Het begint allemaal bij jou

Het begint allemaal bij jou

door | mrt 2, 2020 | ondernemen


Alweer een tijd geleden startte je je bedrijf. Je had toen al gevonden wat je écht leuk vindt om te doen. Waar je goed in bent. Je volgde opleidingen, haalde certificaten en diploma’s, opende je studio, praktijk, winkel. Je richtte je eigen werkplek in en kreeg je eerste klanten. Natuurlijk via via, mensen die je kenden, die van je hoorden via vrienden en die helemaal blij zijn met wat jij betekenen kan voor hen. Je voelde je de koning te rijk.

Tussendoor speelt inmiddels het leven een rol. Je gezin is belangrijk en tijd voor jezelf is belangrijk, alhoewel dat laatste meer een diep wéten is dan iets wat je ook daadwerkelijk doet. Die tijd vrijmaken voor jezelf is gewoon moeilijker. En meestal zet je jezelf op de laatste plaats. Dat is de andere kant van het koningschap op dit moment. Dat zit dwars en dat voel je.

Inmiddels heb je namelijk in de gaten dat je, door jezelf op de laatste plaats te zetten, ook je bedrijf een minder prominente rol geeft. Zolang jij jezelf op de laatste plaats zet, groeit je bedrijf ook niet door. Daar baal je wel van. Je zou graag meer mensen helpen. Je voelt vanbinnen dat je ook meer kunt betekenen dan dat je nu doet. Misschien wil je wel een nieuw level in gaan, een nieuw niveau kiezen voor je bedrijf. Je kiest ervoor om allerlei cursussen te doen die je hier meer over leren. En die je leren hoe je je marketing voert. Want daar moet je aandacht aan geven als je nieuwe klanten wil. Dat is je wel duidelijk geworden in al die tijd.

Maar ja. Waar haal je de tijd vandaan om er ook echt iets mee te doen? Om de cursus te volgen én toe te passen wat je leert? Je voelt je schuldig als je op zondagen de laptop op schoot pakt. Je wil ook wel iets met vriendinnen doen, met je lief of met je kinderen. En als je dan daarvoor kiest, voel je je schuldig dat je niet met je bedrijf of die cursus bezig bent. Het indelen van je tijd, dat is een ding. Ook omdat je wel weet dat je soms tijd geeft aan dingen, die je minder opleveren dan je dacht. Misschien zelfs helemaal niets.

Een andere belangrijke rol speelt die marketing. Die is ook best een ding. Want ergens twijfel je. Je twijfelt of dat wat je vanbinnen voelt, wel écht goed genoeg is. Of jij wel goed genoeg bent in wat je doet. Je ziet wat je collega’s doen online. Die zijn misschien toch beter dan jij, vind je als je daar zo naar kijkt. Of je ziet wat ze niet doen en ziet daar juist een kans. Maar hee, wie ben jij dan om die te pakken en dat wel te doen? Dat is echt heel spannend. Hoge bomen vangen veel wind. Moet je je hoofd wel boven het maaiveld uit willen steken? En toch … toch blijft het trekken aan je.

Je startte je bedrijf niet voor niets. Je helpt de klanten die je hebt naar volle tevredenheid. Je wéét ook dat dat is waar je kracht ligt. Je bent de expert. Waarom dan toch die twijfel? Waarom dan niet doorpakken op die marketing? Waarom vind je dat verkopen zo lastig? Waarom, waarom, waarom?

Weet je: dit is waar het allemaal begint. Het begint namelijk met het doorbreken van alles wat hierboven staat. En er is er maar één die dit kan doen. Dat ben jij. Maar dan moet je duidelijkheid gaan creëren. Voor jezelf én je bedrijf. En je moet keuzes gaan maken die misschien indruisen tegen alles wat je voelt.
Het is tijd om jezelf en je bedrijf prioriteit geven.
Het moment dat je dat doet, kan de shift gaan plaatsvinden.
Maar wat betekent dat dan? Moet je nu nee zeggen tegen alles en iedereen?

Natuurlijk niet. Je gaat voortaan goed nadenken over waar je ‘ja’ tegen zegt. Gaat de ‘ja’ je verder helpen bij het realiseren van je dromen? En, wat zijn die dromen eigenlijk? Als je al die jaren jezelf op de laatste plaats hebt gezet, zijn die dromen ook naar achteren geschoven. Logisch toch? Geef je prioriteit aan jou en je bedrijf, dan komen die dromen ook weer in beeld. Net als de tijd die je gewoon nog steeds wil geven aan de lieverds om je heen. Het vreemde is dat je juist daar weer meer tijd voor krijgt.

Dus: het start echt allemaal bij jou.
Bij het nemen van de beslissing dat je er nu écht door gaat pakken.
Wétende dat het leven tussendoor komt. Dat er altijd zaken zijn en spelen die opgelost moeten worden. Dat je altijd je balans in de gaten houden moet. Dat het een groeiproces is, dat niet stopt, maar altijd zal blijven duren. Gelukkig maar. Want dat is wat het leuk maakt. Waar de uitdagingen liggen. Misschien teleurstellingen. En op zeker: de overwinningen. Het zijn allemaal lessen. Lessen die je meeneemt omdat die je uiteindelijk sterker maken.  Ze maken je krachtiger in je zijn én dus je ondernemerschap. Krachtiger in wat jij kunt betekenen voor de mensen die jij wil helpen.

Of het nu gaat over je winkel, de producten die je ontwerpt, je studio, je praktijk, je kantoor, dat maakt niet uit. Geef jij jezelf en jouw bedrijf prioriteit, geef je prioriteit aan dat vuurtje dat je al lang voelt branden in jou, dan zul je ontdekken dat alles gaat groeien. Precies zoals het is bedoeld.
Je hebt maar één beslissing nodig: ik ga het doen.

Wil jij hierbij elke week gratis geïnspireerd worden? Schrijf je hieronder dan meteen in voor Mariannes Mail. Ik geef je schrijfinspiratie, tips, inzichten en af en toe een liefdevolle schop onder je kont 🙂 

Liefs, Marianne

2 Reacties

 1. Monique

  Was beetje lang niet alles gelezen. Maar wat ik las klopte wel. Tijd ge in en werk plannen enz. Hihihi werk aan de winkel. Thanks tot snel weer.

  Antwoord
  • Tekstgericht, Marianne Canters

   Tuurlijk klopte het 🙂 En jouw tijd is logisch: jij bent het volgende boek aan het schrijven, kan niet wachten tot onze nieuwe schrijfcoachingsafspraak! Heel benieuwd hoe je schrijfmeters in de vakantie zijn gegaan 🙂

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book om je creativiteit te boosten

gratis e-book marianne canters schrijfcoach blogexpert

Categorieën

Delen met:

Elke week (schrijf)inzichten en (ondernemers)inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor Mariannes Mail

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Adres

Waleweinlaan 4
5665 CK Geldrop

Contact

Mobiel: 06-42515104
marianne@tekstgericht.nl

Jouw privacy is goed geregeld: 

Privacybeleid

 

Voor meer inspiratie volg je mij op: