Ondernemerschap en mindset

Ondernemerschap en je mindset

Toen ik startte met mijn bedrijf was ‘mindset’ echt niet een ding dat mij bezighield. Ik was zwanger en kon dat doen wat ik liefst wilde doen: schrijven. Nu, alweer bijna 15 jaar later, weet ik hoe belangrijk je mindset is om focus te houden én om vol te houden: ook als het (even) moeilijk is.

Het starten van een bedrijf en dat bedrijf blijven draaien met het oog gericht op de toekomst, gaat niet in een rechte lijn omhoog. Je komt elke dag nieuwe uitdagingen tegen waar je iets mee moet. Kleine uitdagingen als: ‘hoe krijg ik het gepland allemaal deze week?’ en grote uitdagingen als de deuren van je bedrijf moeten sluiten wegens Corona. Om even twee uitersten te pakken.

Dat doet veel met je mind. Het brengt onrust, stress, vragen en twijfels met zich mee. Je mindset is compleet verwant met hoe je hiermee omgaat. Wat is mindset dan?

Je mindset is opgebouwd uit alle overtuigingen die je hebt over je intelligentie, talenten en kwaliteiten. (Een fijne definitie van Platform Mindset). Ik voeg daar graag aan toe: het altijd kunnen denken in en zoeken naar mogelijkheden.

Hou focus

Wanneer je onderneemt, ontstaan er ook dromen. Van het heerlijk artikelen kunnen schrijven en bij mijn baby kunnen zijn naar het starten van een uitgeverij en het coachen van ondernemers, zijn allerlei tussendromen ontstaan die ik graag vorm wilde geven. En dat is waar die uitdagingen en mindset een rol spelen. Want je kunt mooi die dromen hebben, maar die uitdagingen zijn er ook. En dan is het van belang om op die droom te kunnen blijven focussen. Die droom die je de komende periode voor ogen hebt. Hoe je ook uit het veld geslagen wordt, je oog blijft kijken naar dat punt op de horizon dat jij in gedachten hebt. Uit het veld geslagen worden betekent namelijk niet per se dat je de droom maar moet vergeten. Het betekent dat er een andere weg genomen moet worden. Via een ander veld, of een ander pad daarlangs.

En voor wie nu kriebels krijgt: ik zeg hiermee niet dat je door, door en maar door moet gaan. Vaak vraagt een uitdaging eerst even om een pas op de plaats.
Op adem komen.
Goed kijken: wat gebeurt er nu eenmaal? Wat zijn de gevolgen? Wat zijn nu de mogelijkheden en kansen?
Hoe je mindset in elkaar zit, bepaalt hoe jij hiermee omgaat.

Adempauze met pen en papier

Als schrijfcoach voor ondernemers geef ik natuurlijk de tip: pak altijd die pen en papier. Stap even uit alles wat gebeurt en ga zitten. Ga schrijven. Wat gebeurt er werkelijk? Wat betekent het? Wat doet het met je? Wat zie je gebeuren? Waar ben je bang voor? Welke vragen heb je nu? Waar zou je antwoorden kunnen krijgen? Wie zouden antwoord kunnen geven? Wat zouden mogelijkheden kunnen zijn om alsnog stappen te zetten die je brengen naar dat wat je voor ogen had? Klein, groot, maakt niet uit … Hoe ziet je droom er ook alweer uit – waar wilde je ook alweer naartoe werken?

Dat laatste juist nu opschrijven, juist nu je voor die uitdaging staat, dat is wat je kracht kan geven en opnieuw die drive kan triggeren om weer door te gaan.

Aan mindset werken kan

Is jouw mindset zo ingericht dat niets lukt, dat je niet goed genoeg bent, dat je altijd tegenslag hebt (wat dan vaak ook gebeurt – de law of attraction legt dit uit), dan is er werk aan de winkel. Maar de gemiddelde ondernemer heeft (volgens mij) die mindset niet. Ondernemen is wat het woord het zegt: een ondernemer onderneemt. Onderneemt actie. Gaat dus ook iets doen bij uitdagingen en tegenslag. Elke keer weer. (En kan daar zelfs het positieve in zien.)

Hoe je mindset is ingericht is dus van belang bij het realiseren van dromen. En aan die mindset kun je werken. Die kun je steeds krachtiger maken. Iets wat ik zelf heel graag doe. Door gekke dingen te doen, zoals lopen over vuur 😊

Heb jij nu te maken met uitdagingen? Wat ik me goed voor kan stellen gezien de Coronafeiten op dit moment … Dan is mijn tip als eerste: stap die situatie uit. Pak pen en papier. Pak koffie of thee. En ga schrijven. Schrijf dat hoofd leeg en gebruik de vragen uit dit blog.

Lieve groet en heel veel succes!
Marianne

PS: De komende twee weken geef ik een paar keer de gratis online workshop ‘Jij bent het succes van je bedrijf’. We gaan hier in op de 5 grootste uitdagingen waar jij als ondernemer mee te maken hebt en ik geef je aan hoe je hiermee om kunt gaan. Deze workshop is opgebouwd uit het jarenlang volgen van succesvolle ondernemers en onderzoeken hoe zij met deze uitdagingen om zijn gegaan.
Wil jij die mindset een fijne boost geven? Meld je dan aan:
Ja, ik doe gratis mee met ‘Jij bent het succes van je bedrijf’

(Je kunt een datum kiezen die het beste bij je past tijdens het aanmelden.)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ContentClass 28 januari; Inspirerende teksten schrijven

Zoek blogs op categorie

Delen met:

Orde brengen in ideeën

Orde brengen in ideeën

Orde brengen in ideeën Als je eenmaal op de frequentie zit waar de contentideeën om de haverklap binnenvallen, dan kan dat best overwhelming zijn. Zoveel ideeën om in content uit te werken, maar so little time. Maar goed, je schrijft ze allemaal op. En wat dan? Ik...

Pit in je blog

Pit in je blog

Pit in je blog Hoe zorg je ervoor dat je pit in je blog krijgt? Niemand leest een lang blog helemaal door zonder dat het pit heeft. Wat is pit? Voor mij betekent pit dat het blog steeds opnieuw iets in de lezer raakt, waardoor hij echt door wil lezen. Iets wat steeds...

Elke week (schrijf)inzichten en (ondernemers)inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor Mariannes Mail

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Adres

Waleweinlaan 4
5665 CK Geldrop

Contact

Mobiel: 06-42515104
marianne@tekstgericht.nl

Jouw privacy is goed geregeld: 

Privacybeleid

 

Voor meer inspiratie volg je mij op: