Proefdruk checken van je boek

Proefdruk checken van je boek

Afgelopen weekend bekeek ik de eerste proef van het boek van een klant van mij. De lancering van haar boek is op 26 september aanstaande, dus het wordt deze week gedrukt. Voor een boek wordt gedrukt, krijg je van de uitgever/drukker altijd een proef om te bekijken. In dit blog geef ik je een checklist van de punten waar je dan zeker naar moet kijken.

Proefdruk?

De proef wordt pas gemaakt als je boek écht wat jou betreft (en de uitgever, als je daarmee werkt) klaar is om gedrukt te worden. Daar mogen dus (liefst) geen vergissingen meer in zitten. En als ze erin zitten, maar 1 of 2.
De proefdruk ontvang je in een PDF. Print deze versie altijd uit. Een gedrukt boek wordt gelezen op papier. In principe ziet de print van de PDF er exact zo uit, zoals het boek er na het drukken uitziet.

Jouw laatste manuscriptversie wordt bij de drukkerij ingelezen in een speciaal opmaakprogramma. De bladspiegel kan daardoor anders zijn dan jij hebt aangeleverd (tenzij de uitgever je exacte specificaties geeft). Ook de vulling van de regels kan anders zijn. Dat betekent dat er woorden afgebroken kunnen worden, op plekken waar dat in jouw versie niet zo is. Klein voorbeeldje van wat anders kan zijn.
Hoe je tekst eruit komt te zien, kan dus iets of wat verschillen.

Checklist voor je proefdruk

Check een proefdruk in ieder geval op:

Eindezinspunten na de laatste regel van een alinea. In principe zijn die natuurlijk bij het redigeren van je tekst al meegenomen. Maar er kan altijd toch een vergissing zijn. Als aan het eind van een alinea een punt ontbreekt, is die meest opvallend voor lezers. Dus checken.

Alle woordafbrekingen aan het einde van de regels. Een computer kan bij het afbreken toch foutjes maken. Check dus of de woorden goed zijn afgebroken.

Alle titels en tussenkopjes. Lees ze nog eens goed na: zitten daar echt geen vergissingen in?

Weduwen en wezen. Een weduwe is een paragraafeinde van een paar woorden dat helemaal alleen bovenaan een volgende pagina komt te staan. Liever breng je die terug naar de alinea op de pagina waar de alinea begint. Dat betekent soms dat er in de alinea wat woorden weggehaald mogen worden zodat het samen op 1 pagina past. Doe je dat niet, dan kan dat storend zijn voor het beeld van de lezer én zelfs het begrip verstoren van de lezer.
Een wees is een woord en kleine woordgroep aan het eind van een paragraaf dat zielig alleen oogt. Er komt zo extra veel witruimte, dat onevenwichtig kan ogen.

De pagina-overgangen. Wanneer een zin van de ene naar de andere pagina overloopt, lees die zin voor de zekerheid goed door om te checken dat er geen woord is weggevallen.

De inhoudsopgave. Loop die  in ieder geval steekproefsgewijs door. Kloppen de paginanummers? Wil je helemaal zeker zijn, loop je alles na.

De figuren. Zijn er figuren opgenomen in je boek (bijvoorbeeld grafieken en tabellen of tekeningen), check of die er duidelijk in staan. Check ook de nummering van de figuren – als je die gebuikt -, loopt die netjes door? Wanneer er een overzicht van de figuren wordt opgenomen in je boek, check ook dat overzicht. Net als een index. Die is automatisch gegenereerd, maar ook hier is ee steekproef zeker niet verkeerd.

De proefdruk hoef je niet opnieuw te lezen

De proefdruk hoef je niet opnieuw te lezen. De rondes zijn al geweest. Het gaat puur om de check van de opmaak van je boek. Of alles nog zo is zoals je het hebt bedoeld.
Check je proefdruk dus op bovenstaande punten en geef akkoord als alles goed is.
(Laat ook altijd een ander naar je proefdruk kijken: 2 zien er meer dan 1. Werk je met mij als schrijfcoach en redacteur? Weet dan dat ik er ook naar kijk.)

Heel veel succes!

Heb jij al een boek geschreven of ben je ermee bezig?
Laat het me weten in een reactie op dit blog 🙂 Heel benieuwd: waar gaat het over?

Lieve groet, Marianne

Meer lezen over het schrijven van je boek?
De lancering van je boek, hoe werkt dat eigenlijk?
Een boek schrijven. Waarover dan?
Boek schrijven? Maak een inhoudsopgave

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek blogs op categorie

Delen met:

Gratis e-book om je creativiteit te boosten

gratis e-book marianne canters schrijfcoach blogexpert
Elke week (schrijf)inzichten en (ondernemers)inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor Mariannes Mail

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Adres

Waleweinlaan 4
5665 CK Geldrop

Contact

Mobiel: 06-42515104
marianne@tekstgericht.nl

Jouw privacy is goed geregeld: 

Privacybeleid

 

Voor meer inspiratie volg je mij op: