Gastblog: Zing je stress eruit

Schrijven is een manier om wat er allemaal speelt van je af te zetten. Dat is fijn, want elke dag schrijven kan zelfs helpen je stressniveau te verlagen. Toch zijn er nog meer manieren om je stressniveau omlaag te brengen. Marleen Dubbelman, zangcoach en eigenaar van Het Zanglab, vertelt er je in dit gastblog meer over.  

Zing je stress eruit!

Als ondernemer heb je heel wat bordjes hoog te houden. Marketing, sales, administratie, nieuwe plannen ontwikkelen, verkopen, social media bijhouden en vakkennis bijhouden. Je kunt er hele dagen mee vullen. Dat komt bovenop dat wat je het liefste doet: je klanten, of in mijn geval leerlingen, zo goed mogelijk helpen. En in al die drukte vergeet je snel om ook momenten voor jezelf te nemen om te ontspannen. Herkenbaar? In dit blog geef ik je graag een tip die je helpt stress los te laten en even te ontspannen tussen je werkzaamheden door. Een tip die ik zelf toepas en ook mijn klanten leer. Door te zingen!

Nee, niet gelijk schrikken en stoppen met lezen. Je hoeft echt niet de sterren van de hemel te kunnen zingen om hier iets aan te hebben.

Eerst even iets over mezelf. Toen ik, Marleen Dubbelman, begon met Het Zanglab 8 jaar geleden, ontdekte ik al snel dat er veel meer bij kwam kijken dan alleen lesgeven. Natuurlijk snapte ik wel dat ik leerlingen moest zien te vinden. In eerste instantie kwamen die voornamelijk uit mijn familie- en vriendenkring. Die bron was op een gegeven moment wel opgedroogd en dus ging ik me verdiepen in marketing en alles wat erbij hoort. Ik maakte een website, ging bloggen en dook in alles wat ik kon leren over Facebook en later Instagram. Uren en uren bracht ik door met blogs schrijven, posts maken, nieuwe technieken leren om de website te verbeteren en nog veel meer. Allemaal machtig leuk en interessant om te doen en het leverde zeker ook leerlingen op. Maar ik merkte ook wat anders.

Zingen voor jezelf

Na een tijdje voelde ik namelijk steeds meer spanning in mijn lijf en mijn hoofd. Naast mijn gezin en huishouden ging bijna al mijn tijd zitten in het opbouwen van mijn bedrijf. Mijn stress levels werden steeds hoger. Natuurlijk zong ik wel iedere dag, maar dat was voornamelijk tijdens de zanglessen met mijn leerlingen en niet voor mezelf. En juist dat laatste is zo belangrijk. Want naast dat zingen gewoon heerlijk is om te doen, heeft het ook veel voordelen. Toen ik merkte dat ik steeds meer gestrest raakte, ben ik bewust een paar keer per week gaan zingen, puur om te ontspannen. Dus geen ingewikkelde oefeningen of nieuwe nummers instuderen, maar nummers zingen waar ik vrolijk van word en van ontspan.

Wetenschappelijk bewezen: zingen is gezond

Zingen is een heerlijke manier van ontladen. Het is inmiddels wetenschappelijk bewezen dat zingen veel gezondheidsvoordelen heeft. Het verlaagt stress, verbetert je ademhaling en het activeert je gelukshormoon serotonine. Zing je samen met anderen, bijvoorbeeld in een koor, dan gebeurt er ook nog iets anders moois. Na een tijdje gaat je hart namelijk in het zelfde tempo kloppen als dat van de andere zangers en vertraagt het. Een verbinding tussen verschillende harten, hoe mooi is dat!

Het is ook heerlijk dat je tijdens het zingen geen tijd hebt om aan iets anders te denken. Die lastige klant, de deadline die steeds dichterbij komt, die achterstallige administratie: het verdwijnt allemaal eventjes als sneeuw voor de zon. Na het zingen heb je weer nieuwe energie om al die beren op de weg zin uit de weg te ruimen. Genoeg redenen dus om het gewoon eens te proberen. En wees gerust, je hoeft echt niet bij een koor te gaan of op zangles. (Alhoewel dat wel heel leuk is!)

Wat heb je ervoor nodig om te zingen?

Het mooie is dat je bijna niets nodig hebt om een lekker deuntje te zingen. Je stem en een paar minuten de tijd is alles wat erbij komt kijken.

Zet na het lezen van dit blog gewoon eens je favoriete nummer op en zing voluit mee. Niet stiekem doorwerken, maar er echt even de tijd voor nemen. 3 minuten kun je vast wel missen toch? Wil je het nog actiever maken, ga er dan bij staan en leef jezelf helemaal uit. Een dansje mag ook!

Maak je daarbij niet druk over hoe het klinkt en of je alles wel precies zo zingt als het moet. Totaal niet belangrijk! Het enige wat telt is dat jij er plezier aan beleeft en je gedachten even lekker verzet. Je zult merken dat je er blij van wordt en dat het je nieuwe energie geeft. Kun je daarna weer lekker verder werken.

Vind je het lastig om hardop te zingen omdat er andere mensen in de buurt zijn? Lekker zingen in de auto of op de fiets als je op weg bent naar je werkplek of een klant kan natuurlijk ook. Als je wilt, is er altijd wel ergens een moment te vinden om je stem even lekker te gebruiken.

Houd dit eens een week vol. Een of twee momenten per dag waarop je even alles aan de kant schuift en heerlijk mee galmt met de muziek. Echt, het gaat je helpen!  En ben je daarna helemaal enthousiast over zingen, dan kun je die 3 minuten per dag natuurlijk prima uitbreiden.

Ben je enthousiast over zingen?

Er valt nog veel meer te vertellen over zingen en wat het je allemaal kan opleveren. Als je er echt goed in wilt worden, dan is zangtechniek leren zeker nodig. Maar voor nu is het allerbelangrijkste dat je het gewoon gaat doen en dat je er plezier aan beleeft.

Ben je enthousiast over zingen en wil je meer tips over hoe te starten? Download dan gerust mijn gratis checklist met 7 tips voor beginners.

Heb je al meer ervaring met zingen?  Op mijn website www.hetzanglab.nl vind je heel veel informatie voor alle zangniveau’s. Leuk als je daar eens een kijkje neemt. Verder kun je me volgen op Insta via www.instagram/hetzanglab of Facebook www.facebook.com/hetzanglab.

Ik wens je heel veel zangplezier en ontspanning toe!

Groetjes,

Marleen Dubbelman

Regelmatig zul je ook gastblogs kunnen lezen, geschreven door andere vrouwelijk ondernemers, zoals jij en ik. Omdat ik van mening ben dat we op deze manier ook elkaar kunnen empoweren. Heb jij nu ook een idee voor een gastblog van jouw hand om op dit podium te delen? Stuur me dan een e-mail en je hoort hoe het werkt.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek blogs op categorie

Delen met:

Schrijf in en krijg het e-book '22 ideeën om je creativiteit te boosten' cadeau!

Adres

Waleweinlaan 4
5665 CK Geldrop

Contact

Mobiel: 06-42515104
marianne@tekstgericht.nl

Jouw privacy is goed geregeld:

Voor meer inspiratie volg je mij op: