Boost je ondernemerschap: 10 aandachtspunten

Boost je ondernemerschap: 10 aandachtspunten

door | jan 9, 2020 | ondernemen

10 aandachtspunten die je helpen groeien


(Op de foto van links naar rechts: ik, Eveline van de Waterlaat, Anne Raaymakers, Lonneke Vodegel, Sarina Gates en onder de cirkel Margaretha Koops. Foto door Kristel van Herpt)

 

We zaten met het Mastermind Team in de heerlijke bank en fauteuils van het Boordhuys in Nuenen. De sessie van die middag ging over jezelf. Over hoe je jezelf graag wil zien. We mochten ieder drie woorden geven. Twee van mijn woorden waren: liefdevol en wijs. Het laatste woord weet ik niet eens meer, want terwijl ik keek naar de woorden, die op het whiteboard voor onze neuzen werden geschreven, schoten mijn ogen al vol.

Wat je mind kan doen

Jaja, zei mijn mind. Dat kun je allemaal wel leuk aangeven in die drie woorden, maar wie ben je nu eigenlijk voor gek aan het houden? De andere masterminders schrokken: ze zagen dat ik het moeilijk kreeg.
Mijn ogen schoten vol omdat ik me op dat moment bewust werd van het feit dat mijn mind het helemaal niet zo oké vond, wat ik had gezegd. Zonder dat iemand het hoorde, behalve ik, leek die mind me liefst in de grond te willen duwen.

Dat is best erg, als je dat beseft. Het is erg als je beseft dat een van de stemmen in je aangeeft dat jij niet oké bent en al helemaal niet zoals de woorden geschreven op het whiteboard. Een serieuze rem op mijn groei had ik hier te pakken.
Toen ik de anderen vertelde wat er gebeurde in mij, kwam de verbazing naar boven. Wat ik nog goed weet was dat een van de dames aangaf: Maar Marianne, wat jij aangeeft, hoe jij wil zijn, dat is hoe je al bent! Dit ben jij al! Die woorden, dat is zoals ik jou zie …

We zien onszelf niet – en misschien zelfs nooit – zoals anderen ons zien. Maar mijn bewustwording en de opmerking van mijn collega-masterminder kwam binnen. En ik nam ter plekke een besluit.
Ik zou vanaf nu in die woorden stappen. Ik zou ze aantrekken alsof het kleding was. Ik zou ze gaan leven en gaan zijn.

Goed bedoeld. Maar niet fijn.

De stemmen in ons hoofd houden ons graag ‘klein’. Naar ik eerder heb begrepen, helemaal niet negatief bedoeld. Door ons klein te houden, blijven we in een veilige zone. Lopen we geen risico’s. We worden niet veroordeeld, uitgelachen of bespot. We kunnen dan geen vergissingen maken waardoor iets fout kan gaan. In onze eigen zone is het goed. Je mind bedoelt het blijkbaar goed. Maar fijn is niet.

Want zodra jij een enthousiast idee hebt dat je uit wil voeren, of elke keer als jij besluit om jezelf en je bedrijf online te laten zien, dan laten die stemmen meteen van zich horen. Ze vertellen van alles over jezelf en gooien direct allerlei beren op je weg.

En dat remt af. Dat remt alles af. Tenzij jij nu ook beseft dat het maar stemmen zijn in je mind. Die helemaal niet per se de waarheid spreken. Maar die puur iets tegen je roepen vanuit bescherming. Bescherming die je misschien ooit nodig hebt gehad. Of vanuit overtuigingen die vanuit je opvoeding aan je meegegeven zijn. Om je te beschermen tegen … ja tegen wat?

Wat kun je doen als je dit herkent?

Wanneer jij als ondernemer plannen hebt om jezelf online te laten zien, zodat jij kunt groeien met je bedrijf; wanneer jij wil spreken op podia, blogs wil schrijven, een boek, podcasts wil maken of video’s en je herkent dit, dan is er werk aan de winkel. Helemaal als dit je afremt van het daadwerkelijk uitvoeren van die plannen.

Maar wat kun je daar dan aan doen?
Ik heb een lijstje gemaakt met 10 aandachtspunten die je kunnen helpen. Als jij met die 10 aandachtspunten aan de slag gaat, dan zul je merken dat je gaat groeien, en steeds meer de persoon wordt die jij wil zijn. Want dat is wat je nodig hebt als jij wil groeien met jouw passie, met jouw bedrijf. Boost je ondernemerschap met deze 10 aandachtspunten.

10 aandachtspunten om je ondernemerschap te boosten

Deze 10 punten komen uit mijn eigen ervaring. Ik kan het lijstje nog wel verder uitbreiden, maar heel veel zie je al terug wanneer je mij volgt in mijn stories op Instagram. Deze aandachtspunten zijn voor mij inmiddels een manier van leven geworden en dat laat ik elke dag op social media zien. 

 1. Doe geen beloftes aan mensen die je NIET waar kunt maken.
  2. Wanneer je iets afspreekt met jezelf, kom die afspraak altijd na. Stel jezelf dus niet teleur.
  3. Start met een complimentenboekje: schrijf alle complimenten die je krijgt in een notitieboekje op en blader er regelmatig doorheen.
  4. Vind een coach of een therapeut die je kan helpen bij het werken aan de gedachten die je over jezelf hebt. Ga er ook echt aan staan. Werk aan die mind, aan die overtuigingen.
  5. Vraag verschillende mensen die je respecteert en die jou kennen hoe zij je zien. Vraag om 3 pluspunten en 3 verbeterpunten. Werk aan de verbeterpunten als je denkt dat ze je dienen.
  6. Plan regelmatig tijd in voor jezelf: ga met jezelf daten. Ga naar een tentoonstelling, kijk een fijne film, ga naar de sauna, de schoonheidsspecialist, de massagesalon, lees een inspirerend boek. Voed jezelf.
  7. Werk aan je energiegehalte: hoe hoger je energie is, hoe beter je je voelt. Dus ja, ga regelmatig sporten, dansen, zingen en let op je voeding. Gezonde voeding zorgt daadwerkelijk voor andere energie en die straal je ook uit. Die energie uit zich ook in je ondernemerschap en in het beeld dat jij van jezelf hebt.
  8. Vind je missie. Waarom doe jij wat je doet? Wat wil jij bijdragen aan de wereld met jouw ondernemerschap en jouw bedrijf?
  9. Omring jezelf met inspirerende voorbeelden en mensen die al daar zijn waar jij wil komen.
  10. Schrijf elke dag je hoofd leeg én schrijf regelmatig op hoe jij wil dat je toekomst eruit ziet. Wat is jouw ideale toekomstbeeld? Fantaseer en droom op papier. Schrijf het op alsof je het al bereikt hebt.

Natuurlijk is dit niet iets dat je van vandaag op morgen helemaal hebt geïmplementeerd. Maar het zijn wel allemaal punten waar je aan werken kunt. Ik ben benieuwd welk punt jou het meeste aanspreekt. Laat het gerust weten in een reactie onder dit blog.
Wil je dit blog delen? Graag! Hoe meer mensen hiermee worden geïnspireerd, hoe beter! Sharing is caring, toch?

Liefs, Marianne

Nog een manier om je ondernemerschap te boosten is door je content naadloos aan te laten sluiten op je missie.
Jij hebt iets bij te dragen. Hoe geef je daar content wise invulling aan?
Hiervoor kun je met mij aan de slag. Samen maken we een ContentFocusplan, dat je hele marketing rondom je missie én je diensten vormgeeft: op zo’n manier dat je nieuwe klanten krijgt. Benieuwd? Hier lees je meer: VIP-Dag Contentstrategie.
Wil je weten of dit ook past bij jou? Maak dan een afspraak voor een gratis Focuscall

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book om je creativiteit te boosten

gratis e-book marianne canters schrijfcoach blogexpert

Categorieën

Delen met:

Elke week (schrijf)inzichten en (ondernemers)inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor Mariannes Mail

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Adres

Waleweinlaan 4
5665 CK Geldrop

Contact

Mobiel: 06-42515104
marianne@tekstgericht.nl

Jouw privacy is goed geregeld: 

Privacybeleid

 

Voor meer inspiratie volg je mij op: