak verkeerd lopen. Omdat je tijdens het schrijven van zo’n zin de draad kwijt kan raken. Kortere zinnen zijn fijner. Te lange zinnen worden lastiger leesbaar en minder begrijpelijk. Let op: dit geldt ook als de tekst qua opmaak smaller is. Denk dus niet dat een zin dan wel op 6 regels mag komen te staan.
 4. Zegt elke zin iets ‘nieuws’? 
  Anders gezegd: val je niet in herhaling door hetzelfde te zeggen in de voorgaande zin, maar dan met andere woorden? Wees daar kritisch op als je gaat checken. Ik schreef er ook over in Hoe blijf je to the point in je blog?
 5. Hou je brein even voor gek
  Je kunt blind worden voor je fouten; je hersenen corrigeren meer dan je denkt. Dat is waarom ik onder andere die nacht slapen en dan pas nalezen adviseer. Of het laten lezen van je tekst door een ander. Als daar echt de tijd niet voor is, zet je tekst dan in een ander lettertype, als je gaat checken. Je tekst printen en op papier checken is ook een optie (altijd goed om te doen overigens). Wat ook kan is je tekst achterstevoren lezen, beginnende bij de laatste zin. Zo lees je elke zin ‘los’, waardoor het voorspellingsvermogen van je brein wordt misleid.
 6. Heeft elke zin een eindezinsteken?
  Krijgt een vraag een vraagteken bijvoorbeeld? En staat er niet overal een uitroepteken achter? Krijgt elke zin een punt als die geen vraag of uitroep is? Check dus de leestekens. Dit zijn belangrijke signalen voor het interpretatievermogen van je lezer. Gaat het daar mis, dan kan dat slordig overkomen. Check dus elke zin bewust op de leestekens. In een komend blog zal ik uitgebreid op het plaatsen van de komma ingaan. Ook een belangrijk leessignaal.
 7. Het hoeft geen kunstwerk te zijn.
  Een nieuwsbrief of blog hoeft geen hoogstandje literatuur te zijn – als je blogs schrijft om vanuit je expertise je mensen te inspireren. Maak er alleen kunst van als je getraind bent, het talent hebt en als dat is waar jouw mensen op wachten. Als voorbeeld geef ik even de teksten van business coach Tibor die echt een eigen stijl heeft. Aart Jan van Erkel heeft ook een eigen stijl. Zo’n eigen stijl wordt vanzelf kunst – dus door trainen. Ambieer dat niet op dag één en schrap het mooi willen zijn eruit – zeker als het niet per se iets toevoegt. (Natuurlijk kun je wel een eigen kunstzinnige stijl gaan oefenen: maar geef het de tijd om te rijpen voor je het volop in gaat zetten.)
 8. Zijn er woorden bij waar je over twijfelt of ze wel echt goed geschreven zijn?
  Ik heb het niet eens per se over de d of dt. Maar twijfel je: zoek het gewoon even op, op woordenlijst.org. Je kunt het maar getackeld hebben. (Daar kun je ook alle vervoegingen terugvinden overigens.)
 9. Zit er genoeg lucht in je tekst?
  Het plaatsen van witregels tussen alinea’s die andere onderwerpen aansnijden is wel het minste wat je kunt doen. Zo krijgt je lezer ook adem.

Draai deze 9 aandachtspunten uit met je printer en leg ze op je bureau. Het moment dat jij je tekst na wil lezen, neem je deze aandachtspunten mee. Net als schrijven is het checken ook trainen. Hoe vaker je dit doet, hoe sneller en makkelijker het gaat én hoe eerder je je eigen valkuilen herkent.

Heb jij nog een aanvulling?
Geef het zeker aan in een reactie!
Ook interessant om te lezen: Hoe voorkom je dat je de draad kwijtraakt in je blog?

Succes. X, Marianne

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek blogs op categorie

Delen met:

Gratis e-book om je creativiteit te boosten

gratis e-book marianne canters schrijfcoach blogexpert
Doelstellingen vierde kwartaal

Doelstellingen vierde kwartaal

Doelstellingen vierde kwartaal Het gaat beginnen: Q4. Oftewel het vierde kwartaal. Heb jij al je doelstellingen geformuleerd? Passend bij het plan dat je maakte voor 2020? Aangepast naar aanleiding van de Corona-situatie? Want er is natuurlijk wel veel veranderd na we...

Elke week (schrijf)inzichten en (ondernemers)inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor Mariannes Mail

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Adres

Waleweinlaan 4
5665 CK Geldrop

Contact

Mobiel: 06-42515104
marianne@tekstgericht.nl

Jouw privacy is goed geregeld: 

Privacybeleid

 

Voor meer inspiratie volg je mij op: