Proeflezers voor je boek

Proeflezers voor je boek

Gisteravond laat keek ik nog even naar NPO 1, Op 1, het dagelijkse interviewprogramma. Aan tafel zat namelijk Saskia Noort, wiens nieuwste thriller vandaag verschijnt: Bonuskind.
Ze vertelde prachtig over het schrijfproces: het is echt het terugkijken waard, kan ik je zeggen. Maar ze vertelde ook iets over een proeflezer, die ze specifiek om input vroeg.

Vraag je proeflezers meteen al …

Wanneer ik auteurs coach bij het schrijven van hun boek, geef ik al in het begin aan het dat slim is op een klein aantal proeflezers alvast te vragen straks jouw ‘zo goed als definitieve versie’ van je boek te lezen. Proeflezers die er in principe uitzien zoals de mensen voor wie jij het boek aan het schrijven bent.

Wanneer het gaat om een informatief boek dat je schrijft voor je bedrijf bijvoorbeeld, kan dat zeker voldoende zijn. Maar heb jij als ondernemer het plan opgenomen om fictie te gaan schrijven (want dat kan ook), dan wordt je proeflezersteam wat meer uitgebreid.

Saskia gaf het duidelijk aan: zij vroeg haar nichtje, nu op puberleeftijd, het boek te lezen. De hoofdpersonage van het boek, het bonuskind, is 15 jaar oud. Deze puber denkt anders en praat anders. Gebruikt andere taal. Deze feedback kreeg Saskia dus ook: ‘Dat zeggen we echt niet op die manier. Wij zeggen …’ Duidelijk voorbeeld.

Voorbeelden van proeflezers die ook belangrijk zijn

Een auteur die ik coachte bij het schrijven van haar thriller, laat de recherche een belangrijke rol spelen. Er gebeurt iets verschrikkelijks dat moet worden onderzocht. Op het plaats delict worden verschillende handelingen verricht, en die moeten natuurlijk waarheidsgetrouw zijn. Als auteur is het dan niet alleen van belang om research te doen, maar ook om in de laatste fase een rechercheur als proeflezer te vragen. Naast dus de proeflezers die specifiek lijken op jouw leespubliek.

Een van de auteurs die ik nu coach bij het schrijven van haar kinderboek, vroeg specifiek om moeders die graag voorlezen aan kinderen van 6-7 jaar. De proef ging om het voorlezen: gaat dat lekker? En om de kinderen: hoe reageerden zij?

Bij mijn eigen kinderboek vroeg ik niet alleen een aantal kinderen voor wie ik het schreef, om het te lezen: leeftijd van 8 tot 10 jaar. Ik vroeg ook een aantal moeders hierbij betrokken te zijn en het ook te lezen – waarbij een aantal aangeven tot tranen toe geroerd te zijn.

Mijn eerste boek – een biografie over een kunstschilder uit de regio – werd als eerste proefgelezen door zijn geheime liefde, die opdook tijdens het schrijven van het boek. Zij was degene die kon zeggen of ik de schilder echt beschreef zoals hij werkelijk was. Ik kon alleen uit interviews en artikelen een interpretatie maken: hij leefde toen ik het ging schrijven al even niet meer. Gelukkig sloeg ik de plank niet mis.

Proeflezers zijn er dus niet alleen ter verbetering en om opnies te peilen, maar ook ter ‘technische’ bevestiging.

Wanneer je een boek schrijft voor je bedrijf, kun je altijd klanten vragen om het te proeflezen. Maar ook een collega-specialist. Ik begrijp dat dat lastig kan zijn, maar er zijn vast collega-specialisten die je echt hoog hebt zitten en een goede band mee hebt. Zo’n collega is echt bereid jou met je boek verder te helpen.

Let even op het volgende; zoveel verschillende lezers zoveel verschillende meningen

Maar uiteindelijk ben jij auteur. Jij beslist (eventueel in overleg met je uitgever, mocht je die achter je hebben staan),welke opmerkingen je gaat doorvoeren. Denk dus goed na aan wie je vraagt te lezen, geef eventueel iets aan waar je wil dat een proeflezer specifiek naar kijkt (hoeft niet, maar kan). Ik zou je dan ook adviseren niet te veel proeflezers te vragen, zodat je niet helemaal in de war raakt.
Weet ook dat als je iemand zou vragen een boek te lezen dat allang geschreven is, om daar op- en aanmerkingen op te geven, deze iemand altijd ook wel op- en aanmerkingen heeft.

Dus, ben je gestart met het schrijven van je boek? Denk alvast na over de proeflezers die je wil vragen – professioneel en als afspiegeling van je lezerspubliek. Leg het verzoek nu alvast neer, dan heb je zelf ook een ‘stok’ achter de deur om je schrijfproces voort te laten gaan.

Heel veel schrijfsucces en plezier!
Lieve groet, Marianne

PS: Kun jij een coach gebruiken bij het schrijven van je boek? Iemand die meedenkt, meeleest, vraagt hoe het gaat, tips geeft en met wie je kunt sparren? Je hebt ze gevonden hoor! That’s me! Mail me voor meer informatie: marianne@tekstgericht.nl

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek blogs op categorie

Delen met:

Gratis e-book om je creativiteit te boosten

gratis e-book marianne canters schrijfcoach blogexpert
Elke week (schrijf)inzichten en (ondernemers)inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor Mariannes Mail

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Adres

Waleweinlaan 4
5665 CK Geldrop

Contact

Mobiel: 06-42515104
marianne@tekstgericht.nl

Jouw privacy is goed geregeld: 

Privacybeleid

 

Voor meer inspiratie volg je mij op: