Een goede schrijfcoach? Dit is het geheim.

Een goede schrijfcoach? Dit is het geheim.

Hoe weet je nu of je wel of niet te maken hebt met een goede schrijfcoach? Of je nu een boek of serieus wil bloggen voor je bedrijf; een schrijfcoach kan je maken, maar zeker ook breken. En dat laatste is wat je als schrijver zeker niet wil dat je overkomt. Wat is dan het geheim van een goede schrijfcoach?

Huilen door de schrijfcoach?

Nog niet heel lang geleden sprak ik door de telefoon een schrijfster die helemaal in tranen was. Ze had een manuscript doorgestuurd naar een schrijfcoach (en redacteur) die haar tekst min of meer met de grond gelijkmaakte. Ze begon zo te twijfelen aan haar talent dat ze een second opinion wilde. Ze kwam bij mij.
We besloten een paar pagina’s door te nemen en de opmerkingen te bespreken. In inderdaad. Er werd ongezouten met opmerkingen gestrooid, gedragen door de persoonlijke smaak van de schrijfcoach/redacteur. Tranen trekkend ja. En zeker: om te gaan twijfelen of dat je wel goed genoeg bent om te kunnen schrijven.

Gelukkig heb ik het leed in die sessie kunnen verzachten. Ik heb haar laten zien dat sommige opmerkingen inderdaad hout sneden, maar dat de manier waarop ze geformuleerd waren niet bijdroegen aan hoe het beter kon, of wat een andere optie was om bepaalde delen aan te vliegen.
In mijn ogen had zij zeker niet te maken met een goede schrijfcoach/redacteur. Doodzonde, vind ik. Dit is de manier om ervoor te zorgen dat verhalen die wel verteld moeten worden, niet verteld gaan worden. Of dat kennis die wel gedeeld mag worden, niet gedeeld wordt.

Door ons gesprek kon ze met andere ogen naar de opmerkingen kijken van de schrijfcoach en ze ging alsnog aan de slag. Zei ze. Maar zeker weten doe ik het niet.

Sprong in de tijd naar vandaag

Eerder vandaag luisterde ik naar mijn favoriete podcast van het moment: The Freedom Writers. Al wat langer geleden opgenomen, maar nog steeds interessant (evergreen dus – heel goed!). In deze podcast praten drie schrijfsters (Roos Schlikker, Lou Niestadt en Roanne van Voorst) met elkaar over het schrijversleven. Heerlijk om te luisteren en om geïnspireerd te raken. In deze aflevering ging het onder andere over hoe groot de impact van een redacteur/schrijfcoach kan zijn. Enorm groot blijkt wel. Een van de schrijfsters vertelde dat haar manuscript ook zo slecht werd beoordeeld dat ze ontzettend aan zichzelf ging twijfelen. Ze blokkeerde helemaal. Uiteindelijk ging ze naar de uitgever zelf om hem te vragen ook eens te lezen en te vertellen wat hij ervan vond. Zijn bevindingen waren anders dan die van de redacteur: hij vond het zeker niet zo slecht én hij had een vervelend gevoel bij hoe de redacteur de tekst had aangepakt. Gelukkig voor de schrijfster dus, die zich gelukkig weer gemotiveerd genoeg voelde om door te gaan.

Wat is dan het geheim van een goede schrijfcoach?

Als schrijfcoach (en redacteur) is er een ding het allerbelangrijkste en dat is het geheim. Namelijk: jou als schrijver gemotiveerd en enthousiast houden. Zorgen dat jij blijft schrijven, er steeds opnieuw zin in hebt, dat je mogelijkheden ziet en ‘aan’ blijft staan. Elke schrijver maakt kunst, of het nu fictie is of non-fictie. Elk boek, maar ook elk blog is als een kindje. Elke schrijver werkt daar aan, met hart en ziel. Soms gaat dat makkelijk en in flow. Op andere momenten is het ploeteren.
De schrijfcoach maakt ook kunst: door aanpassingen te laten zien én opmerkingen te maken waar jij mee verder kunt. Die mogelijkheden laten zien, die duidelijk zijn over waarom iets wel of niet goed loopt. Een goede schrijfcoach geeft het ook aan als hij enthousiast is, wat er goed is. Het geheim van een goede schrijfcoach is dat die weet hoe die op een opbouwende manier met de auteur en de tekst om kan gaan. En dat die dat vooropstelt.

Een goede schrijfcoach blijft je motiveren, ook als je nog werk te doen hebt

 

Heel eerlijk: het is al vaker voorgekomen dat ik met schrijvers praat die van de wap raken door de opmerkingen die een eerder gekozen schrijfcoach of redacteur geeft. Daarom: misschien is het een goed idee om als je met een schrijfcoach of redacteur in gesprek gaat, ook eens te vragen of er andere schrijvers zijn die je eens mag contacten, om te vragen hoe zij het hebben ervaren. Zodat je weet met wat voor schrijfcoach/redacteur je te maken hebt.

Heel veel succes!

Lieve groet, Marianne

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek blogs op categorie

Delen met:

Wat je woorden doen met jou

Wat je woorden doen met jou

Wat je woorden doen met jou Als schrijfcoach ben ik natuurlijk heel veel bezig met taal en taalgebruik. Maar niet alleen schriftelijk. Ook mondeling. Als je mij al even volgt op Instagram, dan weet je ook dat spiritualiteit (of energie) en de Law of Attraction in mijn...

Mariannes Mail: bloedeerlijk over ondernemen en het leven, over marketing en over schrijven. Ontvangen? Schrijf je dan meteen in:

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Adres

Waleweinlaan 4
5665 CK Geldrop

Contact

Mobiel: 06-42515104
marianne@tekstgericht.nl

Jouw privacy is goed geregeld:

Voor meer inspiratie volg je mij op: