Over je comfortzone en mindfucks

Je comfortzone en mindfucks zijn er om doorbroken te worden

Sanne van Paassen

Sanne van Paassen

“Doe maar bijzonder in plaats van normaal.”
Maar als je bijzonder gaat doen, in plaats van normaal, dan ben je kwetsbaar. Dan vinden mensen er iets van, en waarschijnlijk niet heel positief – volgens jou. Als je even bedenkt iets bijzonders te willen doen, zijn er allerlei stemmen in je die je vooral vertellen dat je dat beter niet kunt doen. En dus … doe je het maar niet.

De quote ‘Doe maar bijzonder, in plaats van normaal’ komt van Sanne van Paassen. Het moment dat ze deze quote dropt, staat ze voor een groep mensen waar ik er één van ben. Ik en de anderen doen mee aan haar Sportief Geluk Event mét mountainbike-clinic. Sanne is een enorm enthousiaste dame én wereldbekerwinnares veldrijden en mountainbiken. Prima vrouw om een mountainbike-clinic mee te doen. Heb ik dan ooit eerder een mountainbike-rit gemaakt? Nope. Never. Maar om meerdere redenen sprak dit me toch aan. En ja, het is pretty out of my comfortzone.

Maar daar hou ik van.

 

Jouw energie is leidend

 

Sanne coacht ondernemers (op de fiets) en leert ze topprestaties te leveren door optimaal om te gaan met hun energie. Helemaal in lijn met mijn visie op ondernemerschap en online zichtbaarheid. Energie is zelfs onderdeel van mijn online expertprogramma Bloggen & Social Media. Ik ben van mening dat het hebben van goede energie van essentieel belang is als je succesvol wil zijn, op welk gebied dan ook. En dus is het ook belangrijk om je hier als ondernemer bewust van te zijn.

 

Sanne coacht vanuit de mind van een topsporter. Toen ik haar oproep voor het event zag, twijfelde ik geen moment. Ik wilde wel weten hoe die mind er dan uitziet en wat ik daarvan kan leren (en weer door kan geven aan jullie).

 

Nieuwe doelstelling

 

“Als je achter de kudde aanloopt, loop je altijd in de stront van een ander.” Deze quote staat groot achter Sanne op het scherm. Ook een topquote. We starten met een voorstelronde waarna we allereerst doelstellingen formuleren.
I love doelstellingen; dat is hoe ik werk. Ik heb dus al doelstellingen staan, maar besluit een nieuwe te formuleren en de connectie te maken met sport. Het is tenslotte het Sportief Geluk Event.
Ik sport wel, maar relaxt. Ik ben een flow-sporter. Ik joggel (dat is een combinatie van wandelen en hardlopen) en ik doe yoga in de huiskamer. Dat doe ik omdat ik van plan ben om 100+ te worden. Maar niet achter de rollator. Mijn nieuwe doelstelling is dan ook mijn lichaam zo sterk maken dat ik niet achter die rollator hoef. (Daarnaast verlies ik tegenwoordig met handje drukken van mijn dochter dus er moet echt iets gebeuren.) Omdat er nog tijd over is, knal ik even door op papier en krabbel er ook nog bij: opleiding tot yogadocent. En die laatste krabbel zorgt dat een stem, die ik wel vaker heb gehoord, nu écht harder gaat roepen: “Je hebt maar 24 uur! 24 in één dag is te weinig! Een opleiding erbij kan écht niet!”

 

Mindfuck, noemt Sanne dat. Ik ken mindfucks. Mindfucks zijn overtuigende gedachten die ons binnen onze comfort zone houden. Sanne is snel. Ze zet deze direct voor me om in een Peak Mindset, zoals ze dat noemt. “Marianne: denk na, hoe kun je met minder werk veel meer doen?”
Middenin de roos. Mijn bedrijf en het aantal klanten groeit, en ik wil nog meer mensen helpen. Maar tot op de dag van vandaag doe ik bijna alles zelf, met de hand.
Heel persoonlijk, én ik zie dit als een kracht. Maar de vraag is top. Want wat zou ik kunnen doen zodat ik toch meer tijd overhoud?
Zo pakt Sanne alle mindfucks aan en stuurt ons daarna met de mindfucks en Peak Mindset-gedachten naar onze fietsen.

Spannend. Niet alleen om dat ik nog nooit off the road en hard door de Hollandse bosheuvels heb gefietst, maar ook omdat ik ontdekte dat de meeste Sportief Geluk-deelnemers fietsmarathon-, triatlon- en decatlondoelstellingen hadden (waar ze al eerder aan mee hebben gedaan overigens).

Er zijn dus ook professionele fietsen uit auto’s gehaald en professionele tenues aangetrokken.

De professionals klikken daarna hun schoenen op de trappers vast. Sanne lacht en zwaait met twee benen tegelijk over haar fiets om zo op het zadel te landen.

 

Mindfucks vliegen me om de oren: but hey, that’s life …

 

Marianne Canters ondernemerschap bloggen social media schrijfcoachIk ben ‘gewoon’ in mijn hardloopkleding en de mindfucks vliegen me om de oren. Mindfucks die niets te maken hebben met dat er maar 24 uur in een dag zit, maar wel met ‘Dit gaat je nooit lukken, je breekt een been en dat komt helemaal niet uit met je werk en al het andere dat je nog wil doen. Stop. Niet meegaan!’

 

Ik doe diverse schietgebedjes en ga even in gesprek met het Universum: ik vertrouw erop dat ik heel afstap en thuiskom. Dan zie ik bewust een paar anderen die ook wat vertwijfelt aan de tocht beginnen. Ik ben niet alleen. Mijn mindfucks mompelen nog een beetje door tot ze in de gaten hebben dat ik het toch ga doen (zo werkt dat altijd: toch doen zorgt dat ze stil worden).

 

Sanne pakt ons flink aan: we starten met achtjes fietsen om pionnen, steeds kleiner. Ah! Dat kan ik, want dat deed ik ook voor mijn motorrijbewijs. Daarna moeten we allemaal hetzelfde achtje fietsen, de fietsers die je tegenkomt een hand geven én je voorstellen terwijl je de ander aankijkt. “Onthoud de namen!” roept Sanne nog met een lach. Ja, ja, lach maar. God, wat heb ik het heet.

 

fietsen mindfucks canters schrijfcoach bloggenDaarna mogen we met 15 mensen in 20m2 fietsen en tikkertje(!) doen. Getikt of voet aan de grond is af. Ik sta vrij snel aan de kant. Als iedereen af is, stuurt Sanne ons van de heuvel af naar beneden, het losse zand door en weer terug de heuvel op. Dat doen we een paar keer en dan gaan we het bos in. We fietsen over smalle paadjes tussen de bomen door, duiken onder takken door, gaan heuvel op en heuvel af, vliegen bochtjes door en overwinnen hobbels en kuilen. Een metafoor voor het ondernemerschap (en voor het leven, kan ik wel zeggen). Sanne vertelt ons dat ze altijd aan één gedachte vasthoudt als ze haar wedstrijden fietst: het is spelen. Spelen op de fiets. Alsof je in een grote speeltuin bent. Ze geeft ons mee: zolang je blijft fietsen met een lach op je gezicht, kun je niet verkrampen en fiets je veel soepeler. Zet een glimlach op al voel je die niet. De glimlach helpt je verder.
Over metaforen gesproken …

 

Met de speeltuingedachte doe ik mee aan de laatste oefening: geblinddoekt fietsen om een punt heen, 20 meter verderop. Gecoacht door Sanne zelf. Als het lastig wordt, moet ik gewoon even lachen: dat helpt. En ja, ik kom zonder kleerscheuren weer stil te staan.

 

In de auto op weg naar huis ben ik trots op mezelf. I did it maar weer. Weer iets uit die comfort zone. Ik heb ontdekt dat mountainbiken niet helemaal mijn ding is, maar heb wel veel geleerd van de topsport en het peak performance principe van Sanne.
Wat dan?

 


6 lessen van wereldbekerwinnares Sanne van Paassen

 

de 6 lessen van sanne bloggen marianne canters

Sanne

1. Ondernemen is snel beslissen, risico’s nemen, pieken en dalen door. Je kunt in je leven en je werk continu doorknallen om die pieken te pakken, maar dan knal je op een bepaald moment wel door je energiegrens heen. Beter is het om die energie bewust te doseren. Geef dus niet alles meteen in een hele klim, maar zorg dat je reserve hebt zodat je de klim helemaal tot het einde kunt pakken.

 

2. Ga niet knallen als je mindset er niet naar is. Dat herken je aan een kort lontje bijvoorbeeld. Dat lontje is je signaal. Het is dan van belang om gas terug te nemen en extra hersteltijd in te lassen, zodat je mentaal en fysiek goed uitgerust bent. Supercompensatie, noemt Sanne dat. Neem je die hersteltijd niet, dan trek je jezelf fysiek en mentaal leeg. Als je die hersteltijd pakt, dan komt dat ten goede van je prestaties daarna.

 

3. Jouw gevoel is leidraad. Ben je moe? Ga dan niet keihard sporten. Kies voor een gezellige training. Iets wat je gewoon leuk vindt. Ga wandelen. Doe yoga. Heb je wel heel veel zin om te knallen? Dan gaan met die banaan. Dat is wat ik altijd zeg over inspiratie. Heb je inspiratie? Werk wat je invalt meteen helemaal uit.

 

4. Wanneer je een belangrijke keuze moet maken, ga voelen. Zoek letterlijk een T-splitsing op, in de buurt. Stel je voor dat linksaf de ene keuze is en rechtsaf de andere. Loop dan de weg links in, hoe voelt dat? Loop terug en wandel de andere weg op. Hoe voelt dat? Wat goed voelt, is wat je gaat kiezen. “Follow the fun” is het geheim.

 

5. Topsporters visualiseren vaak hun successen. Sanne vertelde hoe ze dat doet als ze voor een wedstrijd traint. Ze gaat ontspannen liggen en rijdt in gedachten haar race. Zo levensecht dat haar benen erbij bewegen. Ik hoorde dit eerder van een groot voetballer (weet niet meer wie). Hij vertelde hoe hij zich vooraf helemaal voorstelde hoe hij die goal ging maken. En hij maakte de goal. Precies zo. Zo kun je ook alle andere prestaties al visualiseren, de successen die jij behalen wil.

 

6. Last van mindfucks? Zet ze om en lach. Natuurlijk is dat oefenen. Dat oefenen gaat heel gemakkelijk: door dingen te doen die buiten je comfort zone liggen, steeds opnieuw. De stemmen in je hoofd gaan er langzaam aan wennen: oh jee, daar gaat ze weer. Laat maar doen. Het is niet zo erg. Uiteindelijk komt het altijd goed.

 

Doe maar bijzonder in plaats van gewoon. Stap uit die comfort zone. Follow the fun. Pak je pieken, doseer je energie en neem op tijd rust. En die mindfucks? Zet een glimlach op je mond. Dan ga je er veel soepeler mee om. En ondertussen werk ik wel aan dat sterke lijf. Alleen niet op de mountainbike.

 

Als het gaat over je online zichtbaarheid als ondernemer, heb je ook te maken met comfort zone en mindfucks. Je brein vindt er van alles van en houdt je liever in je comfort zone. Maar dat is niet waar de groei te vinden is. Als jij ook online meer klanten aan wil trekken, is het nodig om uit die comfort zone te stappen. Ik help je daarbij. Vanaf augustus 2020 kies ik elke maand 3 mensen uit voor een gratis FocusCall. Hierbij geef ik je 3 contentlijnen die je kunt oppakken die passen bij jou, je bedrijf en de mensen die jij graag helpen wil. Lijnen om mee uit die comfortzone te gaan en online zichtbaar te worden. Wil jij een van deze 3 mensen zijn? Mail mij dan meteen. 

Liefs, Marianne

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek blogs op categorie

Delen met:

Gratis e-book om je creativiteit te boosten

gratis e-book marianne canters schrijfcoach blogexpert
Doelstellingen vierde kwartaal

Doelstellingen vierde kwartaal

Doelstellingen vierde kwartaal Het gaat beginnen: Q4. Oftewel het vierde kwartaal. Heb jij al je doelstellingen geformuleerd? Passend bij het plan dat je maakte voor 2020? Aangepast naar aanleiding van de Corona-situatie? Want er is natuurlijk wel veel veranderd na we...

Elke week (schrijf)inzichten en (ondernemers)inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor Mariannes Mail

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Adres

Waleweinlaan 4
5665 CK Geldrop

Contact

Mobiel: 06-42515104
marianne@tekstgericht.nl

Jouw privacy is goed geregeld: 

Privacybeleid

 

Voor meer inspiratie volg je mij op: