Gastblog: Gedachtenmodellen schrijven

Een nieuw gastblog. Dit keer van voedings- en hormoondeskundige Kathelijn van Dongen. Ook zij gebruikt de kracht van schrijven, voor zichzelf maar ook voor haar klanten. Ze leert je hoe je gedachtenmodellen schrijft die je helpen te voorkomen dat je bijvoorbeeld gaat snaaien. Als je dat herkent, lees dan dit blog waarin ze uitlegt hoe gedachtenmodellen werken en hoe jij ze dus kunt schrijven voor jou. (Ook goed om mindset-veranderingen door te voeren voor jezelf.)

Gedachtenmodellen schrijven

Door te schrijven kun je een gezond gewicht krijgen. Wist je dat? Ik ga je in dit blog uitleggen hoe dit werkt en hoe jij dit kunt doen. Het is namelijk niet de situatie die bepaalt of jij gaat snaaien, maar jouw gedachten. En daar kun je controle over nemen.

Geen chocola, maar jezelf herpakken door te schrijven

Als ondernemer kun je het erg druk hebben. Je kunt te maken hebben met deadlines of met situaties die erg veel van je aandacht vragen. En wanneer het dan etenstijd is, maar jij merkt dat je nog niet hebt gedaan wat je allemaal wilde doen, is de keuze om iets ’snels’ te eten snel gemaakt. Die reep chocolade die je nog had liggen, helpt ook wel je hongergevoel stillen. Kun je toch nog even door.

De situatie is wat die is, die kun je niet veranderen. Maar je kunt je gedachten over die situatie wel veranderen. Door er anders naar te kijken, kan je andere keuze maken. En dat doe je door een gedachtenmodel te schrijven.

Kies je gedachte

Met een gedachtenmodel maak je een analyse van de situatie en schrijf je bewust op wat er in je gedachten gebeurt. Daarna doe je dit nog een keer, maar verander je de gedachten in nieuwe, beter voelende gedachten. Hiermee verander je de situatie niet, dat kan namelijk niet, maar je verandert jouw gedachten over de situatie.
Het eten van die reep chocola is een gevolg van jouw gedachten, niet van de situatie.
Ik geef je een voorbeeld van hoe dit werkt.

Je pakt pen en papier en schrijft de vetgedrukte woorden op, waarna je invult wat er speelt:

  • Situatie: ik heb het te druk om te eten
  • Gedachte: ik heb wel honger, maar wanneer moet ik dan eten? Volgens mij heb ik nog wel een reep chocola liggen. Dan heb ik in ieder geval iets binnen
  • Gevoel: onrust
  • Gedrag: een reep chocola eten
  • Resultaat: ik word zwaarder als ik dit steeds doe. En ik heb veel minder focus op mijn werk.

Nieuw gedachtenmodel met nieuwe beter voelende gedachten:

Met een nieuw gedachtenmodel doe je hetzelfde. De situatie blijft hetzelfde, je bent nog steeds te druk om te eten. Maar je gaat het model anders invullen.

  • Situatie: ik heb het te druk om te eten
  • Gedachte: ik heb wel honger, maar wanneer moet ik dan eten? Toch, Als ik nu even tijd neem om van mijn computer weg te lopen en een salade voor mezelf maak heb ik dadelijk meer energie om door te werken.
  • Gevoel: vertrouwen
  • Gedrag: een salade maken en rustig op eten
  • Resultaat: nog een paar uur lekker doorwerken en de resultaten behalen die ik wil behalen.

Als je op deze manier gaat omdenken, met deze gedachtenmodellen, zul je merken dat het toepassen ervan steeds makkelijk wordt. Met regelmaat schrijf ik gedachtenmodellen als deze. Ze kunnen gaan over eten, maar ook over werk of over de liefde. Eigenlijk over alles. Ik zeg tegen mijn klanten: ga schrijven voor je iets gaat eten waarvan je weet dat je het beter niet kunt eten.

Als je klikt op Hoe schrijf ik een gedachtenmodel?’ kom je op een download met uitgebreide uitleg én een voorbeeld waarin je ziet dat je een gedachtemodel echt overal op kunt toepassen. Ga er lekker mee aan de gang. Leg de lat niet meteen heel hoog door iedere dag te willen schrijven. Begin gewoon op momenten dat je merkt dat je gedachten je verleiden minder gezond te eten …

Succes!
Kathelijn van Dongen
Natuurlijk bij Kaat

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek blogs op categorie

Delen met:

Schrijf in en krijg het e-book '22 ideeën om je creativiteit te boosten' cadeau!

Adres

Waleweinlaan 4
5665 CK Geldrop

Contact

Mobiel: 06-42515104
marianne@tekstgericht.nl

Jouw privacy is goed geregeld:

Voor meer inspiratie volg je mij op: