Schrijf in voor Mariannes Mail en laat je gratis inspireren! Over schrijven, contentcreatie, marketing, ondernemen en lekker leven … (Nu met gratis e-book cadeau!)

Proeflezers voor je boek

Proeflezers voor je boek

Wanneer je hard aan het werken bent voor je boek, liefst met een professional erbij ;-), dan komt er ook het moment dat je je boek een proefronde gaat geven. Je laat het lezen door een aantal proeflezers. Proeflezers geven je feedback over hoe zij het boek ontvangen, en die feedback is enorm waardevol.

Hoe gaat je publiek je boek ontvangen?

Doordat je zelf helemaal in je boek zit, word je op een bepaalde manier blind voor allerlei vergissingen. Een frisse blik is altijd fijn. Werk je met een professionele schrijfcoach of redacteur, dan heb je die er zeker bij. Die kijkt mee naar opbouw, logica, spelling-, stijl en grammatica. Wanneer jullie beiden het idee hebben dat het boek zo goed als klaar is, dan is het tijd voor de test in de praktijk. En dat is waar je proeflezers te vinden zijn. Een eerste impressie van hoe het publiek je boek gaat ontvangen. Die mensen op wie jij graag met je boek impact maakt.

Hoe en wanneer kies je proeflezers?

Proeflezers vlak voor de eindronde

Je kunt je proeflezers vragen om de versie te lezen waarvan jij (en je coach) zeggen dat die volgens ons goed zou zijn. De versie die opgemaakt zou kunnen worden om gedrukt te worden. De proeflezers die je kiest zijn representatief voor de doelgroep voor wie je je boek hebt geschreven. Kies dus geen mensen uit voor wie je boek niet is bedoeld.

Let op: zoveel mensen, zoveel meningen. Sturen is hier dus van groot belang. Kies daarom ook niet te veel proeflezers. Wanneer je vraagt aan 20 mensen om op je boek te schieten, zullen ze dat ook zeker doen. De een nog enthousiaster dan de ander. Ik adviseer zo’n 5 mensen te kiezen die je het boek toestuurt. En geef een aantal daarbij een specifieke vraag waarmee zij gaan lezen. Bijvoorbeeld: wil je aangeven waar je het niet begrijpt en waarom niet? Of: wat is er veranderd voor je na het lezen van dit boek?

Vraag je proeflezers ruim op tijd of ze willen meewerken aan je boek. Het kost wel wat tijd een om een boek te lezen. Dus vraag het niet een week van tevoren al. Geef aan wanneer ze het kunnen verwachten en geef ook een einddatum waarop je graag hun reactie ontvangt.

Meelezers

Je kunt ook proeflezers vragen die meelezen tijdens het schrijven. Dan kies je een meelezer op jje vakgebied bijvoorbeeld. Die dus puur leest op inhoud. Laat deze steeds als je een hoofdstuk af hebt, dat hoofdstuk lezen. Om te checken, om je scherper te maken. Dat moet een supportive meelezer zijn. Daarmee bedoel ik een lezer die jou ook dat podium gunt met je boek. Natuurlijk mag die ook kritisch zijn, vanuit het vak. Jullie komen ten slotte vanuit hetzelfde vak. (Vertel altijd dat er nog naar taal- en spelling wordt gekeken, anders gaan mensen tijd steken in iets wat toch nog opgepakt wordt en dat is zonde.)

Je kunt een proeflezer die representatief staat voor je publiek ook vragen om tijdens het schrijven mee te lezen, net voor je stukken naar je schrijfcoach toestuurt ter redactie. Dan kun je nog, naar aanleiding van de reacties van de proeflezer, aanpassingen doorvoeren. (Dit kan ook fijn zijn.) Geef dan wel aan dat de stukken ook door een redacteur worden bekeken, zodat die zich niet ook geroepen voelt spellingszaken aan te geven.

Opnieuw aan het werk

Nadat proeflezers het lezen, is er echt weer werk te doen.
Bespreek, voor je aan de slag gaat  om de reacties van je proeflezers te bespreken, ook de bevindingen met je schrijfcoach. Jullie hebben de teksten samen op zich al goed gevonden, het is dus ook goed om samen te kijken hoe die reacties het beste verwerkt kunnen worden. Ik kan me voorstellen dat je je afvraagt: is er daarna nog een proefleesronde nodig?
Ook een goede vraag. je kunt inderdaad een of twee mensen vragen de allerallerallerlaatse ronde nog te lezen. Maar ergens móet je los gaan laten, de klap gaan geven op de tekst en weten: zo sta ik er 100% achter. Het is dus aan jou. Denk hier al in het begin van je schrijfproces over na, zodat je dit sowieso al helemaal in orde hebt voor wanneer het zover is. Dan is het geen laatste termijn haast-job, wat je ook niet wil.

Ben jij van plan een boek te schrijven of ben je al bezig en heb je behoefte aan een schrijfcoach die dit hele proces professioneel begeleidt? Neem dan zeker contact met me op. We plannen dan een call in om je boekplan te bespreken en te bekijken op welke manier wij eventueel een match kunnen zijn. Samen zorgen we dat dat boek er komt!

Lieve groet, Marianne

Afspraak maken? Stuur me meteen een e-mail.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek blogs op categorie

Delen met:

Schrijf in en krijg het e-book '22 ideeën om je creativiteit te boosten' cadeau!

Adres

Waleweinlaan 4
5665 CK Geldrop

Contact

Mobiel: 06-42515104
marianne@tekstgericht.nl

Jouw privacy is goed geregeld:

Voor meer inspiratie volg je mij op: