Hoe hou je – juist nu – focus? 7 tips

Hoe hou je – juist nu – focus? 7 tips

Met de lock down-beslissing verandert er weer veel. Helemaal als jij nu ook de deuren moet sluiten. Mega heftig, ik weet het. Het café van mijn lief is al even dicht en hij kreeg al bericht binnen dat de natte horeca waarschijnlijk niet eerder opent dan ergens in maart! De kans is groot dat je emotioneel alle kanten in gaat. Bij de een uit zich dat anders dan de ander. Ook als het jouw zaak niet treft en jij door kunt draaien (omdat online), kan het zijn dat je vragen hebt, onzekerheid voelt. En ook dat kan aardig wat met je doen. Ik geef 7 tips om focus te houden.

In dit blog geef ik je dus 7 tips die je helpen focus behouden. Ons helpen ze in ieder geval enorm – ze komen uit de (onze) praktijk. Kijk welke tips passen of gebruik ze allemaal. En als je vragen hebt, let me know.

The key is focus behouden: blik blijven richten op het doel dat je voor ogen hebt met je bedrijf. De weg ernaartoe zal misschien opnieuw bepaald moeten worden. Om je hierbij te helpen schreef ik gister het blog: ondernemen en mindset, lees dat ook door als je wil. Maar hoe doe je dat? Focus behouden?

Super lastig misschien als je doorleest, want je kan denken: ja, maar Marianne, daar staat mijn hoofd nu ECHT NIET naar. Het is paniek, er moet van alles … Ga het dan toch aan. Neem die tijd voor jou, want dat is wat je nodig hebt. Het helpt je terugpakken en uitzoomen op wat er speelt.

7 tips die je helpen focus te houden

(Let op. Stap 1 en 2 kun je ook omdraaien. Denk je meer in beelden, start dan met 2 en doe daarna 1.)

 1. Schrijf voor jezelf nog eens op papier – al heb je het al regelmatig gedaan – wat jij met je business bereiken wil. Zonder in dit schrijven Corona te betrekken. Het gaat echt om puur dat doel. Waarmee help jij je mensen? Wat is je missie? Waar wil jij staan met je bedrijf eind volgend jaar? Ik snap dat dit moeilijk is en echt wat van je vraagt, ik heb het gezien aan tafel bij mij met mijn vriend, die over een paar jaar gewoon met pensioen wilde gaan. Probeer los te laten wat speelt en stap weer helemaal met pen en papier in wat je steeds voor ogen hebt gehad. Lees dit elke dag opnieuw door.
 2. Maak het visueel. Nog niet eerder is een vision board zo handy geweest. Het was al handy om focus te houden, want het geeft in beelden weer waar je naartoe wil. Dus alles wat je hebt opgeschreven bij 1 – geef er beelden bij. Dat kan online door afbeeldingen te zoeken, dat kan ook op papier, met tijdschriften de schaar en lijm. Hang dit vision board ergens waar je er steeds naar kijkt. Op de koelkast bijvoorbeeld. Of op je werkplek bij de computer. Maak er je bureaublad van. Maak er een foto van voor het startscherm van je telefoon. Allemaal voorbeelden van hoe je dat kunt doen.
 3. Zet jezelf en je gezondheid op 1. Maak met jezelf de afspraak dat je ervoor gaat zorgen dat je je energie zo hoog mogelijk houdt. Jezelf en je gezondheid zijn het belangrijkste. Groenten, fruit, vitamines, mineralen en voldoende bewegen. Er wordt heel wat gevraagd van je systeem en december is een snoep- en lekker-eten-maand. Misschien dat je daar nu zelfs extra toe wordt verleid. (Ik zeg niet dat je niet mag snoepen of lekker eten, zeker wel – maar zet er iets tegenover.) Drink voldoende water. Doe wat altijd wordt gezegd dat gezond is – dat is het ook. Maak de juiste keuzes. Om je hierbij te helpen, kijk eens naar de blogs van Richard de Leth bijvoorbeeld.
 4. Ga elke dag een half uur wandelen, de buitenlucht in. Liefst in de natuur. Hoe vroeger hoe minder mensen om je heen. Opendeur misschien, maar toch. Je kunt ervoor kiezen om motivational talks te luisteren, via soundcloud of spotify. In het blog 10 beste podcasts geef ik je tips en krijg je ook nog aanvullingen van anderen.
 5. Schrijf je hoofd leeg, zodra je het gevoel hebt dat je in rondjes aan het denken bent en er niet uitkomt. Gewoon wat in je opkomt, hoeft niet mooi te zijn of foutloos. Het is puur om je hoofd rust te gunnen. Merk je dat je slechter in slaap komt, doe het dan ook voor het slapengaan en eindig met opschrijven waar je dankbaar voor bent.
 6. Doe meer van wat je een goed gevoel geeft. Mijn vriend is van origine kok – als je mijn stories op Instagram of Facebook kijkt, dan is dat vast al opgevallen. Hij kookt bijna de hele dag door. Is steeds bezig met recepten en inspiratie opdoen voor wat hij uitproberen kan. Hij krijgt daar goede zin van en het helpt ook zijn gedachten ordenen. (En ja, daar ligt sinds een hele tijd ook een notitieboek bij. Waarin hij opschrijft wat hem bezighoudt – afgewisseld met recepten.) Wat geeft jou een goed gevoel wat je in deze lock down nog wel kunt doen? Als je het niet weet, probeer dan dingen uit. Vanuit een goed gevoel de situatie benaderen is heel anders dan wanneer je je vervelend voelt.
 7. Beperk het volgen van het nieuws. Kies een moment in de week uit bijvoorbeeld. Het nieuws dat belangrijk is, komt echt wel naar je toe. Elke dag nieuws kijken kan een aanslag zijn op je energie. Ook hier: probeer het eens uit. Het zal wennen zijn misschien, maar hou dit eens een week vol. Twee weken. En beslis dan of je dit doorzetten wil.

Wanneer je deze tips volgt en je dagelijks naar dat moodboard kijkt – dan weet je waar je op moet focussen.
Hoe kun je bij die doelen komen, ondanks wat er nu speelt? Het zorgen voor jezelf helpt je bij die doelen te komen. Dat is hoe je focus (herpakt) en houdt.

Heb je aanvullingen of opmerkingen? Laat ze me zeker weten!

Lieve groet, sterkte en succes!
Marianne

PS: Jij bent het succes van je bedrijf. De komende dagen geef ik weer deze gratis workshop. Juist nu! Uitzoomen op de situatie door te kijken naar je ondernemerschap en welke knelpunten je tegenkomt. Leer van de grootste en meest succesvolle ondernemers hoe je die kunt tackelen, zodat het ook nu toch kan stromen in je bedrijf.
Meedoen is gratis. Kies de datum die bij je past en doe mee! Klik op de link hieronder.

Laat mij de data zien zodat ik in kan schrijven!

PSPS: ik zou het super vinden als dit blog zoveel mogelijk ondernemers kan helpen. Delen zou super fijn zijn!
Dank je wel …

4 Reacties

 1. Toin

  Schrijven is een mooie uitlaatklep… hoop dat anderen het ook gaan proberen en zo hun draai weer vinden in deze veranderlijke en onzekere tijden!
  Ik wens jou en Fred sterkte met alles… samen lukt dat jullie wel

  Antwoord
  • Tekstgericht, Marianne Canters

   Dank je wel. Ik weet dat het niet de grootste problemen meteen oplost, maar het kan wel helpen ze aan te gaan en nieuwe invalshoeken te vinden. I hope …

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ContentClass 28 januari; Inspirerende teksten schrijven

Zoek blogs op categorie

Delen met:

Orde brengen in ideeën

Orde brengen in ideeën

Orde brengen in ideeën Als je eenmaal op de frequentie zit waar de contentideeën om de haverklap binnenvallen, dan kan dat best overwhelming zijn. Zoveel ideeën om in content uit te werken, maar so little time. Maar goed, je schrijft ze allemaal op. En wat dan? Ik...

Pit in je blog

Pit in je blog

Pit in je blog Hoe zorg je ervoor dat je pit in je blog krijgt? Niemand leest een lang blog helemaal door zonder dat het pit heeft. Wat is pit? Voor mij betekent pit dat het blog steeds opnieuw iets in de lezer raakt, waardoor hij echt door wil lezen. Iets wat steeds...

Elke week (schrijf)inzichten en (ondernemers)inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor Mariannes Mail

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Adres

Waleweinlaan 4
5665 CK Geldrop

Contact

Mobiel: 06-42515104
marianne@tekstgericht.nl

Jouw privacy is goed geregeld: 

Privacybeleid

 

Voor meer inspiratie volg je mij op: