Schrijfangst? Dit is waarom je hier last van hebt

Schrijfangst? Dit is waarom je hier last van hebt

Ik krijg vaak de vraag (en ook deze week weer): ‘Kun je me van mijn schrijfangst afhelpen? Ik wil zo graag schrijven, blogs voor mijn bedrijf, een boek staat ook nog op mijn verlanglijstje, en ook nieuwsbrieven en andere teksten … Maar als ik dan ga zitten, dan lukt het gewoon niet! Ik heb last van schrijfangst of zo. Kun je me helpen hierbij?’

Er is niets zo frustrerend als je laptop pakken met een goed idee (eindelijk zelfs misschien), er helemaal zin in hebben, de cursor zien knipperen en vervolgens bevriezen. Of wel een paar woorden en zinnen weten te tikken en dan alsnog niet meer verder gaan. Schrijfangst, zo kun je dit wel noemen ja. Maar wat doe je eraan? Daarvoor is het nodig dat je eerst weet waarom je hier last van hebt.

Waarom kunnen mensen last hebben van schrijfangst?

Er zijn twee redenen die schrijfangst het meest veroorzaken. Ik bespreek ze allebei.

De eerste reden is deze: de lat wordt direct heel hoog gelegd. Wat je schrijft moet namelijk echt wel goed zijn. Je wil

  • geen commentaar van andere experts uit je branche krijgen;
  • op gaan vallen tussen de rest (of toch liever niet?);
  • geen opmerkingen krijgen over verkeerde spelling;
  • wel reacties en likes ontvangen, maar … de kans dat het niet goed genoeg is en je die dus niet ontvangt is groot. En wat dan?

Vanaf de eerste woorden (of je ze nu daadwerkelijk intikt of alleen maar bedenkt) gaat je mind direct in de ‘overleefstand’. Niet doen! Wat zullen anderen er wel niet van vinden. Je bent nooit goed geweest in schrijven. Wie ben jij nu dat je denkt voor anderen interessant te kunnen zijn? Wat als het gewoon echt niet goed is? Je zet jezelf voor gek! Als je dit herkent, kun je het waarschijnlijk ook wel aanvullen. Dus de lat ligt hoog. Je wil dus dat wat je schrijft perfect is. En wel meteen!

De tweede reden heeft alles te maken met wat je over jezelf gelooft en wat je van jezelf (en je schrijftalent) vindt. En vaak is dat niet het meest positieve. Ik schreef al eerder over Het trauma van de rode pen (link naar artikel op LinkedIn – je kunt het ook onder dit blog lezen). Als je niet altijd goede cijfers haalde bij Nederlandse les en je grammatica ook nog eens lastig vond, dan zullen herinneringen en uitspraken – en misschien ben je je hiervan niet eens bewust – je steeds opnieuw tegenhouden je artikel verder te gaan schrijven.

Wat kun je aan de schrijfangst doen?

Natuurlijk is het makkelijk gezegd: leg die lat niet te hoog. En laat alles wat je over jezelf en je kwaliteiten denkt en gelooft gewoon varen, omdat het niet de waarheid is. Ja, ja; makkelijk gezegd is niet makkelijk gedaan.

Maar het is wel te trainen, terwijl je tóch aan het schrijven gaat.

Hoe dan? Door te gaan trainen met een maatje. Een schrijfmaatje. Iemand die als eerste je teksten lezen wil en dan daar zijn of haar visie op geeft. Vertel dit maatje dat je last hebt van die schrijfangst. En dat je dus hulp nodig hebt. Als het maatje dit herkent, en het misschien zelf ook lastig vindt, kunnen jullie elkaar over en weer helpen. Het zou fijn zijn als je maatje spelling- en grammaticaskills heeft, maar er zijn ook tools die jullie hierbij kunnen helpen. Waarbij je ook mag weten dat een vergissing echt niet erg is! Je wordt er niet om veroordeeld, en al helemaal niet door de mensen die door je artikelen worden geholpen. Voor hen doe je het allemaal, niet waar?

Ga trainen!

Schrijf je artikel en stuur het door, over en weer. Schrijven werkt hetzelfde als het trainen voor de marathon, je bouwt het op. Door regelmatig stukjes te schrijven word je er vanzelf beter in. Het wordt zo (en door het samen te doen) alleen maar leuker dus.

Ik wens je heel veel trainingsplezier en schrijfsucces.
En wil je dit oppakken én hierop doorpakken: schrijf je dan in voor de Spoedcursus Bloggen. Je hebt de cursus meteen in huis. In de besloten Facebookgroep die hierbij hoort, kun je vast een maatje vinden, als je zo niemand anders op het oog hebt. Meer over de Spoedcursus lees je hier.

Lieve groet, Marianne

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek blogs op categorie

Delen met:

Instagram Stories: waarom?

Instagram Stories: waarom?

Instagram Stories: waarom? Als je nog geen Instagram Stories in je marketingstrategie hebt opgenomen, omdat je je daar nog niet bewust in hebt verdiept, dan ga ik je nu 9 redenen geven waarom ik je adviseer dat wel te doen. Allereerst; ik ben groot fan. Ik maak al een...

Mariannes Mail: bloedeerlijk over ondernemen en het leven, over marketing en over schrijven. Ontvangen? Schrijf je dan meteen in:

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Adres

Waleweinlaan 4
5665 CK Geldrop

Contact

Mobiel: 06-42515104
marianne@tekstgericht.nl

Jouw privacy is goed geregeld:

Voor meer inspiratie volg je mij op: