Een boek schrijven voor je bedrijf? Dit is stap 1.

Een boek voor je bedrijf. Wat is de eerste stap die je zetten moet?

Het wordt links en rechts om me heen tegenwoordig steeds vaker tegen me gezegd: “Het lijkt wel of iedereen een boek schrijft.” Natuurlijk kan ik je vertellen dat dat niet klopt. Er zijn veel meer mensen die erover denken of het van een boek op hun bucketlist hebben staan, dan die het daadwerkelijk doen. Het is ook niet zomaar ‘een dingetje dat je even tussen neus en lippen door oppakt’.

Misschien ben jij wel een van de ondernemers die het schrijven van een eigen boek op het verlanglijstje heeft staan. Als dit zo is, dan herken je vast het volgende: hoe meer je erover nadenkt, hoe meer vragen je erover hebt en ook hoe meer belemmeringen je ziet. En vooral de volgende: wanneer moet je daar dan in godsnaam aan werken, als je het al zo ontzettend druk hebt met je bedrijf, je gezin en al het andere dat je aandacht vraagt?

Alleen al die vraag, kan ervoor zorgen dat je het niet gaat doen. Deze droom vink je niet af. Je vindt het jammer, maar het kan gewoon niet. Je brein geeft je wel een methode om dit te ‘verwerken’ en er iets anders voor in de plaats te zetten. Waardoor je deze keuze ‘vergoeilijkt’.

Als je nu merkt dat het schrijfidee toch blijft spelen – de reden waarom je dit blog leest misschien – geef ik je de eerste stap die je moet gaan zetten om toch dat boek waar je van droomt aan te pakken.

Bewust kiezen je boek te gaan schrijven

Bewust kiezen. Bewust kiezen je boek te gaan schrijven. No more excuses. Je gaat het doen. Dat is je eerste stap. Zeg tegen jezelf: “Ja. Ik ga een boek schrijven.”  Natuurlijk ben je er dan niet. Daarom geef ik je in dit blog ook de belangrijkste vervolgstappen aan, zodat je er na het lezen van dit blog, helemaal geïnspireerd meteen mee aan de slag kunt gaan.

Stap 1 is dus de bewuste keuze maken.

Stap 2 is je committeren aan je keuze. Dat betekent dat je je aan die keuze verbindt. Je bent betrokken en toegewijd aan het schrijfproces en al het andere dat er nog voor nodig is om het boek tot stand te laten komen.

Stap 3 is van het schrijven van je boek een prioriteit maken. En dat doe je door je schrijfproject bij de horens te pakken. Wanneer wil je het manuscript klaar hebben? Zet dat in de agenda. Op welke dagen ga je tijd inplannen om aan je boek te werken? Kies een vaste schrijfdag om een ritme op te bouwen en behandel die zoals prioriteiten behandeld worden: die dag is om te schrijven en nergens anders voor. Wees hierbij realistisch. Hoe ziet je agenda eruit? Wat zijn de knelpunten die je voorziet? Hoe zou je die kunnen tackelen? Dit is wat ik noem: een realistisch schrijfplan maken. Een plan van aanpak.

Stap 4 is je nieuwe schrijfproject kenbaar maken binnen je directe omgeving. De mensen die jouw nieuwe project als eerste gaan opmerken als ‘anders’.  Wanneer jij er bijvoorbeeld voor kiest om elke zondagmorgen te gaan schrijven aan je boek, terwijl je partner gewend is dat jij met hem op zondag altijd tot 11 uur in bed blijft liggen, vertel hem dat dit voorlopig anders wordt.

Stap 5 is je schrijfplek zoeken. Zonder je af. Zorg dat je kinderen niet om je tafel heen dansen. Of dat er steeds medewerkers je kantoor in kunnen lopen. Ga ergens schrijven waar je je fijn voelt en waar je ongestoord kunt gaan zitten en schrijven.

Wanneer jij de bewuste keuze maakt en je aan die keuze committeert, dan kan ik je beloven dat de rest vanzelf volgt. Het gaat dan namelijk in alleen nog maar om jou, je laptop, misschien pen en papier, en je boek.
Zin om te beginnen? Of zou je toch wel wat starthulp kunnen gebruiken?

Dat kan.

Schrijf- en bouwplan voor je boek

Ik geef op vrijdag 8 november de workshop ‘Schrijf- en bouwplan voor je boek’. Na deze workshop heb jij helemaal in kaart hoe jij je boek aan gaat pakken. Je hebt een schrijfplan gemaakt dat in jouw leven praktisch uitvoerbaar is én je hebt een bouwplan klaar: de structuur van het boek dat je schrijven gaat staat na deze wokshop in de steigers. 

Deze workshop is splinternieuw en dus een pilot: dat betekent dat je nu nog mee kunt doen voor een speciale pilotprijs!
Deze pilotprijs is inclusief onbeperkt koffie, thee en lekkers en een heerlijke lunch. We starten om 09.30 uur en ronden om 16.30 uur af. Locatie: de altijd inspirerende Keukentafel in Geldrop (bij Eindhoven).
De pilotprijs is 95 excl. btw.

Meedoen? Stuur me meteen een mail! Ik zet je stoel voor die dag dan alvast klaar!

Liefs, Marianne

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek blogs op categorie

Delen met:

Gratis e-book om je creativiteit te boosten

gratis e-book marianne canters schrijfcoach blogexpert
Doelstellingen vierde kwartaal

Doelstellingen vierde kwartaal

Doelstellingen vierde kwartaal Het gaat beginnen: Q4. Oftewel het vierde kwartaal. Heb jij al je doelstellingen geformuleerd? Passend bij het plan dat je maakte voor 2020? Aangepast naar aanleiding van de Corona-situatie? Want er is natuurlijk wel veel veranderd na we...

Elke week (schrijf)inzichten en (ondernemers)inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor Mariannes Mail

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Adres

Waleweinlaan 4
5665 CK Geldrop

Contact

Mobiel: 06-42515104
marianne@tekstgericht.nl

Jouw privacy is goed geregeld: 

Privacybeleid

 

Voor meer inspiratie volg je mij op: