Bloggen of vloggen?

Bloggen of vloggen: wat moet je nu doen?

In ieder geval niet gaan bloggen. Dat is zó passé! Vloggen is hot. Dat moet je gaan doen.
Is dat wat er in jouw hoofd omgaat? Dan begrijp ik dat helemaal.

Natuurlijk vloggen en niet bloggen!

OOOOHHH! Ik hoor je schrikken. Nee, dat gaat ze toch niet menen! Ze is net begonnen met dat vloggen, heeft steeds gezegd dat we moeten bloggen en nu gooit ze haar hele blog-business aan de kant? Dat zal toch niet waar zijn?
Nee tuurlijk niet. Absoluut niet. Blijf bloggen voor je bedrijf! Doe je het nog niet, dan start ermee. Multiple reasons heb ik daarvoor.

Groei wordt gestimuleerd door te bloggen. Maar, kijkende naar de vraag ‘Bloggen of vloggen?: misschien kan het vloggen wel een en ander versnellen en je op een bepaalde manier helpen bij het laten groeien van je bedrijf. Door te vloggen trek je namelijk ook weer nieuwe mooie mensen aan die mogelijk passen bij jou. Die misschien niet per se jouw blog gevonden hebben, maar wel op je YouTube-kanaal stuitten.

Wat je ook doet: het mes snijdt altijd aan twee kanten

Online zichtbaarheid bloggen of vloggen marianne cantersIk ben iemand die op dit moment zegt: wees aanwezig. Wees online vindbaar. Overal. En ja, ik heb het nog niet, maar ik sta aan de voet van een eigen podcast en een eigen YouTube-kanaal. (Mijn dochter van 13 schrok zich overigens wezenloos toen ik vertelde van mijn YouTube-plannen: “Dát ga je echt niet doen hoor mam!” Gelukkig begrijpt ze inmiddels dat ik geen kanaal start om covers te gaan zingen, make up tutorials te geven of om te laten zien hoe je slijm maakt in alle kleuren van de regenboog.)

Voor iedereen die nu denkt dat het echt too much gaat worden (én schrijven én vloggen én een podcast én een kanaal én live): even een eye-opener. Een video hoef je maar één keer te maken. Daarna kun je die uploaden op Facebook, YouTube, Instagram (IGTV) en je website. Ga je live op Instagram of Facebook, dan kun je de live downloaden waarna het een video wordt, die je kunt opslaan en uploaden op je andere kanalen.
Vaak wil je een video of live wel voorbereiden. Je wil – als je blogt voor je bedrijf – een onderwerp bespreken waar anderen door geholpen worden en probeert dus zo compleet mogelijk te zijn. Dus je schrijft een en ander uit op papier. Dan neem je je vlog of live op. En daar kun je weer gewoon een blog maken: je schrijft als het ware je vlog of video uit.

Het kan ook andersom: je schrijft een blog die je ook als een vieo opneemt, zoals ik dat deed in mijn blog Er moet echt iets veranderen anders red je het niet  (scroll door naar onderen voor de vlogversie van het blog). Of je pakt een blog als aanknopingspunt op in je Facebook-live om er daar verder over te praten.

En dan die podcast. Die kan eenrichtingsverkeer zijn: jij vertelt – deelt je kennis. Of je kunt interviewen, zoals Kristel Neevel (mindset en business mentor) dat voor haar podcast deed met mij (deze podcast kun je luisteren op de website van Kristel Neevel door hier te klikken). Dat is allemaal content maken. En content maken, contentcreatie, dat is waar het in deze tijd om draait. Want jouw content, de kennis die jij deelt, laat zien dat jij de expert bent op jouw vakgebied. En omdat de ene mens (lees mogelijke klant) visueel is ingesteld, de andere auditief, enzovoorts, is het op verschillende manieren delen van je content een heel goed idee. Tijd steken, elke week of in ieder geval regelmatig, in het maken van content voor je bedrijf stimuleert de groei die jij zo graag door wil maken. Dat is de ene kant van dat mes.

Nu naar de andere kant van dat mes

Wat je ook doet: je wórdt er ook écht slimmer door. Door de reacties die je krijgt op wat je doet, leer je je mensen kennen en leer je hoe je jouw kennis en kwaliteiten zo goed en duidelijk mogelijk kunt overbrengen naar de mensen aan wie je dit wil overbrengen. Hoe vaker je het doet, hoe beter je wordt in wat je doet. Dat geldt ook voor het onder de knie krijgen van de techniek die je nodig hebt om een vlog te maken of een podcast op te nemen.

Content maken en content delen, dat is de marketing van nú, maar de tijd tikt door …

oefenen met online zichtbaarheid marianne cantersDat klopt. Content maken kost tijd. En helemaal als je net gaat beginnen. Want leren hoe je nu een goed blog schrijft, een goede podcast maakt, een goed vlog maakt vraagt om oefening. En natuurlijk kun je jezelf via gratis e-books, blogs en heel veel YouTube-video’s een heleboel aanleren (door allemaal andere ondernemers die deze content maken en delen – get it?) maar je kunt jezelf ook een kickstart geven. Zoals ik deed met het vloggen. Ik deed mee aan de Masterclass Vloggen van Simply Sas. Als opgeleid schrijver ben ik toch blogtrainingen gaan volgen – bloggen en boeken schrijven of artikelen in magazines is niet exact dezelfde kunst en eerlijk, je zou het misschien niet zeggen, maar toen ik studeerde was in Nederland het blog-idee nog niet bekend … ahum).

De Masterclass Vloggen gaf mij het duwtje om te gaan doen waar ik al zolang mee speelde in mijn hoofd. Door gewoon hele praktische uitleg te krijgen over hoe je het aanpakt en direct feedbac te krijgen op hoe je het doet, leer je al zo ontzettend veel!
Dus ik deed het. Ik ben gaan vloggen. Aangevend dat ik het vloggen megaspannend vind, ben ik het toch gaan doen. Ik ben er tijd in gaan steken, en als ik zie wat die tijd mij nu al oplevert, dan is die zeker goed besteedt!

Het echte antwoord is:

Dus bloggen of vloggen? Ik geloof niet dat je tussen deze een keuze moet maken. Ik denk dat het slim is om te ontdekken wat past bij jou. Welke werkwijze je het liefste volgt. Wat je fijner vindt: eerst een video maken en die uitwerken of andersom. Als je ermee aan de slag gaat, merk je dat het steeds meer in een moeite doorgaat. Je gaat je flow ontdekken in het creëren van content voor jouw publiek. Passend bij jou en passend in jouw agenda.
(Wil je meer weten over bloggen en vloggen? Simply Sas en ik hebben samen een Facebook Live gegeven over dit onderwerp. Je kunt deze Facebook Live hier kijken.)

Warning: stilstand

Zorg in ieder geval dat je niet stil gaat staan. Dus zorg dat je niet niets gaat doen omdat je het gewoon niet weet. Of niet weet waar je moet beginnen of hoe dan. Voel wat het beste bij je past. Vind je het lastig jezelf al meteen in beeld te laten zien? Begin dan met schrijven. Lekker veilig, je zet gewoon een tekst online. Ga daarna verder met het onzichtbaar oefenen van je online zichtbaarheid. Om te wennen. Hoe je dat doet, zie je in mijn nieuwste vlog. (Ik geef je de link naar Facebook, maar de vlog is ook te zien op IGTV)

Dat allemaal geschreven hebbende, met al die interessante links die je ook echt allemaal een keer aan moet klikken om te luisteren en te kijken, heb ik nog een paar mooie links voor je:

Meer weten over de Masterclass Vloggen van Simply Sas? Lees er meer over op de website van Simply Sas.
Leren hoe je een goed blog kunt schrijven? Geef je dan nu nog op voor mijn Masterclass Bloggen van 5 april voor een super pilotprijs! Kijk hier voor meer info.

Wil jij met mij samen gaan knallen om dit jaar echt op te gaan pakken wat jij wilde met jouw bedrijf? Dan heb ik nu een unieke kans voor jou. Er is plek voor 10 en 4 plekken zijn al bezet. Ik ga namelijk groeien en jij kunt groeien samen met mij … 

Wil je meer weten over die unieke kans? Check hier wat deze kans inhoudt! (Of check de highlight KANS op mijn INSTAGRAM.)

Liefs en succes! Marianne
PS: heb jij andere ideeën over wat ik zeg? Laat het zeker weten in een reactie 🙂 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

marianne canters coach online ondernemen geldrop-min

Inspiratie op Facebook?

Categorieën

Delen met:

Gratis e-book om je creativiteit te boosten

gratis e-book marianne canters schrijfcoach blogexpert
Focus en keuzes maken

Focus en keuzes maken

De belangrijkste woorden binnen je ondernemerschap: focus en kiezen   Terwijl je om je heen de afgelopen dagen collega-ondernemers op social media hebt horen praten over doelen en wat ze in 2020 allemaal van plan zijn te gaan doen, kan het zijn dat jij je...

gratis: mariannes mail

Elke week geprikkeld worden met inzichten die jou als schrijver en ondernemer helpen groeien? Dat kan.
Je hoeft je alleen maar even aan te melden:

Adres

Waleweinlaan 4
5665 CK Geldrop

Contact

Mobiel: 06-42515104
marianne@tekstgericht.nl

Jouw privacy is goed geregeld: 

Privacybeleid

 

Voor meer inspiratie volg je mij op: