Lijstjes, rijtjes en opsommingen in je tekst

Lijstjes, rijtjes en opsommingen in je tekst

Of je ze nu in je boek, je e-book of online in je blogs gebruikt. Je lezers worden er blij van. Lijstjes, rijtjes en opsommingen. Waar je ook in socialmediaberichten leuke dingen mee kunt doen. Want daar kun je er hartjes voor zetten, vingertjes die wijzen, vinkjes, zonnetjes en al het andere dat de emoji’s ons te bieden hebben. In dit blog geef ik je 5 manieren om lijstjes, rijtjes en opsommingen in je tekst in te zetten.

Lijstjes, rijtjes en opsommingen zijn lekker overzichtelijk. Je lezer hopt er snel doorheen. Lekker makkelijk, denkt die. En als die lijstjes en rijtjes dan ook echt behulpzaam zijn, is hij extra blij. Hij slaat ze ergens op of print ze uit, en dat wil je natuurlijk graag. Je lezer heeft jou dan altijd bij de hand.

1. Stappenplan

Wanneer je je lezer wil laten weten hoe hij stap voor stap iets kan doen. Zie een stappenplan als een soort handleiding. Let op: de valkuil bij het stappenplan is dat je snel geneigd kunt zijn 2 stappen in 1 stap samen te voegen. Je herkent dat door het woordje en.
Voorbeeld:
Stap 1: start de computer op en open Word.
Dit zijn 2 stappen.

2. Puntsgewijze samenvatting

Deze kom je tegen achterin hoofdstukken van boeken; er wordt dan nog een keer puntsgewijs aangegeven wat de belangrijkste punten uit het hoofdstuk zijn.
Je komt die ook tegen (steeds vaker) aan het begin van een langer blog, als een soort inhoudsopgave. Fijn voor de lezer, want die kan zo ook snel doorklikken naar het onderdeel wat die heel graag wil lezen.

3. Een snel en hapklaar overzicht geven

Dat is wat ik in dit blog doe: ik geef 5 manieren.
Lezers zijn gek op 10 tips, 5 manieren, 99 ideeën. De inhoud van lijstjes als deze is afhankelijk van je expertise. Denk aan 10 yogahoudingen om te ontspannen. 25 leestips voor ondernemers. 5 manieren om lijstjes of rijtjes in te zetten in je tekst. Wat zou jij vanuit jouw expertise kunnen bedenken voor jouw leespubliek?

4. Helderheid brengen in ingewikkelde materie

Het kan zijn dat je echt iets ingewikkelds uit wil leggen. Wanneer je dat ingewikkelde gaat uitleggen in zinnen achter elkaar, dan kan de lezer de draad kwijtraken. Dat kan jou als expert in dit geval ook overkomen overigens – al tijdens het schrijven. (Een ander gevaar is dat je een en ander overslaat omdat dat volgens jou volstrekt logisch is, terwijl dat voor de lezer niet zo is.) Het is, als je dus weet dat wat je vertelt ingewikkeld gaat zijn, slim om de uitleg op te knippen in korte stukjes van een paar zinnen, en daar een lijstje of rijtje van te maken. Daag jezelf hiertoe uit, al tijdens het schrijven (dat is meteen een fijne oefening voor je).

5. Aandacht trekken als inleiding van je tekst(!)

Deze laatste manier is heel gaaf om in te zetten. Ik geef je een voorbeeld van hoe dit blog ook had kunnen beginnen, om uit te leggen wat ik bedoel:

Een stappenplan;
een puntsgewijze samenvatting;
een snel en hapklaar overzicht;
helderheid brengen in ingewikkelde materie; en
de aandacht trekken van de lezer.
Waar gaat dit over, zul je denken?
Dit blog gaat over lijstjes en rijtjes inzetten in je tekst.

Mooi om te bewaren, dit blog. Uit te printen. Of om ergens op de slaan en erbij te pakken zodra je gaat zitten om een blog te schrijven. Waarom? Omdat lijstjes en rijtjes bewezen effectief zijn: ze zijn zo aantrekkelijk voor je lezers, dat het lastig is om er niet op te klikken. Eerlijk: hoe snel klikte jij?

Heel veel succes!

Wil jij nog meer lezen over wat je allemaal kunt toepassen en inzetten om het je lezers zo aantrekkelijk en makkelijk mogelijk te maken?
Lees dan ook:
Deze woorden zijn onmisbaar in je blogs
Vergeet die tussenkopjes niet
Leestekens: 4 fouten die jij niet meer maakt
4 gouden tips om een lekker leesbaar blog te schrijven

Lieve groet,

Marianne
PS: Inspirerende teksten schrijven is een vak apart. Hoe doe je dat? Waar moet je op letten? Je leer het allemaal in de ContentClass – Raak het hart van je klant. Meer over de ContentClass lees je hier.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ContentClass 28 januari; Inspirerende teksten schrijven

Zoek blogs op categorie

Delen met:

Orde brengen in ideeën

Orde brengen in ideeën

Orde brengen in ideeën Als je eenmaal op de frequentie zit waar de contentideeën om de haverklap binnenvallen, dan kan dat best overwhelming zijn. Zoveel ideeën om in content uit te werken, maar so little time. Maar goed, je schrijft ze allemaal op. En wat dan? Ik...

Pit in je blog

Pit in je blog

Pit in je blog Hoe zorg je ervoor dat je pit in je blog krijgt? Niemand leest een lang blog helemaal door zonder dat het pit heeft. Wat is pit? Voor mij betekent pit dat het blog steeds opnieuw iets in de lezer raakt, waardoor hij echt door wil lezen. Iets wat steeds...

Elke week (schrijf)inzichten en (ondernemers)inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor Mariannes Mail

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Adres

Waleweinlaan 4
5665 CK Geldrop

Contact

Mobiel: 06-42515104
marianne@tekstgericht.nl

Jouw privacy is goed geregeld: 

Privacybeleid

 

Voor meer inspiratie volg je mij op: