Intunen op je boek

Intunen op je boek

“Heb jij dat ook zo gehad, dat je een soort van intunet en zo je boek doorkrijgt?” Deze vraag werd mij gesteld door een klant die graag een boek wil schrijven. Ze had een gesprek gehad met een andere auteur, die aangaf dat het bij haar zo werkte. Zij kreeg haar boek door. En heel eerlijk, die verhalen hoor ik meer. Zijn ze nu waar, die verhalen, en hoe doe jij dat dan?

Boeken die geschreven willen worden. Die van boven worden doorgegeven.
Als ik de verhalen hoor, dan zou het schrijven van je boek bijna gemakkelijk lijken te zijn. Je gaat zitten, tunet ergens op in, en dan komen de teksten voor je boek gewoon door.
Ik kan me ook voorstellen je het idee krijgt dat je dan, áls je dan een boek wil schrijven, ook zoiets moet ervaren, omdat het anders niet lukt. En ik kan me dan ook nog voorstellen dat je denkt: Hmmmm, nee, dat kan ik niet. Ik laat mijn boekidee maar lekker gaan.
Bij deze mijn boodschap aan jou: laat die ervaringsverhalen los.
Lees vooral even door wat ik hierover te zeggen heb en ga dan met je boek aan de slag.

Het zaadje dat ontkiemt

Het hebben van een idee voor een boek is als een zaadje dat in jou leeft en dat gedurende de tijd steeds meer water krijgt. Als het ontkiemt,  krijg je steeds meer het gevoel en de gedachte: nu moet ik het echt gaan doen! Dat boek moet er komen. Ik moet het gaan schrijven. Het allerbelangrijkste wat je dan gaat doen is: er tijd en ruimte voor inplannen. Het moment dat je er tijd aan geeft (en dus prioriteit), kan het verhaal van jouw boek ontstaan. Omdát je ervoor gaat zitten, omdát je er ruimte voor hebt vrijgemaakt. En nee, dan is het niet zo dat iedereen eenvoudigweg van boven binnenkrijgt wat je moet schrijven en waar je moet beginnen. Ik vertel je wel waar je moet beginnen – en dat klinkt heel wat saaier. Maar, als je die tijd en ruimte hebt gepakt, start dan met een plan.

Plan met basisvragen voor je boek

Voor dat plan beantwoord je minimaal de volgende vragen: wat wil je dat er is veranderd bij je lezers als ze het boek hebben gelezen? Waarvan zijn ze zich bewust geworden? Wat hebben ze geleerd? Hoe is hun leven geworden na het lezen van je boek? Deze antwoorden vormen namelijk de essentie van alles wat je schrijven gaat. En je boek is hoe jij je lezers daar stap voor stap in begeleid. Waarbij je zou kunnen stellen dat elke stap een hoofdstuk is.
Tegelijkertijd ga je in je plan ook helderstellen voor wie je je boek schrijft. Wie zijn die lezers? Waar lopen ze tegenaan? Waar zoeken ze hulp/informatie bij? Wat zijn hun specifieke vragen? Jouw boek geeft de antwoorden daarop.

Op deze manier kun je al aan het schrijven gaan. Doordat je tijd en ruimte hebt gecreëerd en doordat je helder hebt wat je essentie is van je boek, wordt het gemakkelijker te gaan schrijven.
Waarbij je dus begint bij stap (en hoofdstuk) 1.

Beware of your mind

begin je met schrijven, helemaal enthousiast, dan nog kan het ‘stokken’, omdat je mind er van alles van vindt. Zoals je mind altijd overal iets van vindt, kan die ook op dit moment alsnog roet in het eten gaan gooien, waardoor je het schrijven uit kunt gaan stellen. (Dat is overigens waar schrijfcoaching heel fijn bij kan zijn.)
Als je die stemmen niet hebt, dan wordt het al een heel stuk gemakkelijker om te gaan schrijven natuurlijk. Maar de auteur die deze stemmen nog nooit heeft gehad, moet ik nog ontmoeten, eerlijk gezegd.
Deze stemmen zijn ‘normaal’. En helemaal bij je eerste boek. Stemmen kunnen er al in het begin zijn, halverwege opduiken, en ook nog als je bijna klaar bent. Ze zorgen er meestal voor dat je minder zeker wordt van je zaak. Doordat ik je er nu bewust van heb gemaakt, heb ik je al geholpen. Door je er namelijk alleen al bewust van te zijn – wetende dat die stemmen helemaal geen gelijk hoeven te hebben – kun je makkelijker vasthouden aan het grote en gave schrijfproject dat jij begon.

Schrijfflow

Hoe vaker jij de ruimte en tijd pakt om aan je boek te werken, hoe makkelijker het zal gaan. Uiteindelijk kom je in een (schrijf)flow, en komen inderdaad de woorden ergens vandaan in je op. En dát is waarvan ik denk dat veel auteurs dit het ‘intunen’ noemen. Of het downloaden. Of het ingegeven krijgen van de teksten om te schrijven.

Dus laat je niet afremmen door verhalen als deze, en denken dat je niet spiritueel genoeg bent om een boek te kunnen schrijven. Schrijven kan in een flow gaan, maar heeft nog steeds te maken met in actie komen. Met het gaan doen. Met werken aan teksten. Met waakzaam zijn op die ruimte en tijd. Waakzaam zijn op structuur. Op logica. Op alles wat er komt kijken bij het schrijven van je boek. Het schrijven van je boek en het uiteindelijk aanleveren van je manuscript bij de drukker is een fantastisch proces. Een proces dat je echt aan mag gaan als jij voelt dat dat zaadje in je ontkiemt.

Dus laat die verhalen over dat intunen los, als jij dat boek schrijven wil. Zorg dat je ruimte en tijd maakt om te gaan schrijven, en zet die tijd daar dan ook voor in. De rest volgt zich vanzelf. En dan kun jij zelf gaan bepalen hoe jij dat schrijfproces benoemt …

Heb jij serieus plannen voor het schrijven van je boek? Plan dan bij mij een Schrijf- en Bouwplansessie in. Meer over deze sessie weten? Stuur mij gewoon even een e-mail, en ik licht de sessie graag aan je toe. Na deze sessie ben jij in ieder geval startklaar voor het schrijven van je boek! ja, Marianne, vertel me meer!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek blogs op categorie

Delen met:

Instagram Stories: waarom?

Instagram Stories: waarom?

Instagram Stories: waarom? Als je nog geen Instagram Stories in je marketingstrategie hebt opgenomen, omdat je je daar nog niet bewust in hebt verdiept, dan ga ik je nu 9 redenen geven waarom ik je adviseer dat wel te doen. Allereerst; ik ben groot fan. Ik maak al een...

Mariannes Mail: bloedeerlijk over ondernemen en het leven, over marketing en over schrijven. Ontvangen? Schrijf je dan meteen in:

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Adres

Waleweinlaan 4
5665 CK Geldrop

Contact

Mobiel: 06-42515104
marianne@tekstgericht.nl

Jouw privacy is goed geregeld:

Voor meer inspiratie volg je mij op: