20 lifestyletips voor ondernemers en auteurs

Bloggen voor je bedrijf, maar ook het schrijven van een boek is een lifestyle!. Het is een manier van leven, die je je met deze 20 tips helemaal eigen maakt. Het is een heerlijke manier van leven: bloggen en schrijven kan echt overal! In de tuin, op het terras, op de bank, aan je keukentafel, of juist bewust afgesloten op je eigen fijne werkplek  …

Of je nu blogt voor je bedrijf of een boek wil schrijven, deze 20 lifestyletips helpen je het schrijven een  onderdeel van je leven te maken waar je naar uit gaat kijken!

1: Change your mindset.

 

Je hebt een droom. Een doel. Ga ervoor! Besluit geen excuses meer te maken.

2: Nu.

 

Maak een plan voor je boek: nu. Met een deadline.
Maak een plan voor je blogs: nu. Met data voor je komende publicaties.
STEL DIT NIET MEER UIT.
Hang je plan op bij je bureau, zodat je dat altijd ziet.

3: Focus. Plan schrijfdagen in en eens per kwartaal een schrijfweek. Maak keuzes en deel je agenda bewust in.

4: Vind een schrijf- en/of leesmaatje; spreek dagen af om samen te schrijven en elkaars teksten te lezen.

5: Vertel je omgeving waar je mee bezig bent, vertel het je kinderen, je partner. Leg uit dat je schrijft aan je boek of bloggen voor je bedrijf. Zo krijgen ze begrip voor je schrijfdagen. Dat helpt.

6: Vraag hulp bij ‘andere klussen’ die veel van je tijd vragen. Denk aan thuis schoonmaken, wassen en koken. De tuin doen, enz.

7: Zonder je af. Ga op een plek zitten waar je niet wordt gestoord of hang een brief op de deur. Ga schrijven op locatie. Huur een huisje voor je schrijfweek of hotelkamer voor een schrijfweekend.

8: Zonder je online af. Zet je telefoon uit, je e-mail uit, zet je social media uit. Het gaat nu alleen nog maar om jou en je schrijfproces. Om jou en je doel. Om jou en je droom. En jullie zijn een team.

9: Maak het schrijven fijn. Maak het gezellig, zorg voor lekkere (gezonde) snacks, lekker drinken, kaarsen, net dat waar je altijd blij van wordt, een goed gevoel van krijgt.

10:  Ontwikkel je schrijfflow. Schrijf elke ochtend 1 of 2 a4’tjes (morning pages), maakt niet uit waarover. Sta hier eerder voor op eventueel: maak er het eerste van wat je doet op de dag. Die is dan nog lekker leeg, dus is er tijd en ruimte voor jou.  Door te werken aan je schrijfflow wordt het schrijven steeds makkelijker.

11: Lees boeken, lees boeken over schrijven, over bloggen. Wen jezelf het lezen weer aan als je niet meer leest. (Ga lezen i.p.v. tv-kijken.) Je krijgt hierdoor allerlei tips die je helpen bij jouw schrijfproces.

12: Offline inspiratiedagen. Ook voor je agenda: plan inspiratiedagen in. Dagen waarop je bewust research doet voor je boek of voor je blogs. Ga erop uit, bezoek exposities, locaties, enz. (Meteen leuke uitjes met je geliefde, vrienden of gezin.) Je krijgt er echt schrijfzin door!

13: Online inspiratiedagen plannen. Ga lekker een dagje surfen op het web.

Bewaar alle pagina’s, nieuwsbrieven, posts, enz. waar je instant inspiratie uit kreeg. Sla ze in een aparte map op je laptop op (uitprinten kan ook). Werk deze uit als je een online inspiratiedag hebt gepland en gebruik ze op je schrijfdag.

14: Start een persoonlijk blog met onderwerpen die je bezighouden. Goed voor de vindbaarheid, oefening en voor je positionering als auteur. (Net als de morning pages: hoe meer/vaker je schrijft, hoe makkelijker je schrijft.)

15: Hang, net zoals je je plan op hebt gehangen, ook allerlei andere inspirerende foto’s, quotes, enz. op in de ruimte waar je schrijft. Bouw je eigen CSI-muur. Hierdoor dompel je jezelf steeds onder in je verhaal of je blogs. Je stapt zo steeds opnieuw jouw creatieve boek- of blogwereld binnen. (Een CSI-muur is zo’n muur die volhangt met afbeeldingen en teksten waarbij allerlei verbanden in kaart worden gebracht en waar je op een afstandje naar kunt kijken om zo inzichten en ideeën te krijgen.)

16: Meet your new best friends! Notitieboek en pen. Overal waar je gaat. Om alle invallen snel op te schrijven zodat je ze niet vergeet als je aan je boek of blog schrijft.

17: Stel niet meteen te hoge eisen aan jezelf. Bouw eerst aan je verhaal of blog, en schrijf dan vanuit wat je voelt, vanuit wat in je opkomt: freewriting. Spelling e.d. is van later zorg. Het hoeft echt niet meteen perfect te zijn. Als je dat in het achterhoofd houdt, schrijf je vanuit je flow …

19: Mindmap. Werk je onderwerpen of hoofdstukken eerst uit in een mindmap, zodat je niet gaat waaieren of de draad kwijtraakt. Hang die meteen aan je CSI muur.

18: Begin waar je wil beginnen. Dat hoeft niet pagina 1 hoofdstuk 1 te zijn. Of meteen de titel van je blog. Het kan ook het einde zijn. Begin daar waar je aan denkt. De rest volgt vanzelf … Bij het nalezen laat de juiste volgorde zich vanzelf aan je zien.

20: Blijf schrijven, maar blijf wel lief voor jezelf. Verwar lief zijn voor jezelf niet met nieuwe excuses. Sla geplande dagen niet over. Je kunt ze wel verzetten in de week. Van uitstel komt afstel en dat wil je niet: je werkt aan je droom en/of aan je bedrijf. Aan jouw gewenste succes. Geef het de aandacht die het verdient!

Je boek schrijven en bloggen: een lifestyle die jou echt succes kan brengen.

Heb je nog andere ideeën of tips? Laat ze zeker weten in een reactie hieronder. Ken je mensen die blij worden van dit blog? Stuur het dan gerust door!

Liefs, Marianne

Op 3 juli aanstaande geef ik een Masterclass Bloggen. De laatste voor de zomervakantie: een inhaalsessie voor iedereen die eerder niet kon.
Wil je deze niet missen, schrijf je dan nu in. Meer over de Masterclass Bloggen lees je hier.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book om je creativiteit te boosten

gratis e-book marianne canters schrijfcoach blogexpert

Categorieën

Delen met:

Elke week (schrijf)inzichten en (ondernemers)inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor Mariannes Mail

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Adres

Waleweinlaan 4
5665 CK Geldrop

Contact

Mobiel: 06-42515104
marianne@tekstgericht.nl

Jouw privacy is goed geregeld: 

Privacybeleid

 

Voor meer inspiratie volg je mij op: