Hoe bereik je je doelen (echt)?

Hoe bereik je je doelen (echt)?

Als je zoekt naar tips over het bereiken van je doelen, word je overvoerd met artikelen die hierover gaan. Hoe bereik je doelen? Hoe stel je doelen en bereik je ze? Hoe kun je doelen behalen? Tik maar in en je ziet door de bomen het bos niet meer. Maar gelukkig is dit artikel er. Dit ene artikel gaat je de inzichten geven die je nodig hebt.

 

Doelen bereiken en doelen stellen is een persoonlijk proces

Ja, laat ik hiermee beginnen. Je gaat doelen stellen en bereiken als je in je leven iets wil veranderen. Je wil er iets mee bereiken, iets veranderen, iets realiseren. Maar hoe jij nu effectief jouw doelen realiseert is een persoonlijk proces. Ik ben bijvoorbeeld iemand die houdt van het wedstrijd-idee waarbij ik mezelf heel goed kan uitdagen. Wanneer ik mezelf doelen stel, maak ik er al snel een soort wedstrijd van. Voor mij helpend. Maar voor een ander funest! Om doelen te bereiken zul je jezelf goed moeten (leren) kennen. Zo kom je veel sneller naar een manier die werkend is voor jou.

 

Doelen bereik je niet als de andere kant geen ‘pijn’ doet

Of als de andere kant niet pijnlijk genoeg is. Ik leg deze even uit. Soms is pijn noodzakelijk om je doel te bereiken. Als je nu die omzet niet verhoogt, dan is faillissement aan de orde. Als je nu niet stopt met overeten, dan word je gewicht ongezond voor je. Als er een pijn aan de andere kant te vinden is, is de kans dat je je doelen haalt een stuk groter. En ook hier speelt een persoonlijke factor een rol. De een heeft meer pijn nodig dan een ander. Daarnaast kan het zijn dat er geen pijn is aan de andere kant. Dan stel je een doel omdat je dat zelf wil. En dan is het van belang de juiste motivators te vinden die je helpen aan je doelen te blijven werken.

 

Doelen bereiken kan alleen als je in actie komt

Het lijkt voor de hand liggend. Maar helaas komt het voor. Je hebt een doel dat je wil bereiken, maar komt simpelweg niet in actie. Dan gebeurt er dus niets. Van belang is te onderzoeken waarom je niet in actie komt. Misschien is het doel zo onrealistisch dat je bij de gedachte eraan al verlamt. Het kan ook zijn dat het een doel is dat je helemaal niet voelt. Een doel dat je diep vanbinnen eigenlijk helemaal niet ambieert te bereiken. Omdat je eigenlijk misschien de huidige situatie gewoon prima vindt, of … omdat het jouw doel helemaal niet is.

 

Doelen bereik je als je ze voelt, als ze je intrinsiek motiveren

Een hele belangrijke die ik net al een beetje aanstipte. Je moet je doelen wel voelen. Je moet eager zijn ze te willen bereiken. Ze moeten je motiveren. ‘Aan’zetten. Mijn allerbelangrijkste topdoel is dat ik van betekenis wil zijn met mijn expertise, op zo’n manier dat ik vrouwelijk ondernemers en vrouwen in het algemeen empower hun plek in te nemen, te gaan staan voor zichzelf, te doen waar ze goed in zijn en daarvan te genieten. Ik voel dat zo in mijn tenen dat ik soms tranen kan krijgen als ik erover praat. Dit voelt als iets wat ik moet doen, maar dan van mij uit. Van binnenuit. Dat is intrinsieke motivatie – het geeft betekenis aan mij en mijn leven zin. En misschien is dat zelfs de diepere laag die hierbij hoort – dat is waar ik elke dag voor mijn bed uit kom. En alle doelen die ik mezelf stel, zijn aan dit ene doel gelinkt.

 

Studie over het bereiken van doelen

Velen spreken over een Harvard studie die zou bewijzen dat als je je doelen opschrijft, je de kans dat je ze behaalt vergroot. Zelfs 3 keer. Maar helaas bestaat die studie niet.
Er bestaat wel een andere studie. Die studie is gedaan door Gail Matthews, aan de  Department of Psychology van de Dominican University of California. Het onderzoek lees je hier.

Heel kort gezegd bewijst deze studie dat je inderdaad door je doelen op te schrijven, de kans dat je ze bereikt vergroot. Maar niet alleen door deze opschrijf-actie. Want behalve het opschrijven van doelen, schreven ze ook de acties op die ze op zouden pakken, en die deelden ze met een ander; een supportive friend. Ze gaven dus bij hun vriend aan welk doel ze wilden bereiken, dat ze zich daarvoor in gingen zetten en wat ze daarvoor gingen doen. Daarnaast stuurden ze deze vriend elke week hun progressie toe, waaraan ze wel wekelijks werden herinnerd dat te doen 😉
Nu je dit weet, heb je een belangrijke tool in handen die je kan helpen …

 

De SMART-formule – verkeerd begrepen

In veel artikelen die over doelen stellen en bereiken gaat, gaat het over de SMART-formule. De SMART-formule je helpt je doelstellingen op een bepaalde manier te formuleren. Wat vaak vergeten wordt is dat een doelstelling die op deze manier geformuleerd wordt, je puur helpt om te meten of je acties resultaat opleveren én of de doelstelling wel acceptabel en realistisch was (is). Het is een meet-tool op basis waarvan je dus learnings kunt trekken. En acties bij kunt stellen. Of de doelstelling zelf bij kunt stellen, omdat die misschien zelfs totaal niet realistisch was.

Niet erg.
Dat is hoe je leert.
De SMART-doelstelling is dus niet het definitieve doel van ‘zo moet het zijn’. Dat is waar deze formule vaak verkeerd begrepen wordt.

 

Achieving Goals, The Experience

In welke tijd van het jaar ook, het is fijn om doelen te stellen waar je graag aan werkt. Die helpend zijn. Die je motiveren, stimuleren. Omdat ze zo zijn gesteld dat ze passen bij jou én hoe jij liefst te werk gaat.

Met Achieving Goals, The Experience ga je dit doen.
Jij gaat doelen stellen en realiseren die passen bij jou. Je gaat er gewoon zin in krijgen!
Meedoen?

Meer informatie lees je hier!

Ik wens je superveel succes met het bereiken van je doelen. Want het kan wel. Het kan echt.

Liefs, en veel succes, Marianne

Achieving goals – The Experience

547,00


Heb je al genoeg gelezen en heb je besloten mee te doen? Super!

Deze experience gaat je verrassen. Positief. Aangenaam. Je gaat doelen stellen én realiseren. 

Bestel je de cursus, dan krijg je binnen 24 uur een bevestiging van je deelname in je mailbox. En nee, je hoeft niet per se ondernemer te zijn. Meedoen kan altijd.

 

10 november 2022 gaat de experience van start!

 

  • De cursus duurt 5 weken. Je bent voor de feestdagen klaar voor je nieuwe jaar
  • Je leert hoe doelen stellen en realiseren het fijnste werkt voor jou
  • En je kunt wat je leert (of ervaart, kan ik beter zeggen, dus áltijd toepassenRegel je deelname meteen: 
Make it happen …

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer blogs

Schrijf in en krijg het e-book '22 ideeën om je creativiteit te boosten' cadeau!

Adres

Waleweinlaan 4
5665 CK Geldrop

Contact

Mobiel: 06-42515104
marianne@tekstgericht.nl

Jouw privacy is goed geregeld:

Voor meer inspiratie volg je mij op: