Een boek schrijven is niet alleen typen

Een boek schrijven is niet alleen typen

Een boek schrijven. Veel mensen denken dat dat vooral ‘gaan zitten en typen’ is. Maar dat is het niet. Natuurlijk is e.e.a. afhankelijk van het type boek dat je schrijft. En is hoe lang het duurt afhankelijk van de tijd die jij prioriteert en in hoeverre jij de inhoud al ‘paraat’ hebt. In dit blog vertel ik je wat een boek schrijven dan nog meer dan typen is.

Denkwerk

Allereerst is schrijven heel veel denkwerk. En dat denkwerk speelt zich meestal af op momenten waarvan anderen denken dat je ‘niets’ aan het doen bent.
Denk aan wandelend door het bos. De vaatwasser uit- en inruimen. De was vouwen. Genietend op je balkon van de ondergaande zon. Of met een kop koffie op een terras. Een film kijkend (en niets zien). Hoe gek het ook klinkt, dit zijn momenten waarop je aan je boek werkt. Je bent ermee bezig in je hoofd. Grote kans dat dit herkenbaar is voor jou, maar dat je het zelf niet zo zag.

Dit is ook wat anderen je zien doen en waarom ze denken dat je dan in ieder geval niet aan je boek aan het werken bent. Want niet per se klopt dus.

Onderzoek/research

Onderzoek vindt plaats op twee niveaus, zo zie ik het. Allereest het onderzoek dat je doet wanneer je feiten nodig hebt bijvoorbeeld die je graag mee wil nemen. Wellicht duik je in wetenschappelijke onderzoeken. Zijn er andere boeken met inhoud die je belangrijk vindt om mee te nemen.
Als tweede het onderzoek dat je doet in jezelf. Hierbij gaat het over de kennis en ervaring die je in je hebt. Die je wil delen in je boek. Ook dat is research. Soms betekent het zelfs je levenslijn doorlopen om te ontdekken wat je van daaruit mee wil nemen. Niet voor niets zie je in veel boeken die gericht zijn op persoonlijke ontwikkeling, ook persoonlijke verhalen en ervaringen terug. Ook dat is research.
Research doen is dus ook niet zomaar typen voor je boek. Maar het is wel degelijk schrijven.

Zoeken naar je fijnste (schrijf)proces

Ook dit is onderdeel van het schrijven. Wat is fijn voor jou? Ben jij iemand die zegt: ik ga drie weken naar een hutje op de hei, dompel me onder en ga alleen maar schrijven? Ben je iemand die liever elke dag om 5 uur opstaat om 500 woorden te schrijven? Of de zondag benoemt tot schrijfdag? Voor iedereen werkt dit anders. Iedereen heeft hier dan ook een weg te vinden. Een manier te proberen en eventueel nog een manier, en nog een manier. Een stok achter de deur kan je helpen ervoor te zorgen dat dit zoekproces niet te lang gaat duren … denk aan een schrijfcoach zoals ik. Het zoeken naar de fijnste manier om te schrijven, is ook schrijven.

Bouwen

Een boek schrijven is bouwen. Dat doe je aan jouw eigen CSI-wand, zoals ik dat altijd noem. Een structuur bepalen. Welke hoofdstukken ga je schrijven? Welke onderdelen komen daar dan in? Wat is de meest logische volgorde van onderwerpen voor je lezer? Zodat die makkelijk zijn weg vinden kan? Plak memootjes op een vel, hang A4’tjes in je schrijfkamer op de muur (daar ben ik fan van, omdat je je dan onderdompelt in je boek al het moment dat je je kamer binnenloopt), gebruik Trello: gebruik iets dat je helpt je boek op te bouwen. (Hiervoor kun je ook samen met mij aan tafel. Reserveer hiervoor een schrijf- en bouwplansessie voor je boek: na de sessie is jouw bouwplan klaar en kun je echt aan het schrijven gaan).

Inhoudelijke checks

Schrijven is ook checken. Klopt het wat je wil schrijven? Deze check gebeurt vaak tijdens het schrijven. De inhoud van je boek is precies wat jou die expert maakt in ogen van je publiek. Die inhoud moet dus kloppen. Zinnen en uitspraken moeten kloppen als de lezer ze leest. Ze moeten niet op meerdere manieren te interpreteren zijn. De bedoeling moet duidelijk zijn. En dat kan op een paar manieren: je checkt de inhoud met een andere expert die jij bewondert. Je checkt de inhoud met proeflezers. En je checkt de inhoud met iemand die taalkundig goed is (ik heb het niet over grammaticaal nu). Die dus begrijpt hoe je zinnen en teksten goed opbouwt om te komen tot de bedoeling die je hebt. Deze checks zorgen ervoor dat het boek zo intrinsiek in jou komt te zitten, dat je de inhoud als het ware leven kan. Je kunt 100% staan achter wat je allemaal gaat schrijven/hebt geschreven. En dat is wat je ook graag wil.

Goed. Zo komen er nog wat zaken bij kijken die niet ’typen’ zijn. Het ‘bemoeien’ met de opmaak en cover bijvoorbeeld. Het ontwikkelen van een of meer eigen modellen (niet per se een vereiste hoor, maar het kan).

Als schrijfcoach zijn dit allemaal onderdelen van het schrijfproces waarbij ik je kan helpen. En dat doe ik nu al met de volgende tip. Print dit blog uit. Geef het aan iedereen die aan je vraagt: hoe zit het met het schrijven van je boek? Hoe ver ben je al? Heb je al iets ‘af’? Lees het zelf nog even door, ook als je denkt: ja, misschien duurt het ook wel lang. Je herkent vanzelf het proces waar je in zit waardoor je weet: inderdaad, schrijven is niet alleen typen.

Wil je met mij aan de slag om jouw boek het licht te laten zien? Mail me en reserveer jouw call met mij om te ontdekken hoe dit kan werken voor jou.

Lieve groet, Marianne

PS: Wist je dat dit voor consistent bloggen niet veel anders is?

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek blogs op categorie

Delen met:

Adres

Waleweinlaan 4
5665 CK Geldrop

Contact

Mobiel: 06-42515104
marianne@femme-elan.nl