Eenzaam in je ondernemerschap

De andere kant van het zelfstandig ondernemerschap: eenzaamheid

Zelfstandig ondernemerschap klinkt fantastisch. De vrijheid om zelf je tijd in te delen, zelf te kiezen wat je wel en niet wil doen, je passie uit te bouwen … Het klopt. Dat is ook fantastisch, allemaal.
Maar er is ook een andere kant. Die vaak wordt beschreven als eenzaamheid. Eenzaam in je ondernemerschap. Ik heb dat ook gevoeld. In dit blog vertel ik je wat ervoor gezorgd heeft dat ik dat gevoel nu niet meer heb.

Eenzaamheid na 5 jaar

Na die eerste vijf jaar zelfstandig ondernemerschap, bekroop dit eenzame gevoel mij ook. Maar er speelde nog iets mee dat dit versterkte. Ik had niet het idee dat ik alles uit mij haalde. Terwijl mijn klanten dik tevreden waren met mij. Niemand dacht mee, ging in discussie of gaf kritiek. En dat voelde gewoon niet goed. Ik kon me niet voorstellen dat ik zó goed zou zijn …
Ik koos ervoor om toch weer voet te zetten op de werkvloer, waar ik als communicatiespecialist bij Bosman Medische Hulpmiddelen fantastische projecten opzette. Denk o.a. aan het schrijven van de standaardteksten passend bij alle verschillende ‘klantreizen’, een compleet nieuwe huisstijl op gave wijze doorvoeren tot in het interieur en het verzorgen en begeleiden van alle content voor de toen compleet nieuwe online omgeving. Mijn eenzaamheid was voorbij. En Tekstgericht liep ondertussen op een iets lager pitje door.

Toen klopte Amicitia bij Tekstgericht aan. Een herensociëteit in Eindhoven. Zij zochten mij als auteur voor hun jubileumboek. De auteur in mij kreeg opnieuw zuurstof; het was weer tijd om de archieven in te gaan, research te doen en interviews te houden, nu voor mijn tweede boek. Er was een geheime wereld te ontdekken, die van de herengenootschappen waar niemand écht iets van weten mocht. Alsof het zo moest zijn, eindigde ook mijn Bosmantijd. Ik ging weer terug naar het volledige zelfstandig ondernemerschap.

De eenzaamheid voorbij

De eenzaamheid die ik daarvoor had gevoeld, kwam niet meer terug. Hoe dat kwam? Ik heb geen idee. Een vermoeden heb ik wel.
Ik ben heel bewust meer gaan praten met andere (ervaren) ondernemers, over het ondernemerschap. Zelfstandig ondernemers, ondernemers met werknemers en ondernemers die hun bedrijf verkocht hadden om iets anders te gaan doen. Niet in netwerken, maar puur zij die kwamen op mijn pad. Ik luisterde, stelde vragen en legde voor, waardoor ik het weliswaar alleen deed, maar ergens toch ook niet. Zij fungeerden als inspiratiebronnen.

Inmiddels zit ik in een mastermind met verschillende andere ondernemers. In een mastermind maak je gebruik van de kracht van de breinen samen; een eeuwenoud principe. (Meer hierover lees je in Think and Grow Rich en ik zou je zeker aanraden om dit te doen, want het is echt meer dan een veredeld netwerkgroepje wat je helaas vaak ook ziet. De link brengt je naar de shop, waar je meteen het boek kopen kunt.)

Naast de mastermind-deelname, werk ik regelmatig samen met een business buddy. Allebei werken we aan ons bedrijf. We nemen de gelegenheid ideeën aan elkaar voor te leggen en we sparren er op los.

Sinds Bosman is er geen sprake meer van eenzaamheid bij mij. Dus dat is wat echt geholpen heeft. En wat jou, als je dit herkent, ook helpen kan. Een serieuze mastermind, die past bij jou, een business buddy en misschien, als het past, af en toe een (netwerk)event.
Zet zo’n mastermind op je plan, kies een buddy uit die je regelmatig treft en in ieder geval eens per kwartaal een event dat past bij jou en de ambities die je hebt. Dan ga je de eenzaamheid voorbij!

Lieve groet en succes,
Marianne

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek blogs op categorie

Delen met:

Gratis e-book om je creativiteit te boosten

gratis e-book marianne canters schrijfcoach blogexpert
Elke week (schrijf)inzichten en (ondernemers)inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor Mariannes Mail

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Adres

Waleweinlaan 4
5665 CK Geldrop

Contact

Mobiel: 06-42515104
marianne@tekstgericht.nl

Jouw privacy is goed geregeld: 

Privacybeleid

 

Voor meer inspiratie volg je mij op: