Een boek schrijven en publiceren. Waar moet je aan denken?

Een boek schrijven en publiceren: waar moet je allemaal aan denken?

Het staat op het lijstje van veel ondernemers: een boek schrijven en laten uitgeven. Er komen heel wat vragen naar voren bij zo’n verlangen. Hoe werkt het? Hoe pak je dat aan? Ik geef je in dit blog een checklist van de belangrijkste vragen om te beantwoorden voor jezelf.

10 belangrijke vragen te beantwoorden als je een boek wil schrijven en publiceren

 1. Tijd om te schrijven, wanneer kun je dat inplannen?
  Ik vind dit de allerbelangrijkste vraag. Je kunt voor jezelf deze ‘boekwens’ wel hebben, maar als je geen tijd hebt om het boek te schrijven, dan houdt het natuurlijk al op. Niet per se overigens, want je kunt ook een ghostwriter in gaan zetten. Iemand die het boek voor jou schrijft, onder jouw naam. Dat scheelt tijd. (Maar dat betekent niet dat je geen tijd hoeft te reserveren: deze ghostwriter heeft jouw input namelijk ook nog, in meerdere sessies.) Dus kijk eens in jouw agenda. Stel jezelf een mooie datum voor waarop jij zou willen dat je manuscript klaar is. Kun je tijd inplannen dan?
 2. Zelf uitgeven of laten uitgeven?
  Afhankelijk van het type uitgever dat je graag achter je boek hebt staan, kun je kiezen het uit te laten geven. Een uitgever neemt je veel zorgen uit handen. Zorgen die onder andere te maken hebben met de volgende vragen. Zelf uitgeven betekent dat je zelf als uitgeverij ingeschreven zou moeten staan – als jij ook wil dat je boek een ISBN-nummer krijgt. Een ISBN-nummer is een uniek nummer dat ervoor zorgt dat je boek overal ter wereld via de boekhandel, bibliotheken of websites makkelijk te verkrijgen is. Om een ISBN aan te vragen moet je uitgever zijn dus. En let op: denk je aan het uitgeven van een e-book voor de e-reader, dan is dat ISBN-nummer ook goed om te hebben.
 3. Hoe gaat je boek er uitzien?
  Denk na over de look and feel van je boek aan de hand van de volgende vragen
 • Welk formaat wil je dat je boek heeft?
 • Wat voor kaft (hard cover, soft cover)
 • Full colour of zwart-wit
 • Welke papiersoort wil je voor je boek en hoe dik moet het papier zijn?
 • Wie laat je het boek opmaken (en let op: het inzetten van een professionele designer laat hier echt het verschil zien: zorg dat je boek een professionele look krijgt want de cover zegt álles. Ga niet zelf zitten ploeteren met Canva dus.)
 • Ga je illustraties gebruiken in je boek? Schema’s, overzichten, tabellen? Pak dit ook met de illustrator/designer op.
 1. Hoeveel boeken wil je laten drukken? Of wordt het alleen een e-book voor de e-reader? Wil je er een audioboek bij (luisterboek)?
 2. Bij welke drukker? De keuze qua drukkerijen en bemiddelingspartner is reuze. Kies je voor goedkoop (laten drukken in lagelonenlanden) of gun je het de drukker in de omgeving?
 3. Welke verkoopkanalen ga je inzetten? Denk aan fysieke boekwinkels, Bol.com, Anazon, andere online verkopers. Alleen je eigen website?
 4. Welk budget het je ervoor over? Kies je voor het zelf uitgeven van je boek, dan is dit essentieel. Kies je ervoor in aanmerking te komen voor een grotere, traditionele uitgever, zoals Managementboek.nl, Nieuw Amsterdam of andere gerenommeerde uitgeverijen, dan betaal je achteraf de gemaakte investering terug (vandaar de royalty’s van plm. 10% per verkocht boek).
 5. Het verdienmodel en je marketing: hoe gaan die eruitzien?
 6. Wie zorgt ervoor dat het boek goed is opgebouwd, dus jouw beoogde doel voor de lezers bereikt en liefst foutloos is?
 7. Wanneer is je boek af en staat alles erin wat erin moet zonder dat er te veel woorden aan worden besteed en je in herhaling valt, waardoor het boek niet lekker leesbaar meer is en dus minder fijne recensies gaat krijgen?

Er zijn meer vragen die je tegen gaat komen, maar dit is al een mooi overzicht om alvast mee te starten. Die laatste vraag kun je alvast tackelen, net als de eerste, als jij bij mij een B&S-sessie reserveert. Een B&S-sessie is een bouw- en schrijfplan voor je boek. In een paar uur tijd heb je het bouwplan (zie dit als de eerste opzet van je inhoudsopgave) en een planning klaar. Je bent daarna startklaar voor je schrijfproces. Wil jij zo’n sessie aanvragen? Stuur me dan meteen een e-mail toe. Ik leg graag uit hoe het werkt.

Lieve groet, Marianne

PS: Je kunt je boek ook door mij uit laten geven. Hoe dat werkt, spreken we dan ook meteen door.
(Op dit moment word hard aan de website gewerkt, zodat dit ook duidelijk wordt.)
Na een B&S-sessie zit je niet aan mij vast. Je kunt sowieso van start! Het gaat erom dat jij gaat schrijven: zo geef je een kickstart aan je boeksucces.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ContentClass 28 januari; Inspirerende teksten schrijven

Zoek blogs op categorie

Delen met:

Orde brengen in ideeën

Orde brengen in ideeën

Orde brengen in ideeën Als je eenmaal op de frequentie zit waar de contentideeën om de haverklap binnenvallen, dan kan dat best overwhelming zijn. Zoveel ideeën om in content uit te werken, maar so little time. Maar goed, je schrijft ze allemaal op. En wat dan? Ik...

Pit in je blog

Pit in je blog

Pit in je blog Hoe zorg je ervoor dat je pit in je blog krijgt? Niemand leest een lang blog helemaal door zonder dat het pit heeft. Wat is pit? Voor mij betekent pit dat het blog steeds opnieuw iets in de lezer raakt, waardoor hij echt door wil lezen. Iets wat steeds...

Elke week (schrijf)inzichten en (ondernemers)inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor Mariannes Mail

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Adres

Waleweinlaan 4
5665 CK Geldrop

Contact

Mobiel: 06-42515104
marianne@tekstgericht.nl

Jouw privacy is goed geregeld: 

Privacybeleid

 

Voor meer inspiratie volg je mij op: