Balans en je business. Hoe dan?

Balans en je business. Hoe dan?

In balans zijn. Het klinkt altijd zo heerlijk. En of je nu een business hebt of een baan, je bent er altijd naar op zoek. Vaak heb je het idee dat je enorm veel ballen de lucht in hebt te houden, dat wil je ook graag. Controle hebben en controle houden. En precies dat laatste is wat ervoor zorgt dat je die balans niet voelt. In dit blog vertel ik je hoe je die wel kunt voelen.

Waarom is in balans zijn belangrijk?

Allereerst even waarom jij het idee hebt dat het belangrijk is dat je balans voelt. Mijn visie dan. Balans is iets waar je van nature naar streeft. Bijna geen enkele ouder zegt tegen hun kind als het opgroeit: ‘pas op dat je wel in balans blijft hoor.’ We krijgen dit verlangen dus niet ingegoten met de paplepel. Maar we krijgen het van nature mee: want we willen dit allemaal. Het verlangen in balans te willen zijn, is een natuurlijk verlangen. Wanneer je in balans bent, voel je je goed (denk je). Dan loopt alles op rolletjes (denk je) en dan heb je alles onder controle (denk je). Je kinderen, je bedrijf en de dingen die je moet doen (waar dan ook). Je bedrijf, de liefde, je kinderen, het huishouden, alles loopt op rolletjes. Dat gevoel, die balans, is wat ons als mens ‘fijn’ lijkt.

Hier gaat balans dus over op gevoel. Wanneer je in balans bent, en wanneer alles in balans is, dan voel je je fijn. Je voelt je goed en energiek en kunt alles aan. Je straalt en hebt veel meer zelfvertrouwen – want je hebt de boel maar mooi in balans. Ons ego wordt er ook nog eens door gestreeld, want jouw balans valt iedereen op natuurlijk. In balans zijn of jezelf in balans voelen is dus belangrijk.

Wat als er disbalans is?

Disbalans is wat je liever niet wil. Disbalans voel je als ineens veel aandacht wordt gevraagd door een van de onderdelen in je leven. Even een voorbeeld: je partner. Je partner geeft aan dat hij vindt dat je veel werkt en dat je dat meer moet loslaten, omdat hij graag meer aandacht wil. Jij, die meende dat alles lekker liep, raakt in de war. Je hebt alle ballen in de lucht en nu dreigt er een te vallen. Jullie krijgen een meningsverschil, misschien wel vaker. En daar gaat je gevoel van balans. Je voelt je schuldig. Of je wordt boos. Je bent net bezig met een belangrijk project en nu dit. Je kunt ook op andere manieren uit balans raken. Er kan iets gebeuren met jou, of met iemand van wie je houdt. Je bedrijf loopt misschien niet helemaal zoals je zou willen dat het loopt. Disbalans geeft een gevoel van onrust, stress. Je drang de boel onder controle te willen hebben, wordt misschien nog groter. Want als je het weer onder controle hebt, komt de balans weer terug. En daarmee de rust. Disbalans kan op verschillende manieren effect hebben en ook hier kun jij zelf allerlei aanvullingen geven.

Als er ergens disbalans ontstaat, werkt dat door op alles. Disbalans tussen jou en je partner werkt door op jou, op de kinderen en daarmee ook op je business. Disbalans in je business werkt ook door op jou, daarmee op je partner, de kinderen, en ga zo maar door. Dat wil je dus niet.

Maar, is het geforceerd al die ballen in de lucht willen hebben en houden dan de oplossing? Is dat de manier om in balans te zijn en te blijven, waardoor jij je volledig op je business kunt richten?

Nee. Zeer zeker niet. Sterker nog: hoe geforceerder, hoe meer je in disbalans kunt raken. Je raakt gestrest zodra een bal lijkt te gaan vallen. En stress is killing, dat weet je wel. Als je continu controle wil hebben en houden, is er weinig gevoel van balans. Je bent te druk met de ballen.

 

 

Hoe geforceerder, hoe meer disbalans de kans krijgt.

Hoe krijg je dat gevoel van balans dan wel?

Door te accepteren dat continu in balans zijn niet bestaat. Dat je de balans kunt voelen, dat je jezelf in balans kunt voelen, maar dat dat niet standaard op peil te houden is. Omdat het leven nu eenmaal van alles met zich meebrengt dat van invloed is op die balans en al die ballen die jij in de lucht wil houden. Er spelen nu eenmaal omstandigheden die je niet kunt voorspellen, een grote rol. Altijd. Omstandigheden waar je niet op hoopte. Het leven ‘gooit’ situaties voor je voeten, die nu eenmaal effect hebben op jou en die ballen. De kracht van balans zoeken en houden zit juist daarin: het kunnen omgaan met die situaties. Het kunnen zien dat er een bal valt, zonder te paniekeren. Het kunnen zien dat wanneer jij je omdraait om de bal te pakken, er nog een andere bal kan vallen en dat accepteren. In het kunnen zien aan welke knoppen je het beste kunt draaien als er onvoorziene situaties spelen. In het wéten dat er altijd overal situaties kunnen ontstaan die iets van je vragen, wat je niet voor ogen had.

In balans zijn heeft alles te maken met het loslaten van het controle willen hebben en houden, en het hebben van flexibiliteit. Met het om kunnen gaan met veranderingen.
Dat is waar je in balans kunt zijn.

Balans en je business?

Je business is afhankelijk van je input, zeker als je zzp’er bent. Ja, balans is belangrijk. Het belangrijkste is dus zorgen dat je flexibel bent. Herkennen wat nodig is op welk moment. Zodat je je business en de rest, zonder hier te veel van onder de indruk te raken, steeds de aandacht te geven die nodig is.

Heel benieuwd, hoe zeer ben jij in balans?
Laat het eens weten in de reacties …

Lieve groet, Marianne

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek blogs op categorie

Delen met:

Wat je woorden doen met jou

Wat je woorden doen met jou

Wat je woorden doen met jou Als schrijfcoach ben ik natuurlijk heel veel bezig met taal en taalgebruik. Maar niet alleen schriftelijk. Ook mondeling. Als je mij al even volgt op Instagram, dan weet je ook dat spiritualiteit (of energie) en de Law of Attraction in mijn...

Mariannes Mail: bloedeerlijk over ondernemen en het leven, over marketing en over schrijven. Ontvangen? Schrijf je dan meteen in:

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Adres

Waleweinlaan 4
5665 CK Geldrop

Contact

Mobiel: 06-42515104
marianne@tekstgericht.nl

Jouw privacy is goed geregeld:

Voor meer inspiratie volg je mij op: