Freewriting: de slimste schrijfstrategie

Freewriting: de slimste schrijfstrategie

door | nov 8, 2018 | bloggen, boek schrijven, schrijven

Artikel bijgewerkt 29 juni 2019

Of je nu wil bloggen voor je bedrijf (of van bloggen je bedrijf wil maken), een boek aan het schrijven bent, of puur voor jezelf schrijft: het meest vervelende is staren naar een leeg vel papier of een leeg document op je scherm. Ook vervelend is dat je drie zinnen opschrijft, ze terugleest en weer doorhaalt. “Nee, niet goed. Dit slaat echt nergens op. Laat maar.”

De slimste strategie om je lekker te laten schrijven: freewriting

De slimste strategie om dit te voorkomen is freewriting. Freewriting zorgt ervoor dat je schrijfmeters maakt, dat je een creatieve bron opent en dat je in een schrijfflow komt. Freewriting is – wat mij betreft – echt de slimste schrijfstrategie die er is.

Freewriting, wat is dat?

freewriting schrijven tot je niet meer kunt schrijfchallenge marianne cantersFreewriting is een speciale manier van schrijven. Freewriting, oftewel vrij schrijven, is schrijven vanuit je hart, gewoon wat in je opkomt.

Het is hierbij de bedoeling dat je, zodra je begint met schrijven, je pen niet meer van het papier haalt. Ook niet om die in je mond te stoppen en na te denken. Alles wat je binnenvalt, schrijf je op. Werk je op een laptop, dan typ je gewoon door en door en door. Je verbetert niets, zelfs geen tikfout. Je laat het gewoon gebeuren, zonder oordeel, zonder terug te lezen tijdens het schrijven en zonder opnieuw te beginnen. Je schrijft zonder te bedenken dat het góed moet zijn. Dat is bij het freewriten helemaal niet van belang. Het enige doel dat freewriting heeft, is het schrijven an sich. (Werk je op de computer en wil je voorkomen dat je terugleest: zet je letterype dan op witte letters.)

Hoe moet je beginnen?

In principe start je gewoon met dat waar je over wil schrijven. “Dit blog gaat over …  en ik leg je uit hoe …”
Wanneer je klaar zit voor je freewritingsessie en je blokkeert vanwege het witte vel of document, kun je opschrijven dat je niet weet hoe je moet beginnen.

“Ik weet niet hoe ik moet beginnen. Dat is stom. Nu wil ik gaan schrijven en zegt ze dat ik gewoon moet gaan schrijven, weet ik het niet. Maar ja, en nu? Ik weet het niet. Ik weet wel waarover ik wil schrijven want ik dacht aan …”

Als je merkt dat je tijdens het schrijven moet nadenken over wat je verder moet schrijven, blijf dan je laatste woord herhalen – haal die pen niet van het papier of stop niet met tikken.

                “… want ik dacht aan aan aan aan …”

Als vanzelf ga je alsnog over op nieuwe tekst.

Schrijf alsof je met jezelf praat. Of zoals je tegen een ander zou praten. Het hoeft niet netjes te zijn of grammaticaal in orde. Je leest tijdens de schrijfsessie ook niets terug. Schrijf door tot je als ware niet meer kunt.

Bepaal voor je gaat schrijven hoe lang je wil schrijven, door een timer te zetten, of bedenk hoeveel vellen. Dat is geen must, maar kan er wel voor zorgen dat je niet oeverloos aan het schrijven blijft.

Freewriten met focus

Het freewriten kun je een specifieke focus geven. Als je weet over welk onderwerp je wil schrijven, dan zet je het onderwerp bovenaan het vel en schrijf je alles wat je hierover binnenvalt achter elkaar door op. Nogmaals: alsof je tegen iemand vertelt. Schrijf je voor jezelf, dan kun je een bepaalde vraag als uitgangspunt nemen, een basisgedachte of een stelling. Gaat het bijvoorbeeld om een bepaalde scene voor je boek, dan begin je ook met schrijven, zonder iets te vinden van wat je schrijf. Schrijf de scene uit zoals die in je opkomt, zoals je die voor je ziet. Niet schaven. Het maakt in deze fase echt niet uit waar je uitkomt.

Als je alles hebt opgeschreven wat in je op is gekomen en je voelt dat je ‘leeg’ bent, leg je wat je hebt geschreven weg. Of je slaat het op. Daarna ga je iets heel anders doen. Als je in de gelegenheid bent, ga je bijvoorbeeld sporten of wandelen. Of je boodschappen doen. Laat het gewoon even los. Je kunt ook het freewriting stuk laten liggen tot de volgende dag.
Op een later moment pak je het op. Dan ga je pas lezen wat je geschreven hebt. Dan kun je aan je tekst gaan schaven en het opbouwen tot een volledig stuk.

Ook goed om te lezen: Hoe schrijf je  een goede tekst?
In dit artikel geef ik de vaste onderdelen weer die een blogartikel altijd heeft. Het moment dat je aan je freewriting stuk gaat schaven, kun je dit artikel erbij houden om je te helpen de tekst in een logische opbouw te structureren.

Succes en schrijf ze!

Marianne

10 Reacties

 1. Sandra

  Hoi hoi Marianne, ik weet niet of ik het helemaal snap maar is de freewriting bedoelt alleen op de eerste dag? Als ik inspiratie heb voor een vervolg scene of hoofdstuk of totaal iets anders kan dat dan ook? De freewriting zie ik als doe zo maar wat, maakt niet uit. ( wat ik overigens goed vind hoor) maar ik wil ook een goed of complete stuken schrijven, zeg maar. Pfff hoop dat je me een beetje begrijpt wat ik bedoel. Hi hi Groetjes Sandra

  Antwoord
  • Tekstgericht, Marianne Canters

   Hoi Sandra, je gaat ‘freewriten’, maar freewriten met focus. Dat betekent dat ik je een focus geef die bijvoorbeeld te maken heeft met je hoofdpersoon (ik weet dat je meedoet voor je boek:-)). Of een focus die te maken heeft met de nacht, een dialoog, enzovoorts. Wat je dan gaat schrijven, kun je opnemen in je boek, zorgt dat je inspiratie krijgt om andere stukken te schrijven, of geeft nieuwe inzichten voor je plot en scenes. Het is aan jou hoe je die #500woorden inzet, maar het idee is dus te gaan schrijven vanuit de gegeven focus. Natuurlijk is een eerste schrijfsessie nooit meteen goed, tenminste, zo zie ik het. Je gaat uiteindelijk altijd nog schaven. De challenge is echt om je in die flow te krijgen en meters te maken voor, in jouw geval, je boek. Hoop je vraag fijn beantwoord te hebben. Het wordt je zeker helemaal duidelijk als je de eerste mail ontvangt! Groetjes en succes, Marianne

   Antwoord
   • Sandra

    Dank je Marianne, helder voor mij. Toppie. Ik heb er erg veel zin in.

 2. kristel

  Thanx voor deze bruikbare tip. Ik ga er meteen morgen mee aan de slag. Niet teveel denken maar het gewoon laten stromen. Mooi. En ik ga het heerlijk met pen en papier doen en later uit werken op de computer.

  Antwoord
  • Tekstgericht, Marianne Canters

   Heel graag gedaan natuurlijk. Heel benieuwd hoe het gaat! Succes, Marianne
   (Sorry voor de late reactie: ik heb deze gemist. Wat onhandig!)

   Antwoord
 3. Irene

  Ja, bedankt Marianne. Mooie tips. Van hieruit probeer ik mijn creativiteit op te bouwen. Meestal begin ik met een paar zinnen en schrijf van alles op, vlak hierna begin ik weer met herschrijven, daardoor komt er gewoon niets op papier. Ik ga ermee aan de slag.

  Antwoord
 4. Renée Daniëls

  Ik heb deze techniek héél veel jaren geleden gebruikt voor een schrijfopdracht bij een psychologische test.

  Ik zat in een saaie kamer met een bureau en een stoel, kreeg een paar vellen papier, een pen en een uur.

  Maar gelukkig had de kamer een raam, dat uitzicht gaf op een park met een vijver en eendjes.

  Dus ben ik gaan beschrijven wat ik zag en verwerkte gaandeweg de opstartproblemen die ochtend van mijn auto (een Eend) in mijn schrijfsel.

  Het werd uiteindelijk, zonder ook maar één aanpassing, een verhaal met een kop en een staart.

  5 Jaar later was ik weer bij het bureau (andere baan, nieuwe test). Kreeg ik m’n schrijfsel terug.

  Wat bleek: de bewaartermijn van mijn vorige dossier was bereikt, dus ze moesten alles vernietigen. Maar dat vonden ze (alle psychologen hadden het gelezen!) zonde van mijn verhaal. Dus ze waren blij dat ik net op tijd weer langskwam.

  Zulke resultaten zijn dus ook te behalen met freewriting.

  Antwoord
  • Tekstgericht, Marianne Canters

   Hoi Renée, wat mooi om te lezen. Ik start er elke ochtend mee en kan het serieus niet meer missen (raad het echt iedereen aan). Mooie tip haal ik uit wat jij aangeeft: start met beschrijven wat je ziet en gaandeweg ontwikkelt zich een tekst op papier die altijd iets tegen je zegt. Mooi voor wie ook graag ochtendpagina’s wil schrijven. Het is echt een fijne methode om allerlei teksten te schrijven. Ik start zo al mijn blogs: heerlijk productief. Dank je wel voor het delen 🙂

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek blogs op categorie

Delen met:

Gratis e-book om je creativiteit te boosten

gratis e-book marianne canters schrijfcoach blogexpert
Doelstellingen vierde kwartaal

Doelstellingen vierde kwartaal

Doelstellingen vierde kwartaal Het gaat beginnen: Q4. Oftewel het vierde kwartaal. Heb jij al je doelstellingen geformuleerd? Passend bij het plan dat je maakte voor 2020? Aangepast naar aanleiding van de Corona-situatie? Want er is natuurlijk wel veel veranderd na we...

Elke week (schrijf)inzichten en (ondernemers)inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor Mariannes Mail

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Adres

Waleweinlaan 4
5665 CK Geldrop

Contact

Mobiel: 06-42515104
marianne@tekstgericht.nl

Jouw privacy is goed geregeld: 

Privacybeleid

 

Voor meer inspiratie volg je mij op: