Beter slapen door … te schrijven

Beter slapen door … te schrijven?

Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat regelmatig of dagelijks schrijven (niet op tablet, telefoon of laptop, maar met pen en papier) bij kan dragen aan een betere nachtrust. Maar hoe zou je dat dan aan kunnen pakken als jij (eindelijk) ook graag beter wil slapen? In dit blog geef ik je 3 specifieke schrijfoefeningen die je hierbij kunnen helpen.

Meer voordelen

Er zijn meer voordelen uit die onderzoeken naar voren gekomen die te maken hebben met de fysieke en mentale gesteldheid. Zo verlaagt het je bloeddruk, verbetert het je immuunsysteem, verbetert de lever- en longfunctie en je werkgeheugen. Mijn huis-, tuin-, en keukenlogica zegt – vooral als ik die eerste drie zo zie – dat dit ook effect zou kunnen hebben op jouw slaapkwaliteit.

Ik heb slaapabneu, wat dan?

Wanneer je merkt dat je slecht slaapt, dan kan dat natuurlijk ook andere oorzaken hebben, dat vooropgesteld. Slaapabneu bijvoorbeeld. Daar schrijf je niet tegenop. En zo zullen er ook echt wel andere aanwijsbare oorzaken kunnen zijn. Is dat bij jou aan de hand, dan zal dit artikel niet het slecht slapen oplossen. Ik raad je sowieso aan om als je al langere tijd slecht slaapt, contact op te nemen met je huisarts. Maar ik raad je ook aan om door te lezen, want de oefening die ik je geef zijn sowieso gewoon fijn om te doen …

Schrijven voor je gaat slapen

Ik ben een echte ochtendschrijver, zoals je wellicht weet. Elke dag start ik de dag met pen en papier. Een heerlijk reflectie- en droommoment. Dat doe ik sinds jaar en dag. Zo’n 13 jaar nu. Ik schreef mezelf op deze manier mijn depressie uit. (Wil je meer hierover lezen, ik geef je een aantal linken naar blogs onder dit artikel.)

In die startperiode schreef ik ook voor ik ging slapen, want man o man, wat sliep ik slecht. En om op kracht te komen, moest ik weer die nachtrust kunnen pakken. Ik beet me vast is wat ik allemaal al schrijvend kon doen dat mij zou helpen en dat probeerde ik allemaal uit. Uiteindelijk waren er 3 schrijfoefeningen die ik echt heel fijn vond om te doen. Ik geef je die 3 oefeningen en een extra tip.

3 schrijfmethodes die je helpen beter te slapen

1 Schrijf je hoofd leeg tot het op is …

Heel vaak start de nacht al met slecht in slaap kunnen komen. Hier is al heel veel onderzoek naar gedaan: van de kleur en sfeer in je slaapkamer, de stand van de maan tot aan het blauwe licht dat uit je apparaten komt. Maar het kan ook zijn dat het gewoon met piekeren te maken heeft. Jij wil wel slapen, maar jouw brein heeft het gewoon nog hartstikke druk!
Pak als je klaar bent voor de nacht en in bed gaat liggen pen en papier (koop een mooi notitieboek voor naast je bed) en schrijf op wat er allemaal door je hoofd gaat. Al die gedachten … Helpt het niet de eerste keer meteen, blijf dit dan toch doen: of wissel net als ik deed af, met een van de volgende methodes.

2 Draai alles naar het positieve

Loop op papier de hele dag na, van opstaan tot het moment dat je in bed ligt. En dan draai je alles naar het positieve. Je maakt een nieuwe versie van je dag zoals die was, maar dan een fantastische versie waarbij alles is gelopen precies zoals je dat wilde. Van gesprekken die je voerde tot toch heerlijk te hebben gesport, gezond te hebben gegeten, enzovoorts.

3 Waar ben je dankbaar voor?

Je leest het niet voor niets overal en ook het effect van dit dankbaarheidsschrijven is wetenschappelijk onderzocht. Door je gedachtenmolen te focussen op alles waar je dankbaar voor bent, ga je jezelf ook beter voelen. We zijn zo gewend om aandacht te geven aan alles wat niet goed is en daar vooral de focus op te leggen dat dat (onbewust) iets doet met je state of mind. Testen met verschillende groepen wezen uit dat het dankbaarheidschrijven over het algemeen je welzijn verhoogd. Met welzijn wordt bedoeld dat het lichamelijk, geestelijk en sociaal goed gaat. Schrijf in de avond voor je gaat slapen op waar je dankbaar voor bent.

Extra tip voor als je in de nacht wakker wordt.

Word je snachts wakker en kun je niet meer slapen omdat je brein weer heerlijk actief is? Ga eruit, pak een kop slaapthee of warme melk, pak pen en papier en ga schrijven. Wanneer je melk of thee op is en je papieren zijn vol, zul je zien dat je de slaap weer opnieuw kunt pakken.

Ik kan niet anders zeggen dat het volgende: probeer dit uit. En niet 1 keer of 3 keer, maar een halfjaar, liefst – mijn advies – elke avond als je dat inkruipt. Hou dit vol. En vertel me daarna zeker hoe het gaat.

Lieve groet,
Marianne

Meer lezen over de kracht van schrijven?
Schrijven maakt gelukkig
Schrijven geeft kracht en maakt gelukkig
Schrijven geeft kracht en meer
De kracht van schrijven voor je bedrijf

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek blogs op categorie

Delen met:

Tips, inzichten en wijsheden ontvangen? Schrijf je dan in voor Mariannes Mail:

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Adres

Waleweinlaan 4
5665 CK Geldrop

Contact

Mobiel: 06-42515104
marianne@tekstgericht.nl

Jouw privacy is goed geregeld:

Voor meer inspiratie volg je mij op: