Een boek schrijven …

“Een eigen boek schrijven. Wauw, dat heb ik nu ook altijd willen doen, maar ja, …”
Lees hier over je roze aap en hoe je toch jouw droom waar kunt maken.

Voor veel mensen is het een droom. “Ik zou ook wel een boek willen schrijven, maar …” en dan komen erroze aap schrijven allerlei excuses diep uit het binnenste. Praktische excuses die bijvoorbeeld te maken hebben met je tijdsbesteding. Maar ook nep-excuses die je aangedragen worden door een roze aap in je brein. Een roze aap die zegt: “Maar wie zit er nu op jouw verhaal te wachten?” Of: “Hoezo? Is het interessant dan wat je wil schrijven?” Of hij praat meer in de trant van: “Je hebt geen schrijftalent, je zou niet weten hoe je dat zou moeten doen.”
Herken jij die roze aap? Herken je een innerlijke stem als deze: “Je hebt totaal geen fantasie dus hoe wil je in hemelsnaam een boek schrijven?” Of: “Hoezo zou jij de expert zijn? Ben jij echt wel goed genoeg? Denk het niet …”

Ik ben geen psycholoog of psychotherapeut, maar ik kan je wel het volgende vertellen: de roze aap in je brein zit wellicht diepgeworteld, maar bestaat niet. Het is een verzinsel dat ooit uit een soort zelfbescherming is ontwikkeld: ‘Doe maar geen opvallende dingen, dan kun je ook niet geraakt worden. Schrijf vooral geen boek.’
Als je dit herkent, maar wel die droom hebt om te gaan schrijven, dan is het tijd dat de roze aap op een bankje geparkeerd wordt. Deze aap heeft de pen namelijk niet vast. Jij hebt de pen in je hand. En jij schrijft.

Begin met schrijven

Ja? Hoe dan? Door gewoon te gaan beginnen. Gewoon. Zomaar. Pen en papier pakken en opschrijven wat ooit je droom was of wat nog steeds je droom is. En als dat het schrijven van een boek is, dan schrijf je meteen verder. Even los van alle kaders: waar zou het over gaan? Wie spelen er in mee? Wat gebeurt er met die mensen? Of als het een boek is dat hoort bij je vakgebied of dienstverlening; welke onderwerpen wil je erin uitwerken? En voor welke mensen is het interessant om te lezen? Schrijf het allemaal op. Maak zo je eigen verhaalschets. Alles kan en mag: het wordt echt niet meteen gepubliceerd en gelezen. Schrijf er lekker op los.

schetsboek voor je verhaallijnIk gebruik voor mijn verhaalschetsen (ongeacht of het een boek of blog/website is) altijd een groot schetsblok. Vellen tekenpapier van groot formaat. Zo kan ik pagina na pagina vullen met allerlei tekst’dingen’ die door mijn hoofd gaan. De grote vellen in het schetsblok helpen mij mijn verhaalschets overzichtelijk te houden. Verder heb ik in mijn tas altijd een notitieboekje voor invallen en ideeën; het schetsboek is echt voor thuis.

Elke dag: doen

En wat is dan het geheime ingrediënt? Heel eenvoudig: je kijkt er elke dag even naar. Elke dag als je opstaat kijk je naar je verhaalschets. Elke dag voordat je gaat slapen. En wanneer je iets invalt dat erbij hoort, schrijf je dat erbij. Elke dag opnieuw. Zo gaat je verhaalschets langzaam een rol spelen in je hoofd en je krijgt steeds vaker het verlangen om er verder mee te willen gaan.
Op elk moment dat je eraan wil werken, werk je eraan, ín die schets. Er ontstaan zo alinea’s, scenes, persoonsbeschrijvingen of opsommingen van belangrijke punten.

Pas wanneer je het gevoel hebt dat je de hele verhaallijn in schets hebt gezet, van het begin tot aan het einde (dus je weet waar je wil starten en waar je wil eindigen), dan ga je schrijven. Ik zie dat als het ‘verkleinen op papier’. Dan komen de echte zinnen tevoorschijn.

Het grootste praktische bezwaar: de tijd. Dat praktische bezwaar vorm je met je verhaalschets om. Hoe werkt dat dan?

Wanneer je elke dag naar je schets kijkt en er zo steeds even mee bezig bent, wordt het verlangen je droom waar te maken steeds sterker. Dat helpt je in de praktijk, bij de uitvoering van je droom. Hoe liever jij iets wil, wat het ook is, hoe makkelijker jij gaat regelen dat je dat kunt gaan doen. Hoe makkelijker je er dus tijd voor vrijmaakt. Dat werkt bij alles op deze manier!
Je wil met vakantie, dus gaat op zoek naar een bestemming, gaat sparen en regelt vrije dagen. Je wil een auto dus creëert tijd om de juiste auto te vinden, proefritjes te maken, enz. Je wil verhuizen en zet je zinnen op een nieuw huis, je gaat surfen over het web en huizen bezichtigen. Je maakt tijd vrij omdat dat je iets gaat doen wat je wil doen. Je wil een boek schrijven, een droom waarmaken, dus je zet je zinnen op een succesvol boek en je gaat schrijven. That’s it. Je gaat het gewoon doen. De roze aap doet niet meer mee, dat heb je geregeld door elke dag opnieuw naar je verhaalschets te kijken. Oh ja, en mocht die aap iets zeggen over stijl, taal en spelling? Daar kom je ook wel uit. De computer helpt al een deel, net als die vriend of vriendin die er verstand van heeft en je graag wil helpen. Daarnaast zijn er verschillende schrijfcoaches en redacteuren, net als ik, die ook kunnen helpen. Die roze aap heeft echt niets meer te zeggen. En met dat uitgeven komt het ook goed, tegenwoordig is er heel veel mogelijk!

Dus jij daar: stop met dromen en ga van start! Koop een schetsboek en een fijne pen … en schrijf! Je kunt het.
Ik wens je superveel start- en schrijfplezier!

PS: Vanaf 1 oktober kun je je inschrijven voor een gratis inspiratie e-mailserie die je 10 weken lang nieuwe schrijfinspiratie geeft. Ook wanneer je werkt aan een boek dat je helpt profileren als expert op jouw vakgebied. Interesse? Stuur een mailtje naar marianne@tekstgericht.nl