Grootste valkuil van (thuiswerkende) zzp’ers

De grootste valkuil van de thuiswerkende zzp’er

De grootste valkuil van de thuiswerkende zzp’er? Focus. Of eigenlijk meer: een gebrek daaraan. Gebrek aan focus betekent bijvoorbeeld dat er wel aan van alles wordt gewerkt, maar te veel hak op tak. Of dat meteen wordt opgepakt wat in het hoofd opkomt. Een voorbeeld: je bent een blog aan het schrijven en ineens herinner je je een mail die je nog niet hebt beantwoord. Je klikt je mailprogramma open en weg ben je.

Vervelend gevoel als je geen focus had

Voor mij ook herkenbaar hoor. Het heeft echt even geduurd voordat ik mezelf op focus ben gaan sturen. Het vervelende is dat wanneer je dit herkent, je vast ook het gevoel herkent dat je vindt dat je aan het einde van de dag niet genoeg hebt gedaan. Je hebt overal aan gewerkt, maar van je lijstje niets af kunnen vinken. Of maar een paar dingen. En wat je misschien wel hebt gedaan, stond niet eens op je lijstje. Omdat dat geen prioriteit was.

De 5 belangrijkste focus-vergroters

Ik geef je de 5 belangrijkste focus-vergroters die bij mij succesvol werken. Daarmee bedoel ik dus: als ik op die manier werk, dan hou ik focus én zorg ik ervoor dat ik mijn werkzaamheden met een lekker gevoel afrond. Misschien helpen deze focusvergroters jou ook.

 1. Focus op doelstellingen
  Het kan zijn dat het ook wel de aard van het beestje is. Maar ik hou er persoonlijk van om doelstellingen te formuleren, per jaar, kwartaal en maand, en daar naartoe te werken. Dat helpt ook bij het bepalen waar ik mijn focus moet leggen. Elke dag bekijk ik welke 3 activiteiten ik kan doen die aan het behalen van die doelstelling bijdraagt. Die 3 activiteiten krijgen prioriteit. Al is het maar een halfuurtje.
 2. Themablokken voor focuswerk (dat kunnen ook themadagen zijn)
  Verdeel je dag in blokken. Tijdsblokken bedoel ik. Je kunt zo ook je week in blokken verdelen, waarbij je themadagen inlast. Tijdsblokken hebben ook thema’s. Denk aan elke dag van 13 tot 14 uur je mails beantwoorden. In de ochtend van 9 tot 12 altijd een project voor een klant oppakken. Het laatst uur van de dag je social media. Het zijn een paar voorbeelden die ik geef. Maar de dagen en/of de week verdelen in tijdsblokken met een eigen thema draagt bij aan focus.
 3. Onderzoek waar jouw productiviteitspiek ligt en plan daar dat in waar je het liefste aan werkt
  En die heeft alles te maken met flow. Wanneer je in flow bent, gaat alles moeiteloos. Je output is groot en je wordt er niet eens moe van. Ik heb dat als ik schrijf, in de ochtend. In de ochtend ben ik het meest productief en dus plan ik dan mijn schrijfwerkzaamheden in. Wanneer ik ga schrijven, kom ik al vrij snel in een flow. Door dit te combineren maak ik de meeste meters die weinig moeite kosten.
 4. Kill alle afleidingen
  Zet je telefoon op stil, ook de meldingen: alles uit! Ben je snel geneigd op de telefoon te kijken omdat je bang bent dat je iets mist: leg de telefoon uit je gezichtsveld. Zet je meldingen van je mailsysteem uit. Zet alles uit waarvan je wéét dat het afleiders zijn. En denk ook aan die moderne horloges, die je met een trillertje aan iets helpen herinneren: instant afleiding en weg focus. Waarom? Het moment dat je ingaat op een melding, moeten je hersenen meteen weer schakelen én weer terugschakelen. Waar was je ook alweer? Hoe vaker dit op de dag gebeurt, hoe minder focus en hoe minder je op een dag afgerond krijgt.
 5. Eigenlijk is dit de overkoepeling van alle focus-vergroters: plannen.
  Inplannen wanneer je aan je doelstellingen werkt en wat je dan gaat doen, themablokken of tijdsblokken inplannen met activiteiten, rekening houdend met de momenten waarop je meest productief bent.
  Planning is niet anders dan bepalen: wanneer ga je wat doen? En wat heeft prioriteit? Wat het allerbelangrijkste is doe je het eerst, en zo ga je door.

Extra tip: laat de to-do-lijst los

Ik zeg niet dat je die niet meer zou moeten maken, zeker niet. Het is altijd fijn om je to do’s op te schrijven. Dan hoef je ze niet te onthouden en ontnemen ze ook je focus niet (omdat er ineens een to-do opduikt in je hoofd die je bijna vergeten was). Dus schrijf ze op maar wees realistisch over wat je uit de to-do-lijst kunt oppakken dat haalbaar is. 20 activiteiten in 7 uur? Ik denk: niet realistisch. Al plan je uit de lijst 2 of 3 dingen in, dan is dat – samen met de activiteiten voor je doelstellingen – echt wel voldoende. Als je niet realistisch naar je lijst kijkt, dan gaat het lastig worden die focus te houden én elke dag weer een goed gevoel te hebben over wat je allemaal hebt gedaan. Wél hebt gedaan.

Gebruik deze tips én als jij ook een tip hebt, deel die dan gerust in een opmerking onder dit blog!
Lieve groet en succes, niet meer in die valkuil stappen!

Marianne

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek blogs op categorie

Delen met:

Gratis e-book om je creativiteit te boosten

gratis e-book marianne canters schrijfcoach blogexpert
Elke week (schrijf)inzichten en (ondernemers)inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor Mariannes Mail

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Adres

Waleweinlaan 4
5665 CK Geldrop

Contact

Mobiel: 06-42515104
marianne@tekstgericht.nl

Jouw privacy is goed geregeld: 

Privacybeleid

 

Voor meer inspiratie volg je mij op: