Hey ondernemer, hoe gelukkig ben jij?

Hey ondernemer, hoe gelukkig ben jij?

Als je lekker in je vel zit, gaat alles gewoon lekkerder. Zo simpel is het. En dat kun je voor een heel groot deel (een groter deel dan je misschien denkt) zelf beïnvloeden. Onder andere door veel te schrijven, liefst elke dag. Het effect daarvan is in verschillende wetenschappelijke onderzoeken aangetoond, zoals ik al eerder schreef. Maar er is nog iets wat je kunt doen. En daarover gaat dit blog.

Allereerst, wil je meer weten over de resultaten die uit wetenschappelijk onderzoek kwamen: ik geef de link naar het artikel dat daarover gaat aan het einde van dit blog.

Aan welke geluksknoppen kun jij draaien?

Voor mij als ondernemer, moeder en partner, is het mega belangrijk om goed in mijn vel te zitten. Goed in mijn energie. Want als dat het geval is, functioneer ik op al deze fronten het beste! Dat is wanneer ik me meest gelukkig voel.
Nu kan dat geluk ‘aangetast’ worden. Door wat er in je omgeving gebeurt bijvoorbeeld. Als er iets speelt in huis, binnen het gezin, dan heeft dat effect. Als er iets is met vrienden, idem dito. Ook vanuit de omgeving: het heeft allemaal effect. Laten we de gevolgen van de coronapandemie niet vergeten. Een aantasting van geluk. Een verschrikkelijke periode voor veel ondernemers, en nog. Dat tast het lekker in je vel zitten allemaal aan.

De kunst is te weten aan welke knoppen jij kunt draaien om ervoor te zorgen dat jij alsnog op een ‘lekker level’ komt. Mega belangrijk: omdat je bijvoorbeeld dus graag je business draaiende wil houden, toch? Dat vraagt energie. Veel energie. En als die energie niet te vinden is, dan wordt dat alleen maar moeilijker.

Hier zijn enorm veel boeken en blogs over geluk geschreven, er zijn podcasts over gemaakt … Als je je erin verdiept dan is er genoeg materie te vinden, die je hier meer over vertelt.
Punt is: dat doen we. We lezen erover, we luisteren ernaar maar weten eigenlijk niet of dat wat er staat of gezegd wordt, ook op die manier werkt voor ons. Fijne tips, maar ja. Hoe jij op een ‘lekker level’ komt, is niet per se hoe ik daar ook kom. Dat is in mijn optiek echt voor iedereen een persoonlijk ding.

Een aantal jaar geleden ben ik dit heel bewust gaan uitzoeken voor mijzelf. Op mijn manier, door erover te schrijven. Wat maakt mij gelukkig? Wat is geluk voor mij? Kun je iedere dag gelukkig zijn?

Door dit als een persoonlijk onderzoek aan te vliegen en erover te schrijven, in mijn eigen morning pages en door erover te bloggen (blogs die je nu nog steeds kunt lezen), kreeg ik antwoorden op die vragen. Toen het blog stopte, ging ik voor mezelf op mijn morning pages door.
Uiteindelijk ontdekte ik dat je je geluksgevoel op verschillende manieren kunt uplfiten. Met kleine tools, door het momentum te veranderen. (Denk aan het schrijven over alles waar je dankbaar voor bent, als je je vervelend voelt. Het zorgt voor instant verandering. Maar ook een douche nemen kan wonderen doen.) En er is meer dat tijdens mijn onderzoek aan het licht kwam. Waarmee ik een grote positieve impact maakte op mijzelf, mijn leven en mijn bedrijf.

Ik dacht: als iemand anders dit voor zichzelf zou doen, zo’n onderzoek, dan kan dat ook grote impact maken op het leven van hem. Als iedereen bewust zou gaan onderzoeken wat geluk betekent en zou toepassen wat wordt ontdekt, dan kan dat alles veranderen! En zo’n onderzoek kun je al starten door elke dag een halfuurtje me-time te nemen en te schrijven, over dat geluk!

Eens in je leven: onderzoek dit voor jou

Inmiddels ben ik van mening dat ieder mens dit onderzoek heel bewust eens in zijn leven zou moeten doen. Het helpt je jezelf beter leren kennen, wat een heel belangrijke sleutel is in dat upliften van je geluksgevoel.

Uit mijn eigen onderzoek bleek dat er 10 belangrijke grondbeginselen zijn die van invloed zijn op je gevoel van geluk. Ik geef ze je alle 10:
Zelfvertrouwen, maximaal durven genieten, klein geluk zien, geld en geluk, energie, dromen en doelen, law of attraction, tijd en tijsbeleving, zingeving en (samengenomen) veerkracht en weerbaarheid.

Wanneer je vanuit deze beginselen gaat onderzoeken hoe geluk is ingevuld in jou, dan kun je ook intrinsiek veranderingen realiseren. Je krijgt veel meer controle over hoe jij in je vel zit. En controle is een vervelend woord, maar in dit geval is dit wel heel erg fijn. Als jij lekker in je vel zit, gaat alles gewoon lekkerder toch? Je weet aan welke geluksknoppen je moet draaien, zoals ik dit al eerder zei.
Het is dus fijn als je weet hoe dit werkt voor jou. Soms doe je lange tijd iets heel onbewust op een bepaalde manier die je bijvoorbeeld veel energie kost, zonder dat je het in de gaten hebt. Als je echt onderzoek gaat doen, kom je erachter wat dat is, en hoe je dat kunt veranderen!

Resumé: hoe lift je je geluksgevoel up?

  1. Door te schrijven
  2. Door ‘dieper’ te onderzoeken hoe geluk voor je in elkaar steekt. En dus vooral ook nieuwsgierig daarnaar te zijn.

En precies hiervoor heb ik iets gaafs gecreëerd.
Een online programma dat je door die 10 beginstelen heen leidt. Die je insteken geeft voor jouw eigen geluksonderzoek. Nieuwsgierig? Lees dan meer via deze link: Kun je 365 dagen gelukkig zijn?

Ik zou het gaaf vinden je door dit onderzoek heen te leiden 😊

 

Lieve groet, Marianne

 

Beloofde link naar het artikel over het wetenschappelijk onderzoek:
Schrijven maakt gelukkig
(Niet schrikken, het is een oldie qua look and feel …!)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek blogs op categorie

Delen met:

Schrijf in en krijg het e-book '22 ideeën om je creativiteit te boosten' cadeau!

Adres

Waleweinlaan 4
5665 CK Geldrop

Contact

Mobiel: 06-42515104
marianne@tekstgericht.nl

Jouw privacy is goed geregeld:

Voor meer inspiratie volg je mij op: