Jij bent een imposter! Alles over het imposter syndroom

Jij bent een imposter! Alles over het imposter syndroom

Je hebt er zeker al van gehoord, het imposter syndroom. Oftwel: het oplichterssyndroom. Deze term werd voor het eerst in 1978 geïntroduceerd door klinisch psychologen Pauline Clance and Suzanne Imes. Als je last hebt van dit imposter syndroom, dan kan dit een grote rem trekken op je online zichtbaarheid en/of het schrijven van je boek. Het kan zelfs een rem trekken op de tarieven die je voor je diensten vraagt. In dit blog vertel ik je meer over hoe dit syndroom nu in elkaar steekt en ik geef je  6 tips die je helpen dit syndroom in de hoek te zetten. Zodat jij kunt doen wat je zo graag wil doen.

Wie hebben last van het imposter syndroom?

Het impostersyndrome komt het meest voor bij vrouwen (en ook bij mannen, maar minder vaak) die hoog opgeleid zijn, zeer succesvol zijn en/of zeer worden gewaardeerd en gerespecteerd voor wat zij doen. 2 op de 5 mensen heeft hier last van. Brain May (gitarist van Queen en wetenschapper) en Emma Watson (die vooral last kreeg van dit syndroom nadat de Harry Potter films succesvol werden), zijn bekende voorbeelden. Maar er zijn veel meer voorbeelden te noemen.

Wat zijn de kenmerken van het imposter syndroom?

Voor dit artikel gebruik ik het onderzoek van Pauline en Suzanne zelf, die 5 jaar lang succesvolle vrouwen hebben gevolgd (een link naar het onderzoek vind je onderaan dit blog). Zij concluderen het volgende: vrouwen die last hebben van het imposter syndroom kunnen zichzelf wijsmaken dat ze bijvoorbeeld diploma’s hebben gehaald met een flinke dosis geluk, of omdat docenten vergissingen moeten hebben gemaakt. Of omdat ze gewoon even keihard gewerkt hebben. Het zijn intelligente vrouwen die geloven dat zij niet intelligent zijn en dat anderen hen te hoog inschatten. Een van de vrouwen uit het onderzoek gaf als professor les aan een universiteit en had serieus het gevoel dat er een vergissing was gemaakt gedurende het selectieproces.
Diep vanbinnen vinden deze vrouwen van zichzelf dat ze echt niet zo intelligent zijn als wordt gedacht. Ze verwachten dan ook ieder moment ontmaskerd te kunnen worden. Een andere vrouwen die meedeed aan het onderzoek gaf zelfs aan dat ze opgelucht zou zijn als ze haar doctoraal (academisch examen) niet zou halen, want dan zou het toneelspel eindelijk over zijn. Ze bleek uiteindelijk met vlag en wimpel te zijn geslaagd.

Waar komt dit syndroom nu vandaan?

Uit het onderzoek kwam naar voren dat het gezin waarin men opgroeit een grote rol speelt hierin. Een voorbeeld. Binnen het gezin is een van de broers of zussen bijvoorbeeld bestempeld als de intelligentste van het span. De vrouw met het syndroom is als kind zijnde vooral bestempeld als de meest sociale, of de gevoeligste telg binnen het gezin. Een deel van haar gelooft dit ook, maar een andere deel in haar heeft hierdoor juist het gevoel zich te willen bewijzen. Dat gaat ze ook voor, hopend op bevestiging, en vooral door de familieleden. Vaak blijft die bevestiging in het gezin uit. En dat is waar de twijfel om de hoek komt kijken. Hebben ze dan gelijk, haalt ze die hoge cijfers door geluk? Is ze minder intelligent?

Het kan ook andersom zijn. Het kan zijn dat ze hooggeprezen is in het gezin. Ze is goed in alles! Ze kan alles doen en worden wat ze maar wil, in de ogen van het gezin is ze perfect. Maar wanneer deze vrouw tegenslag krijgt, beseft ze dat het lastiger is om sommigen dingen te bereiken, alleen wil ze haar familie niet teleurstellen. Ze wil graag vasthouden aan het beeld dat zij van haar hebben, al voelt ze dat ze dit niet eeuwig kan volhouden. En dat is waar ze aan zichzelf begint te twijfelen. Daar waar haar ouders roepen dat het bij haar allemaal vanzelf gaat, is ze juist heel hard aan het werk. Ze begrijpt dat ze niet aan dat beeld kan voldoen en dat ze dus niet intelligent is. Ze is een imposter.

Nog een laag dieper

Als je nog een laag dieper gaat, of verder terug in de tijd, heeft dit alles ook te maken met de overtuiging die op de capaciteiten van vrouwen lag, wereldwijd. Wereldkampioen schaken Kasparov had veel wijze uitspraken, maar eentje getuigt van een zeer vervelende historisch maatschappelijk bepaalde overtuiging: ‘Women are inferior to men’. Kasparov is geboren in 1963. Kun je nagaan … Die historisch maatschappelijke overtuigingen over het vrouw-zijn en de capaciteiten van vrouwen, zijn onbewust geworteld in een diepere laag. Die laag zorgt ervoor dat intelligente vrouwen er onbewust voor kiezen hun intelligentie niet te laten zien – het zal toch niet kloppen.

Wat als je je hierin herkent?

Het is heel goed mogelijk dat je last hebt van dit syndroom. Ook ik heb dat gehad en soms kan het me nog overvallen. Tijdens mijn studietijd had ik een heel ritueel voor ik tentamens deed. Dat startte al de dag ervoor. Voor ik ging slapen moest het uittreksel op een bepaalde plek naast mijn bed liggen, de gordijnen moesten eerst links en dan pas rechts gesloten worden en ik moest, vingertoppen aanrakend, tot 100 tellen. (Het hebben van rituelen kan duiden op het hebben van een imposter syndroom.) Het popt ook op wanneer ik deuren open voor mijn online trainingen: ‘Ik ben niet goed genoeg om dit te doen’. Omdat ik me inmiddels bewust ben van dit gegeven, kan ik die imposter-stemmen herkennen en ze parkeren, en daardoor de focus leggen op wat ik met de trainingen wil bereiken.

Wat kun je eraan doen? 6 tips

Wat kun je doen als je je op een bepaalde manier hierin herkent? Is het te doorbereken als je hier last van hebt? Het goede antwoord is ja. Er is een aantal tips. Ik geef tips uit het onderzoek en tips vanuit mezelf, die mij enorm hebben geholpen – en nog steeds helpend zijn.

Tip 1 is accepteren dat je er last van hebt en begrijpen dat het je klein houdt. Dat het syndroom je tegenhoudt je expertise te delen en jezelf online te laten zien. En als je dat weet, en dat het dus een manier is om succes te stoppen, dan kun je ook beslissen dat je hier iets aan gaat doen.

Tip 2 is ‘maatjes’ zoeken. Denk aan business buddy’s die dit herkennen. Denk aan een coach die hiermee ook zelf te maken heeft. Door hier open en eerlijk over te zijn en erover te praten wordt het duidelijk dat je niet de enige bent. Dat ben je ook oprecht niet. Wanneer je er met elkaar over praat, open en eerlijk, dan gaat het gesprek ook over wat anderen in jou zien. Door hier regelmatig over in gesprek te zijn, leer je met andere ogen kijken naar jezelf.

Tip 3 is onderzoeken wat jij tegen jezelf zegt. Schrijf dat eens op – welke zinnen zeg jij tegen jezelf vanuit de overtuigingen, die dus overtuigingen zijn en geen waarheden? Geef achter elke overtuiging aan dat die niet klopt en dat het een rem is die je niet nodig hebt.

Tip 4 is alle positieve feedback bij te gaan houden die je krijgt. Maak een complimentenboek. Koop hiervoor een mooi notitieboek en schrijf elke dag op welke complimenten je kreeg, hoe groot of klein ook, waarover ook. Of je ze nu wel of niet gelooft, schrijf ze op. En lees ze elke dag allemaal opnieuw door.

Tip 5 is affirmaties inzetten. (Een link naar een blog over dit onderwerp vind je onderaan dit blog.) Een affirmatie als: ‘Ik ben intelligent en goed in wat ik doe. Het is oké voor mij om dit te omarmen en in mijn kwaliteit te geloven. Ik ben expert op mijn vakgebied.’

Tip 6 is om een middag de tijd te nemen en pen en papier te pakken. Maak op dat papier een objectief overzicht van alle prestaties die je ooit hebt geleverd. Een pure opsomming. Denk aan diploma’s, speciale cijfers, en allerlei andere prestaties. Kijk regelmatig naar dit overzicht als die imposter-stem weer in je opduikt.

Als je met al die tips niet aan de gang kunt, dan is het inzetten van een spiritueel coach of een therapeut echt niet stom. Wanneer jij succes wil boeken met je bedrijf, meer mensen wil helpen met je bedrijf of eindelijk dat boek wil schrijven dat zo in je brandt, dan is het tijd om dat imposter syndroom in de hoek te gaan zetten. Net zo lang tot het vaarwel zegt tegen jou. Zodat jij vanuit vol vertrouwen van betekenis kunt zijn.

Meer over affirmaties schrijven lees je in het blog Affirmaties schrijven.
De link naar het onderzoek: The Imposter Phenomenon in High Achieving Women

Lieve groet, Marianne
PS1: Heeft dit blog je geholpen? Deel je reactie om ook anderen die zich hierin herkennen te inspireren. Het blog delen dat kan ook, graag zelfs.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek blogs op categorie

Delen met:

Energie en je business

Energie en je business

Energie en je business Als je mij al langer volgt, dan weet je dat energie een onderwerp is waar ik veel mee bezig ben. Om verschillende redenen. Ik neem het onderwerp zelfs mee in mijn trainingen en coachings, omdat ik het zo belangrijk vind. Het is namelijk jouw...

Mariannes Mail: bloedeerlijk over ondernemen en het leven, over marketing en over schrijven. Ontvangen? Schrijf je dan meteen in:

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Adres

Waleweinlaan 4
5665 CK Geldrop

Contact

Mobiel: 06-42515104
marianne@tekstgericht.nl

Jouw privacy is goed geregeld:

Voor meer inspiratie volg je mij op:

Doe gratis mee met de online workshop 'Jij bent het succes van je bedrijf'
en ontdek hoe jij ervoor zorgt dat je jezelf niet meer afremt!