Bedrieger …

Bedrieger …

Heb je dat gevoel weleens? Dat je een bedrieger bent? Of klinkt dat je heel vreemd in de oren? Heel veel mensen hebben hier last van. Uit onderzoek dat Psychologie Magazine deed onder haar lezers: zo’n 24%! Ik herken het ook om me heen. Heel veel vrouwelijke (maar ook mannelijke) ondernemers hebben hier last van. En het heet: het imposter syndroom.

Ik geef je zo de link naar het complete artikel dat Psychologie Magazine erover schreef. Heel kort wat conclusies. Veel hoogopgeleide mensen hebben er last van. Zij leggen daarom de lat voor zichzelf dan ook ongekend hoog. Omdat ze denken dat ze een keer door de mand gaan vallen. Terwijl ze wel goed zijn in wat ze doen.

Doordat de lat zo hoog ligt, blijven deze kanjers in de voorbereiding zitten, zoals het magazine het zegt. Ik herken dat onder veel ondernemers. Zij blijven in de ‘leer’stand staan. Nog meer trainingen volgen. Nog meer perfectioneren. Eerst alles klaar en dan pas doorpakken.
Maar, wanneer is het dan klaar? Wanneer is het perfect?

Wanneer is het perfect?

Heel eerlijk? Nooit. Het is nooit perfect (voor jou). Er is altijd nóg meer dat je kunt leren. Maar het echte leren, doe je door het te doen. Je leert fietsen, zeg ik wel eens, door het te doen. Tuurlijk kijk je ernaar. Wil je weten hoe het werkt. Maar daarna stap je, onder aanmoediging van je vader of je moeder als de coach die met je mee rent en het zadel nog even vasthoudt, op die fiets. Zet je je voeten op de trappers en zet je af. Tot je wordt losgelaten. En jij het vertrouwen hebt dat je het zelf kunt. Nog niet perfect, je slingert nog af en toe. Soms val je op de grond. Maar na een kus, knuffel en een pleister probeer je het gewoon weer. Tot je het niet meer verleert.

Goed, je hebt gestudeerd en cursussen gedaan. Theorie na theorie ken je. En dan ga je die praktijk in. Dát is waar je werkelijk leert. Omdat je daar met die mensen te maken hebt, voor wie jij er wil zijn. Dus dat is waar je laat zien dát jij er bent. Dát jij die kennis hebt. En als je dat lastig vindt omdat je bang bent dat je straks door die mand gaat vallen, dan is dat wat je tegenhoudt. Wat jou tegenhoudt en je kan stoppen in die groei van je bedrijf.

Stap op die fiets en ga

Marketing is een tool die je in kunt zetten, juist om te delen wat je in je hebt. Op een fijne manier, op een zachte manier, middels je blogs. Geef tips. Bied een helpende hand. Want de mensen voor wie jij het doet, hebben precies die hand nodig. Het moment dat je zo die eerste stappen zet, ga jij leren welke kennis je in je hebt. Ga je ontdekken dat je die bedrieger niet bent. En terwijl je dat leert, help je mensen met wat jij vertelt. Waardoor die mensen meer willen doen met jou. Voor jou is het misschien niet perfect. Maar voor deze mensen wel. Jouw goed is hun perfect. En dat ontdek je door op die fiets te stappen en te gaan.

Zelfs de meest grote ondernemers herkennen wat jij voelt. Zij voelen dit ook. En het gevoel komt regelmatig terug. Het verschil? Zij laten zich er niet door afremmen of stoppen. Z (h)erkennen het en doen het tóch.

Wat is het ergste dat er gebeuren kan? Dat je een keer valt. En daar leer je van. Niet anders dan dat. Leermoment. En leermomenten maken je nóg beter dan je al bent.
Dus bedrieger? Nee hoor. De enige bedrieger in je is dat gevoel dat zegt dat je die bedrieger bent. En dat gevoel is er wel, maar is niet écht.

Lieve groet,
Marianne

Alleen nog vandaag: gratis online workshop ‘Aantrekkelijk voor nieuwe klanten’.
Schrijf je in als jij de rest van dit jaar écht wil gaan fietsen. Ik vertel je ook meer over dit syndroom.
Vanmiddag om 15 uur. inschrijven kan nog!
Ja, ik doe mee!

Link naar artikel in Psychologie Magazine: Bang om door de mand te vallen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ContentClass 28 januari; Inspirerende teksten schrijven

Zoek blogs op categorie

Delen met:

Orde brengen in ideeën

Orde brengen in ideeën

Orde brengen in ideeën Als je eenmaal op de frequentie zit waar de contentideeën om de haverklap binnenvallen, dan kan dat best overwhelming zijn. Zoveel ideeën om in content uit te werken, maar so little time. Maar goed, je schrijft ze allemaal op. En wat dan? Ik...

Pit in je blog

Pit in je blog

Pit in je blog Hoe zorg je ervoor dat je pit in je blog krijgt? Niemand leest een lang blog helemaal door zonder dat het pit heeft. Wat is pit? Voor mij betekent pit dat het blog steeds opnieuw iets in de lezer raakt, waardoor hij echt door wil lezen. Iets wat steeds...

Elke week (schrijf)inzichten en (ondernemers)inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor Mariannes Mail

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Adres

Waleweinlaan 4
5665 CK Geldrop

Contact

Mobiel: 06-42515104
marianne@tekstgericht.nl

Jouw privacy is goed geregeld: 

Privacybeleid

 

Voor meer inspiratie volg je mij op: