schrijven van je boek schrijfevent“We hebben het al zo vaak tegen elkaar gezegd: we zouden er wel een boek over kunnen schrijven! Het zat al tijden in ons hoofd, maar echt heel serieus hadden we het er nog niet over gehad. Maar ineens kwam jij met die wedstrijd en zitten we nu met elkaar aan tafel te praten over hoe dit boek er écht komen kan. Wauw, het voelt  zo goed!” 

Een boek schrijven? Nee, dat kan ik niet. Ik begin wel een hondenuitlaatservice

Afgelopen woensdagavond zat ik op het terras met twee vrouwen die samen een boek willen schrijven. Zij wonnen de lentewedstrijd die ik even geleden op social media had georganiseerd. Ze dachten al heel lang aan het schrijven van een boek, maar tot nu toe kwam het er niet van. Heel herkenbaar: ik hoor het veel om me heen. “Ik zou wel een boek willen schrijven, maar ja …” en dan komen er allerlei redenen die aangeven waarom het toch niet zou kunnen.
Gelukkig slaan deze twee vrouwen een andere weg in. Zij gaan het doen.
En jij? Heb jij nog twijfels? Lees dan eens door.

Wat als Saskia Noort had gezegd: “Tja, ik weet het niet hoor … een boek schrijven? Dat kan ik niet.” Of Esther Verhoef? Patricia Snel? Shakespeare? Emily Bronte? Kluun? Wat als al die mensen nu hadden gezegd: “Ik zou dat wel willen, maar ja … ” en allerlei excuses hadden bedacht? Saskia had misschien een winkel, Esther een hondenuitlaatservice en Patricia werkte ergens in het buitenland. Shakespeare kenden we niet, ik was nooit groot geworden met Wuthering Heights en Kluun had misschien wel een burn-out met al dat snelle reclamewerk.

Maar … dat hebben ze niet gedaan. Zij hadden het gevoel te willen schrijven. Zij zijn het gaan doen. En ook zij hebben hierbij echt wel wat moeten overwinnen.

Wel een boek willen schrijven, maar ja, kun je het wel?

schrijven van je boekHet is best vreemd dat de meeste mensen met een verlangen om te schrijven, daar niet naar handelen. Ze lachen het weg of spreken het niet uit. Ze dromen ervan en zeggen daarna tegen zichzelf dat dat zo vast niet voor hen bedoeld is. Of ze spreken het wel uit, maar worden – denken ze – vreemd aangekeken waardoor ze het verlangen weer wegstoppen. En als iemand anders dan tegen ze zegt: “Joh, jij moet echt een boek gaan schrijven!”, dan lachen ze vriendelijk, voelen ze hun hart even opspringen en stoppen ze dat gevoel meteen weer weg. Herkenbaar?

Wees eerlijk: het gevoel is er. Je weet dat je het heel graag wil. Je wil dat boek schrijven, maar vindt het gewoonweg eng.

Vaak heeft dat te maken met beren. Overtuigingen in jezelf die niet kloppen.
Je zou het niet kunnen, niet goed genoeg zijn. Niet echt een goed verhaal te vertellen hebben. Niet anders zijn dan anderen die dit al doen.
We zijn bang voor een negatieve uitkomst en daarom doen we niets. We focussen ons op veilig terrein, op dat waarvan we zeker weten dat we het kunnen.

Ga schrijven

schrijven is te lerenMaar volgens mij is zo’n gedachte of droom een boek te willen schrijven, er niet voor niets. Die droom of gedachte is er omdat je iets te vertellen hebt. Die is er om jou te laten voelen dat je dat moet gaan doen.

Oké Marianne, maar hoe doe je dat dan?
Goede vraag. Weet je, er is maar een manier. Ga schrijven. En weet dat als je begint met schrijven, er nog steeds helemaal niets aan de hand is. Het is puur voor jou, je hoeft niemand iets te laten zien. Wat je nu schrijft, ligt morgen echt niet in de winkel, en er staat ook niemand aan de deur die er iets over wil weten. Het gaat die eerste tijd alleen om jou, je computer of je pen en papier. Je maakt afspraakjes met jezelf en op die afspraakjes ga je schrijven. Voor jezelf. Met die droom voor ogen. En zo groeit je boek, langzaam maar zeker, naar een eerste versie van dat boek waar je van droomt.
Ondertussen groei jij ook. Je wordt steeds zekerder van je droom en ambitie. Het wordt steeds makkelijker en leuker om aan je boek te werken. Het wordt steeds leuker om erbij te betrekken wat nodig is, research, interviews misschien wel. Misschien heb je wel iemand nodig om te sparren, om eens delen mee te lezen, om het zo verder te verbeteren.
Vanaf het moment dat je gaat schrijven, groeit je boek. En jij ook. Een proces om nooit te vergeten. Wacht niet langer. Begin met het schrijven van je boek!

Het Grote Schrijfinspiratie Event 2018

Hoe schrijf je een boek schrijfinspiratie eventIk help je graag in dit proces. Daarom organiseer ik  het Grote Schrijfinspiratie Event.
Om je te laten zien dat je niet de enige bent met deze droom. Om je te inspireren. Inzichten te geven in hoe je het aan kunt pakken om die droom te realiseren. Ik laat je leren van auteurs die gewoon zijn begonnen met schrijven en die hun strepen inmiddels hebben verdiend. Je kunt ze alle vragen stellen die je hebt. Ik laat je leren van uitgeverijen die je laten zien hoe zij kijken naar een manuscript en wat je mogelijk-heden zijn. Aan het einde van het event zit je vol inspiratie en energie: je kunt niet wachten om te schrijven. En was je al gestart? Dan ga je weer helemaal energiek verder om jouw boek, jouw droom, tot een succes te maken.
Want het kan écht!

Wil jij nu echt jouw droom waarmaken en dit jaar nog beginnen aan jouw boek? Dan mag je dit event op 15 september 2018 niet missen! En, een mooie extra, je kunt je een jaar lang online laten coachen bij het schrijven van je boek, door mij. Ik vind het geweldig om jou te kunnen helpen bij het realiseren van jouw droom: je eigen boek.

Ja, ik doe het!
Ik koop nu mijn ticket voor het inspiratie-event. Zin in!

Meer lezen over het schrijven van je boek?
Je boek: uit je hoofd op papier
Een boek schrijven voor je bedrijf: waarom zou je dat doen en hoe begin je?
Boek schrijven: Wat als je niet verder komt?
BOEK SCHRIJVEN; Ik ga het doen. Ik moet het gaan doen. Nu.
https://www.tekstgericht.nl/boek-schrijven-event/