Bloggen? Ik blokkeer al bij de titel

Bloggen? Ik blokkeer al bij de titel!

Ja. Dit is het moment. Nu. Je bent helemaal geïnspireerd. Je gaat zitten en kijkt naar het lege document op het scherm. De cursor knippert. Je handen raken het toetsenbord. Ze gaan eraf: even wat meldingen checken op de telefoon. Dan hoor je dat stemmetje: ‘Hallo! Je ging toch schrijven?’ Je zucht en legt de telefoon opzij. Je handen gaan weer naar het toetsenbord. Oh, de wasdroger piept. Even de was …

Herkenbaar? Dan is het gevolg ook vast niet onbekend. Uitstel. Ander keertje maar dat blog. Vandaag lukt het toch niet.

In dit blog geef ik je 9 tips die je helpen toch dat blog te schrijven en de was te laten voor wat die is. En geloof me: je zult trots op jezelf zijn als dat blog dan toch online staat.

Je bent niet de enige

Allereerst: het is niet erg. Dit kan iedereen gebeuren. Zelfs de beste bloggers en schrijvers hebben op deze manier last van uitstelgedrag. Fijn is het natuurlijk niet. Je wil bloggen voor je bedrijf en je mensen helpen met de teksten die je schrijft. Daarom deze tips.
Probeer ze uit en kies welke jou op weg helpt. Tip 7 brengt mij altijd op gang!

 1. Spreek je verhaal in. Begin met het vertellen tegen je telefoon wat je graag wil schrijven. Er zijn apps die je helpen deze gesproken tekst meteen in getypte tekst om te zetten. Werk die tekst dan uit tot een goed blog. Die knipperende cursor is helemaal zo eng niet meer.
 2. Veel mensen denken dat je meteen met de titel moet beginnen. Maar dat hoeft helemaal niet. Begin gewoon waar je het fijn lijkt om op dat moment te beginnen. Is dat de afsluiting, dan is dat ook prima, de rest vloeit daarna vanzelf uit je pen. Die titel komt ook vanzelf!
 3. Bedenk een ritueel. Wanneer je inplant om te gaan bloggen, bedenk dan 3 of 4 opvolgende handelingen die je steeds opnieuw verricht, om je naar het schrijfmoment toe te brengen. Bijvoorbeeld: eerst een kwartier wandelen, thee zetten, kaars aan, favoriete muziek aan en schrijven. Het is vreemd misschien, maar jouw systeem gaat daar aan wennen en dat helpt het schrijfproces op gang te brengen. Alles in jou weet dan, oh oh oh we gaan weer schrijven …
 4. Start met het overschrijven van een andere tekst. Wel of niet over het onderwerp, dat maakt niet uit. Omdat het doel van jouw schrijven heel anders is, ga je vanzelf over op de eigenlijke tekst die je schrijven wilde.Je brein vindt namelijk dat je iets aan het doen bent dat niet de bedoeling is.
 5. Spreek af met een gedisciplineerde schrijfvriend die ook wil bloggen. Ga samen schrijven.
 6. Geef antwoord op de basisvragen, met pen op papier, en schrijf van daaruit je blog:

Wat is het onderwerp van het blog?
Waarom moet je lezer dit blog lezen (wat leert die ervan)?
Welke ‘leerpunten’ ga je delen of welk verhaal?
Wat is dus de conclusie voor de lezer?

leren bloggen marianne canters schrijfcoach

 1. Start met research. Plan eerst een half uur in om meer uit te zoeken over het onderwerp waar je over wil schrijven. Op deze manier vindt je vanzelf de inspiratie die je nodig hebt.
 2. Al maak je maar 1 persoon blij: schrijf voor deze persoon. Hou deze persoon in gedachten. Wat gaaf dat jij met jouw blog dit kunt doen. Je doet dit voor deze persoon. Ergens is er iemand heel blij met wat jij schrijft. Zie deze persoon voor je en ga schrijven.
 3. Plan tijd in om elke dag te schrijven. Laat gewoon vloeien op papier wat komt. Zo train je je schrijfspier en gaat het schrijven voor een blog ook heel gemakkelijk. Wanneer je je dag start met het schrijven voor jezelf, dan kun je tijdens dat schrijven zo geïnspireerd raken dat je meteen door kunt pakken en over kunt gaan op het schrijven van je blog.

  Mij is gevraagd of ik dit jaar nóg een keer de Masterclass Bloggen in wilde plannen en dat heb ik gedaan. Op 1 november is er dus een extra Masterclass Bloggen. Wil jij meedoen? Kijk op Masterclass Bloggen voor meer informatie en om je aan te melden!
   

   

  Als jij regelmatig blokkeert bij de knipperende cursor, probeer dan eens een of meer van deze tips uit. Er is zeker een tip bij die voor jou het verschil gaat maken. Laat je me weten welke dat is in een reactie hieronder? 

  Liefs en veel schrijfsucces, Marianne 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

marianne canters coach online ondernemen geldrop-min

Inspiratie op Facebook?

Categorieën

Delen met:

Gratis e-book om je creativiteit te boosten

gratis e-book marianne canters schrijfcoach blogexpert

Ondertussen op Instagram

Over je comfortzone en mindfucks

Over je comfortzone en mindfucks

Je comfortzone en mindfucks zijn er om doorbroken te worden “Doe maar bijzonder in plaats van normaal.” Maar als je bijzonder gaat doen, in plaats van normaal, dan ben je kwetsbaar. Dan vinden mensen er iets van, en waarschijnlijk niet heel positief – volgens jou. Als...

gratis: mariannes mail

Elke week geprikkeld worden met inzichten die jou als schrijver en ondernemer helpen groeien? Dat kan.
Je hoeft je alleen maar even aan te melden:

Adres

Waleweinlaan 4
5665 CK Geldrop

Contact

Mobiel: 06-42515104
marianne@tekstgericht.nl

Jouw privacy is goed geregeld: 

Privacybeleid

 

Voor meer inspiratie volg je mij op: