Gooi geen teksten weg

door | aug 27, 2020 | bloggen

Gooi geen teksten weg!

Een hele praktische tip die ik je graag wil meegeven als jij regelmatig wil bloggen voor je bedrijf –maar ook als je een boek gaat schrijven (of al aan het schrijven/bloggen bent) – . Gooi geen teksten weg.

Vaak wil je teksten weggooien omdat ze naar jouw idee gewoon niet goed zijn. In ieder geval niet goed genoeg. Die teksten dan selecteren en deleten is super zonde.
Ik leg je uit waarom in 3 redenen. En ik geef een tip over wat je beter kunt doen.

Reden 1: Het kan later juist inspirerend zijn!

Wanneer je er zelf niet zo lekker in zit, dan zul je merken dat het schrijven minder lekker gaat én dat je ook nog eens (extra) kritisch bent op wat je dan geschreven hebt. Vaak schrijf je je tekst op zulke momenten niet helemaal uit – wat ik altijd aanraad -, maar ga je meteen herschrijven. Op je scherm verschijnen dan verschillende stukken tekst. Op het moment van ontstaan ben je steeds opnieuw niet blij met die tekst. Je neigt er dus naar ze weg te gooien.
Wanneer je de tekstdelen bewaart, en je kijkt er op een ander moment naar terug: bijvoorbeeld wanneer je op zoek bent naar nieuwe onderwerpen om over te schrijven, kan juist die tekst je een gouden idee geven. Een beetje links en rechts herschrijven en je zit zo in die flow.

Reden 2: Het is de aanzet voor een monsterblog – zonder dat je het op dat moment in de gaten hebt

Een andere reden waarom je stoeit met je tekst is omdat het meer ingewikkelde materie is, die je probeert te vereenvoudigen. En dat vereenvoudigen, oftewel dat zo simpel mogelijk uitleggen, kan lastig zijn. Je doet dan langer over het schrijven en bent al schrijvende aan het zoeken naar hoe je het beste die uitleg geeft. Soms schrijf je 3 alinea’s over hetzelfde, alleen in andere woorden.
Na een poosje krijg je het gevoel dat je op wil geven. Ook dat is een moment waarop je wat je wat eerder schreef weg wil gooien. Of dat je stukken tekst weg wil gooien. Niet doen. Laat die tekst met rust en pak het een andere keer op. Grote kans dat je dan ziet hoe het wel moet. Alle aanzetten die je hebt geschreven kunnen samen de input van een nieuw monsterblog zijn. Ingewikkelde materie zo eenvoudig mogelijk maken leent zich namelijk prima voor een monsterblog. En als je ‘weet’ dat het een monsterblog mag worden (dus een blog van zo’n 2000 woorden bijvoorbeeld) dan schrijft dat juist veel relaxter. Het hoeft dus niet in 500 woorden te worden uitgelegd. Dat is fijn.

Reden 3: Het onderwerp is te klein, en daardoor fantastisch voor een social media bericht

Dit omschrijft het zoals het is. Je doet je best om van je idee een heel blog te maken, maar veel meer dan wat je nu hebt geschreven, krijg je er niet uitgeperst. Niet erg én dus niet weggooien! Want het kan zomaar, met een mooie foto erbij, een prachtig socialmediabericht zijn. Doodzonde om weg te gooien dus.

Tip: hoe doe je het dan?

Op mijn computer heb ik een map genaamd ‘Inspiratie’. Daarin zit een document opgeslagen, genaamd ‘prullenbakteksten’. Alles wat ik weg wil doen, plak ik in dat document. Het moment dat ik even niet weet waar ik over kan schrijven, neem ik dit document erbij om er gewoon lekker doorheen te scrollen. Als vanzelf kan ik verder mét teksten die al voor een deel geschreven zijn.

Dus: gooi teksten nooit weg. Er zit altijd een zaadje in voor iets nieuws.

Lieve groet en veel schrijfsucces!

Marianne

Op 10 september 2020 geef ik de GRATIS online workshop ‘Aantrekkelijk voor nieuwe klanten’. In deze workshop vertel ik je hoe je ervoor zorgt dat je blogs en social media ervoor zorgen dat steeds opnieuw (nieuwe) klanten willen werken met jou.
Inschrijven om mee te doen? Ja, ik doe mee!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek blogs op categorie

Delen met:

Gratis e-book om je creativiteit te boosten

gratis e-book marianne canters schrijfcoach blogexpert
Elke week (schrijf)inzichten en (ondernemers)inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor Mariannes Mail

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Adres

Waleweinlaan 4
5665 CK Geldrop

Contact

Mobiel: 06-42515104
marianne@tekstgericht.nl

Jouw privacy is goed geregeld: 

Privacybeleid

 

Voor meer inspiratie volg je mij op: