Ben je ooit ergens klaar voor?

Ben je ooit ergens klaar voor?

Het ondernemerschap vraagt je regelmatig uit je comfortzone te gaan. Zeker als je groeiambities hebt. De vraag is alleen: ben je daar wel klaar voor? En kun je ervoor zorgen dat je er klaar voor bent? Hoe dan? Hierover gaat het in dit blog.

Over dit onderwerp heb ik ook een podcast opgenomen, je kunt deze luisteren via de link onder dit blog.

Groeiambities zijn er in allerlei soorten en maten. Denk aan een online programma willen lanceren naast je normale werkzaamheden. Op een podium willen spreken. Meer offline netwerken. Een boek schrijven. Een nieuwe groep potentiële klanten benaderen. Meer online zichtbaar zijn. En misschien heb jij nog een andere ertussen staan.

Je voelt het, als het een groeiambitie is, in je lijf. Het is spannend. Het is niet iets dat je elke dag met twee vingers in de neus doet. Het is ook belangrijk voor je. Je ziet mogelijkheden, kansen en dat is spannend. Omdat je op een goede afloop of uitkomst hoopt.

Hier ligt uitstel op de loer.
Als iets spannend is, doe je dat niet zomaar even. Je hebt een soort ‘aanloop’ nodig, dat is hoe ik het zie. Die begint vaak in je hoofd. Je denkt erover na: hoe zou het zijn als? Dan maak je een plan op papier, dan pas ga je je stappen zetten. Bij dat nadenken kan het al ‘misgaan’. Je kunt in het denken blijven zitten en daar ook worst case scenario’s voorbij laten komen. Hoe langer je in die denkfase blijft, hoe groter de kans dat je het niet eens meer gaat doen. Je stelt uit en uiteindelijk stel je af: van uitstel komt afstel dus.

 

Let op: van uitstel komt meestal ook afstel

 

Ik neem je mee in 5 ‘stappen’ die je kunt zetten die je kunnen helpen klaar te zijn voor het waarmaken van die ambitie die je zo graag klaar wil maken. Stappen, overwegingen: hoe je ze ook noemen wil.

 

5 stappen je helpen je klaar te maken voor je volgende stap

  1. Besef dat verandering spannend is en dat dat gevoel erbij hoort. Je gaat de comfort zone uit en je systeem vind daar wat van. Vanuit de oertijd worden we in ons lichaam gewaarschuwd voor gevaar. Omdat die wil dat jij overleeft. Dat is wat ‘aan’ gaat als jij die ambitieuze plannen oppakken wil. Goed om te weten dus ‘dat het systeem goed werkt’. En dat het dat gewoon is. Jouw groeiplannen brengen je leven niet in gevaar, dus je kunt verder met stap 2.
  2. Vraag op papier aan jezelf wat slim is om te doen, wat je eerste stap kan zijn. Vaak komt het antwoord meteen in je op. Schrijf dat uit. Als je al weet wat die eerste stap is, zet die ook op papier voor jezelf. Door het op papier te zetten (in plaats van in je hoofd te laten zitten), is de kans dat je over gaat op het daadwerkelijk uitvoeren van je plan groter.
  3. Spreek over je plan met slim gekozen mensen. Mensen die al bijvoorbeeld vaker spannende stappen hebben gezet. Die begrijpen waar je mee bezig bent. Dat zijn niet per se je beste vrienden namelijk, die vinden wat jij wil doen vaak net zo spannend als jij en kunnen je afraden dit te gaan doen. Je zoekt juist cheerleaders bij je plan.
  4. Vraag hulp onderweg. Is het toch best spannend en misschien ook moeilijk? Vraag hulp onderweg. Wil je spreken op een podium, vraag een expert je te helpen. Wil je een boek schrijven? Werk met een schrijfcoach. Wil je meer netwerken, maar vind je het spannend? Vraag een netwerkspecialist je tips te geven. Zoek een coach. (Nee, volg geen training. De kans dat je dan in de leerstand blijft is ook te groot. Je wil over naar doen.)
  5. Benader het als een experiment! Dat zorgt dat je ambitie minder beladen is 😊 het haalt er de spanning wat af. Vraag jezelf af: hoe zou het zijn als … ? En stel jezelf ook de vraag: ‘wat nou als het makkelijk is?’

Dit zijn de 5 stappen die je helpen in de Nike-strategie te komen: Just do it.
Je plan hoeft nog lang niet helemaal klaar te zijn. Het gaat om stap 1. De rest volgt vanzelf.

Succes en lieve groet,

Marianne

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek blogs op categorie

Delen met:

Schrijf in en krijg het e-book '22 ideeën om je creativiteit te boosten' cadeau!

Adres

Waleweinlaan 4
5665 CK Geldrop

Contact

Mobiel: 06-42515104
marianne@tekstgericht.nl

Jouw privacy is goed geregeld:

Voor meer inspiratie volg je mij op: