Je droom waarmaken: de eerste 3 stappen

“Dromen zijn zaadjes van een toekomstige werkelijkheid” – Napoleon Hill

 

Je leest dit artikel omdat je een droom hebt die ik ken. Je wil echt heel graag een boek schrijven of je bent ermee bezig. Of, je bent ondernemer en wil jezelf en je bedrijf graag meer onder de aandacht brengen; je hebt namelijk iets heel waardevols te bieden aan een speciale groep mensen. Het internet biedt je de kans om ook buiten je regio meer bekendheid te krijgen, dus die kans pak je graag op. Maar ja …

Je leest dit artikel ook omdat je het ook wel lastig vindt. Die droom. Dat boek schrijven. Of jezelf laten zien. Meer van jezelf laten horen. Want er zijn steeds allerlei overtuigingen die de kop opsteken. Overtuigingen vanbinnen die je aangeven dat wat jij wil eigenlijk niet mogelijk is, en dat je dat vooral niet moet willen of doen. Of die zeggen dat je beter kunt stoppen, omdat het toch geen zin heeft. Want wat denk je nu te bereiken? Een echt boek? In een winkel? Meer klanten voor jouw bedrijf? Er zijn al zoveel bedrijven als het jouwe.
Onzekerheid voert de boventoon.

Ik heb verschillende blogs geschreven over omgaan met die onzekerheid en het opzijzetten van overtuigingen die steeds als beren op jouw weg kunnen springen. Ik geef je alle belangrijke linken naar die blogs onderaan dit artikel, zodat je meteen meer over dit onderwerp lezen kunt en verschillende tips toe kunt passen – mocht je ze hebben gemist of gewoon nog eens willen lezen.
In dit blog ik je 3 acties die je kunt uitvoeren, die je alsnog op weg helpen!

Hoe pak je die droom dan aan? 3 acties

Bruisdag voor je bedrijf bloggen social mediaIk geloof dat als jij ergens een vuurtje voor voelt branden, en in dit geval voor het schrijven van je boek of het starten of laten groeien van je bedrijf, dat dat vuurtje er niet voor niets is.
De enige manier om een vuurtje op te stoken is: zuurstof geven. Dus wanneer jij zuurstof geeft aan jouw droom, gaat je vuurtje harder branden. Oké. Duidelijk.

Maar wat kun je in deze prachtige metafoor dat zien als zuurstof?

Ik geef je drie algemene acties die jouw vuurtje zuurstof geven. Het zijn wat mij betreft de drie belangrijkste acties die jou helpen je droom waar te maken.

 

  1. Verdiep je in anderen die eenzelfde droom hadden en die deze al waarmaakten. Wat hebben zij gedaan om die droom te realiseren? Lees interviews met deze mensen, blogs, lees hun biografieën, kijk films over deze mensen (als die er zijn). Wat deden zij en wat kun jij daarvan leren? Hoe gingen zij om met hun beren? Want – jazeker – die hadden zij ook.
  2. Maak een plan. Werk een middag, of een hele dag wat mij betreft – aan een plan waarin je helemaal uitwerkt hoe je, áls je dit zou gaan doen, die droom zou kunnen realiseren. Hoe zou je je agenda invullen? Wat zou je een fijne schrijfplek vinden, welke cursussen zou je gaan volgen, welke coaches zouden passen, aan welke onderwerpen ga je aandacht geven, wanneer zou je klaar willen zijn? Ga helemaal los op dat plan, maak er ook echt een gezellig moment van voor jezelf (ik geloof sowieso dat je jezelf veel krachtiger kunt maken en dat je output beter is als je zorgt dat je in een fijne omgeving zit waar het gezellig is). Maak dus je plan.

Tot dusver is er ook nog helemaal niets aan de hand. Als je hiermee aan de slag gaan, zijn je beren zijn nog relatief rustig. Wat je doet is allemaal voor jezelf, je geeft alleen maar zuurstof aan je vuurtje.

  1. Hier wordt het misschien wel wat lastig, want je gaat over tot de uitvoering van je plan – in kleine stapjes – om te ontdekken wat er gebeurt. Ik kan je vertellen, nu al, dat er helemaal niets gebeurt. In ieder geval niets waar je waar je bang voor bent. Het uitvoeren van een schrijfplan betekent dat je gaat werken aan je boek. 500 woorden per dag. Een uurtje per dag. Een halve middag per week.
    Of het betekent dat je een blog gaat schrijven en publiceren, of een bericht op social gaat plaatsen. Elke week één blog. Elke dag een bericht. Je kunt hieraan vast blijven houden, of je stapjes op gaan voeren. Meedoen met een verhalenwedstrijd bijvoorbeeld. Of van een blog een podcast maken. Eerst een keer om te proberen en te ontdekken wat het risico is. En als blijkt dat er niets mis kan gaan, doe je het nog een keer met een ander blog.

Hoge bomen

Het meest enge aan jezelf online laten zien, of je manuscript ter beoordeling opsturen – dat is ook jezelf laten zien –  is dat je kritiek krijgt waar je niet blij mee bent. Bijvoorbeeld dat je te maken krijgt met mensen die zeggen: “Waar ben jij nu mee bezig, ik zie jou overal op social” of dat je je manuscript na heel lang wachten terugkrijgt en daar rode strepen in ziet staan.

Als je jezelf laat zien, ben je een hoge boom. Laten we dat even vooropstellen. Dat je die stap gaat zetten is op zich al bewonderenswaardig en daar mag je trots op zijn. Reacties en kritiek ga je krijgen, want wat je doet valt op. Je bent er, nu je dit leest, dus op voorbereid.

Het volgende is dat je van álle reacties en kritiek die je krijgt, kunt leren. Zie die dus niet als negatief. Vraag je eerst af: Wie is degene die mij kritiek geeft en is dat iemand met verstand van zaken van wie ik kan leren? Is het antwoord ja, dan zet je de kritiek om naar de vraag voor de criticus: ‘Welke tips kun je me dan geven, waar ik iets aan heb?’
Is het een ander persoon die je kritiek geeft, dan krijg je een oefening in het langs je af laten gaan van die kritiek. En dat oefenen is fijn, want het kan vaker gebeuren. Makkelijk? Zoals bij alles: oefening baart kunst.

Is het kritiek op je manuscript, dan bestudeer je die zorgvuldig om daarmee je manuscript te verbeteren. Maar het kan ook zijn dat je bedenkt dat dit dan toch niet de bij jou passende uitgeverij is. Vergeet niet dat ook mevrouw Rowling regelmatig is afgewezen met haar Potter-boeken. Hoe dat haar juist stimuleerde om door te zetten, lees je in dit artikel van de Volkskrant.

Dus ja, dromen zijn zaadjes van een toekomstige werkelijkheid. Voel jij een vuurtje in je wakkeren ergens voor, dan zit daar een droom achter. Geef het vuurtje zuurstof met de drie stappen uit dit blog en ga ervoor. Er zijn je velen voorgegaan. En jou lukt het ook. Als je die droom maar serieus gaat nemen en de eerste stappen zet.

De blogs waar ik het over had, lees je hier:

Die rem eraf! 18 tips om je onzekerheid te tackelen en het eindelijk te gaan doen
Onzekerheid is killing
Er zit meer in je, maar je krijgt het er niet uit

Nu ben ik heel benieuwd: welke droom wil jij bereiken?
Deel het in de reacties hieronder … ook dat is een stap naar het waarmaken van die droom!

Liefs, Marianne

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek blogs op categorie

Delen met:

Gratis e-book om je creativiteit te boosten

gratis e-book marianne canters schrijfcoach blogexpert
Elke week (schrijf)inzichten en (ondernemers)inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor Mariannes Mail

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Adres

Waleweinlaan 4
5665 CK Geldrop

Contact

Mobiel: 06-42515104
marianne@tekstgericht.nl

Jouw privacy is goed geregeld: 

Privacybeleid

 

Voor meer inspiratie volg je mij op: