Een eigen bedrijf. Dat zou ik ook wel willen …

Een eigen bedrijf

“Ik wil dat ook wel. Een eigen bedrijf. Gewoon doen wat ik leuk vind. Jij doet dat gewoon. Met koken. Met schrijven. Ik durf dat niet. Ik weet wel wat ik zou willen doen dan. Iets met reizen. Reizen samenstellen voor mensen. Maar ik heb daar geen opleiding voor. En je moet wel klanten kunnen vinden. Ik kies dus weer voor de makkelijke weg … ik besef dat echt. Maar ja, ik zou dat wel willen! ” Ze staat met een schuimspaan in haar hand in de lucht te wijzen en kijkt me met sprankelende ogen aan.

Het is een vrolijke, enthousiaste dame die dit zegt. Ze staat met een groep vriendinnen bij het kleine aanrecht, en is verantwoordelijk voor de derde gang van het diner dat ze bereiden. De dames volgen een kookworkshop bij mij – want dat kan bij mijn andere bedrijf: De Keukentafel.

Ik vraag haar of ze veel reist. Nee, dat doet ze niet speciaal. Ze heeft ook niet een land of gebied waar ze bijvoorbeeld in gespecialiseerd is. Dus ze vindt het lastig. Maar wel leuk.
In mijn hoofd gaat het ratelen. Als Nederlanders zijn wij behoorlijk gespecialiseerd in ons land, en het is ook nog eens gemakkelijk om ons daar nog meer in te specialiseren. Het vliegtuig is niet nodig, toch? Als je goed Engels spreekt en schrijft, zou je zo een bedrijf kunnen starten waarbij je leuke vakantiearrangementen in Nederland samenstelt, voor buitenlandse toeristen. Of voor Nederlanders die op vakantie willen in ons eigen land. Of in de provincie waar je woont. Beautiful Brabant, ik zie de hastag en het Instagramaccount al helemaal bestaan.

Een website maak je makkelijk zelf. Dan is het zaak om de samenwerkingen aan te gaan. Mijn hoofd ratelt door. Ik zie geen beperkingen. Ik zie ‘starten en oplossen waar je tegenaan loopt’. Ik zie mogelijkheden, kansen, groei. En heel even overweeg ik serieus even om het zelf te gaan doen.

Omdenken

Ondertussen vraag ik het me af. Hoe vaak denk je in beperkingen? In plaats van in mogelijkheden? Zie je ergens als een berg tegenop of zie je het als een kans? Is het moeilijk of is het een uitdaging? Hoe goed denk jij om?  Omdenken. Want dat is het. Alleen zit dat niet van nature in ons. We zijn gericht op veiligheid. En het bekende is veilig. De weg die de meeste mensen lopen, is een veilige weg. De weg van je ouders, vrienden, kennissen: de meeste mensen om je heen. De comfort zone. En heel soms ontmoet je dan iemand die dat wel is gaan doen: dat omdenken. Die andere keuzes maakt. Die niet de veilige weg kiest, maar kiest wat zijn hart aangeeft en het dus doet op zijn manier. Die Kilimanjaro beklimmen of dat eigen bedrijf (of dat tweede eigen bedrijf). En dat is wat jij ook wel wil … en dat kan!

Spannend? 

Ja, natuurlijk! Je eigen weg bewandelen is spannend, maar je kunt altijd beginnen in het klein. Je hoeft je baan niet meteen op te zeggen om je eigen bedrijf te starten. Het kan ook naast elkaar.
Kleine stapjes nemen, kijken wat er gebeurt. Voelen hoe dat voelt. Voelen wat het met je doet. Die eerste stap is spannend. Maar als die dan is gezet … dan volgt de vreugde, de trots, dat ‘ik heb het toch maar even gedaan!’ Het omdenken begint daar. Want als die eerste stap is gezet, dan komt de volgende daarna … En die durf je ook te nemen, want die vorige ging goed, toch? Je zelfvertrouwen groeit. En zo ga je verder. Geef je steeds meer vorm aan je leven zoals jij dat leiden wil. Door dat te doen waar jouw hart sneller van gaat kloppen. En eerlijk: natuurlijk gaat het soms ook mis. Maar dat is niet meer dan een leermoment: oké, zo moet het dus niet. Dus neem je een andere stap. Je leert en je groeit. Je leeft. Je doet wat je hart je ingeeft. Je geeft zuurstof aan jouw vuur. Je gaat voor groei.
Ik geloof dat dat is wat het leven is. En dat het zo is bedoeld.

Onderzoek wat kan; dat is stap 1

Dus ga het doen. Onderzoek hoe jouw verlangen in jouw leven passen kan. En als dat een eigen bedrijf is (of een tweede eigen bedrijf), dan onderzoek hoe dat past. Onderzoek wat je moet doen en ga het avontuur aan. Als het jouw vuur is, volgt de weg zich vanzelf. Jij hoeft maar een ding toe doen. Die eerste stap zetten.
Beautiful Brabant: de mooiste vakantiebestemming in eigen land … Ik heb hem gegoogeld en hij is er nog niet. Je krijgt ‘m zo van me cadeau. 🙂

Liefs, Marianne

PS: er is nog plek vrij voor de Masterclass Bloggen! Schrijf je nu nog in om mee te doen op 5 april. 
Klik hier voor meer informatie en inschrijven voor de masterclass.

2 Reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek blogs op categorie

Delen met:

Gratis e-book om je creativiteit te boosten

gratis e-book marianne canters schrijfcoach blogexpert
Elke week (schrijf)inzichten en (ondernemers)inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor Mariannes Mail

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Adres

Waleweinlaan 4
5665 CK Geldrop

Contact

Mobiel: 06-42515104
marianne@tekstgericht.nl

Jouw privacy is goed geregeld: 

Privacybeleid

 

Voor meer inspiratie volg je mij op: