Schrijven geeft kracht en maakt gelukkig

Iedereen, denk ik, komt ooit wel op een punt in zijn of haar leven dat je kunt kenmerken als een dieptepunt. Een punt waarvan je denkt: Hoe kom ik hier in hemelsnaam weer uit, of misschien zelfs: kom ik hier nog uit?

Ik heb ook zo’n periode gekend. In die periode hingen er boven mijn bed dikke grijze wolken, waar ik niet doorheen leek te komen. Het liefst lag ik de hele dag in bed met de dekens over mijn hoofd om aan de wereld te ontsnappen. Toch stond ik elke dag op. Met moeite, maar ik deed het. Ik sleepte mezelf de dagen door: ik had een dochter van toen 3 jaar oud en een bedrijf met klanten.

Dit kon niet zo blijven duren

Mijn dochter gaf mij, zonder dat zij dit wist, op een bepaald moment de kracht om de huisarts te bellen en  aan te geven dat ik hulp nodig had. Want zoals ik me op dat moment voelde, dat kon niet blijven duren. In deze staat van zijn kon ik niet haar moeder zijn. Zij verdiende een moeder die er vol vertrouwen voor haar was. En die moeder, dat was ik.

De huisarts had een oplossing. Antidepressiva slikken. Letterlijk gaf hij daarbij aan dat als het aantal mensen dat antidepressiva slikt geen auto meer zou rijden, er geen fileprobleem zou zijn. Ik weigerde en ging terug naar huis. Thuis aangekomen overviel me een enorme woedeaanval, die leidde tot een besluit. Dit ging ik anders doen.
Ik ben gaan schrijven, puur voor mijzelf. Ik stapte naar een psychisch hulpverlener, ging door naar psychotherapie en ben ontelbare (zelfhulp)boeken gaan lezen. Dat schrijven bleek de deur naar een nieuw begin.

Logisch dat je ging schrijven. Jij bent een schrijver.

Ik snap dat je dat denkt: logisch, jij bent een schrijver. Nou, zo logisch was dat niet. Ik schreef nooit voor mijzelf. Hoe graag ik het ook wilde, een dagboek schrijven lukte mij als kind al niet.
Ja, ik ben een schrijver, was dat toen al, maar schreef alleen voor klanten.

Ik had ergens een oud notitieboek liggen, A4 met blanco bladzijdes, nog helemaal onbeschreven. Ik zocht en vond het. Daarna pakte ik een foto van mijn dochter en die plakte ik erin. Alle stappen die ik vanaf dat moment ging zetten, beloofde ik de foto, zette ik voor ons. Want zo goed als zij zich kan voelen, heeft alles te maken met hoe ik me voel. Dat werkt op onbewust niveau door. Daar ben ik van overtuigd. Als ik mij goed zou voelen over mij, zou zij dat ook zo voelen over haar.

Bij haar foto en op de pagina’s daarna plakte ik teksten die ik in magazines tegenkwam. Ik heb eerst een dag therapeutisch zitten knippen en plakken. Alles wat ik vanaf die dag hoorde en wat resoneerde met hoe ik wilde zijn, schreef ik in dat notitieboek op. Elke dag schreef ik er wel iets bij. Tot ik het voelde: er was een weg omhoog.

Julia Cameron

Ik boekte een yogaretraite in Spanje. Daar vertelde een andere deelnemer, een professor die lesgaf aan de Universiteit van Amsterdam, mij over Julia Cameron. Julia had een methode ontwikkeld voor kunstenaars die een blokkade hebben. Een methode die ze helpt hun creativiteit te laten stromen. Een onderdeel daarvan is schrijven. Elke dag schrijven. Maakt niet uit waarover. Wat er in je opkomt. Meteen na het opstaan. Als de dag dus nog beginnen moet.
Dat idee pakte mij. Nog zonder iets over Julia en haar methode uit te zoeken startte ik met het schrijven op deze manier. Dat ging niet heel makkelijk, maar ik deed het wel. Ik zette mijn wekker een uur eerder dan normaal en kwam uit bed om aan de keukentafel te gaan schrijven. In de vroege stilte, nog voor het ontbijt. Wat er op papier kwam te staan? Veel ellende, boosheid, frustraties. Dingen van vroeger die me bezighielden, en geloof me, dat was veel. Maar na een tijdje leek wat op papier kwam te staan, te veranderen. Er leken zich oplossingen aan te dienen, ik kreeg inzichten en ideeën. Er leken gesprekken op papier te ontstaan. Met mijzelf. Mijn intuïtie, zo zie ik dat nu. Ik hoorde laatst, met misschien wel mijn innerlijke gids. Wat het is weet ik niet. Maar wat ik wel weet, is dit.

Ik werd weer enthousiast. Ik voelde positieve energie. Ik voelde nieuwe kracht. Positieve kracht. En ik pakte het leven weer met twee handen aan omdat ik oppakte wat op dat papier ontstond.

Een verslaving? Misschien wel.

Dit schrijven is verslavend (pas op!). Zonder dit schrijven loopt mijn dag anders en niet in een stroom. Alsof je teen stoot bij het opstaan en daarna tegen allerlei tegenslagen aanloopt. Ik sla geen dag meer over dus. Ik kijk na al die jaren zelfs in de avond al naar dat ochtendmoment uit. Schrijfgeluk, heb ik dat moment inmiddels gedoopt.

Dat geluksmoment in de ochtend, dat is het moment om de dag te beginnen vanuit een fijne positieve flow. Inmiddels is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat schrijven gelukkig maakt. Ik was geen onderzoeksobject, maar ik kan niet anders zeggen dan dat dat helemaal waar is. Het schrijven hielp mij mijn depressie uit, en bracht mij nog meer.

Bron van nieuwe ideeën

Schrijven schept orde, geeft rust, inzichten en nieuwe energie. Elke dag schrijven brengt antwoorden op alles wat er in je hoofd omgaat. Het is een manier om in gesprek te gaan, in stilte, met jezelf. Vanuit dit schrijven ontstond het online expertprogramma Bloggen en Social Media, ben ik met mijn vriend de Keukentafel gestart (een bedrijf waar wij op aanvraag kookworkshops geven), heb ik mijn vriend leren kennen en ontstond het verhaal van het kinderboek dat ik scheef. Ik denk dat 90% van wat ik doe en hoe ik leef, op deze ochtendpagina’s ontstaat. De ochtendpagina’s schrijven is als mijn bron. Een bron van nieuwe ideeën. Het schrijven geeft creatiekracht.

Het nieuwste dat nu op het papier is ontstaan? 100 dagen Schrijfgeluk. Een mini-programma (nou ja, mini: 100 dagen) dat voor het eerst op 22 september start. Precies 100 dagen voor oudjaarsdag. Zodat jij kunt ervaren wat het schrijven met jou kan doen. Want dit werkt voor iedereen. Je hoeft er dus niet depressief voor te zijn (gelukkig maar).

100 dagen Schrijfgeluk

100 dagen Schrijfgeluk is gemaakt om jouw creativiteit te laten stromen, om inzichten en ideeën te krijgen voor wat je vanaf dit punt kunt gaan doen. 100 dagen Schrijfgeluk zorgt dat je elke dag een moment onthaast, al voor de dag start. Je gaat minder gejaagd de weken door omdat je allereerst focus legt op jou. Je vertraagt je gedachten, die vaak al meteen na het wakker worden door je hoofd gaan spinnen. Je krijgt oog voor nieuwe dingen: kansen en mogelijkheden komen op je pad. Ik durf gerust te zeggen dat je bewuster gaat leven dan voorheen: als je die Schrijfgelukmomenten pakt.

Hoe werkt het?

Als je meedoet met 100 dagen Schrijfgeluk krijg je elke avond een mail met een vraag waar jij de volgende morgen jouw Schrijfgeluk over laat gaan. Wat je schrijft, is puur voor jou. Het is dus altijd oké wat je schrijft. Het gaat om het contact maken met jezelf en het ontdekken van wat dat contact je brengt. Je ontdekt welke juwelen jij in je verborgen hebt.

Ben jij klaar om je creativiteit te laten stromen?
Dan geef je nu alvast op voor deze 100 dagen Schrijfgeluk.

Deelnemen kan voor een heel klein bedrag: 20,00 excl. btw. Je ontvangt vanaf 21 september elke avond een mail en krijgt 24/7 toegang tot de Schrijfgeluk-community. In de Schrijfgeluk-community kun je met elkaar inzichten en ervaringen uitwisselen die voortkomen jouw Schrijfgeluk.  Koop je deelnameticket hier.

Vragen of opmerkingen? Stel ze gerust.
Liefs Marianne

PS: RTL Nieuws interviewde mij en wijdde een artikel aan dit schrijfritueel, dat ik zie als een mentaal gezondheidsritueel. RTL liet gezondheidsexpert Klaas Boomsma daarop reageren. Lees hier het volledige artikel: Marianne schreef zich door haar depressie heen.

PSPS: Ik las in Happinez Magazine dat ook Elisabeth Gilbert en Alicia Keys hun creatieve succes toeschrijven aan de methode van Julia, die nog uitgebreider is dan ik alleen hier beschrijf. Wil je meer weten over die methode en hoe het werkt? Koop (of leen) dan haar boek The Artist Way.

Lees ook mijn eerdere blog over dit onderwerp. Toen was net wetenschappelijk bewezen dat schrijven gelukkig maakt. Lees: Schrijven maakt gelukkig

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ContentClass 28 januari; Inspirerende teksten schrijven

Zoek blogs op categorie

Delen met:

Orde brengen in ideeën

Orde brengen in ideeën

Orde brengen in ideeën Als je eenmaal op de frequentie zit waar de contentideeën om de haverklap binnenvallen, dan kan dat best overwhelming zijn. Zoveel ideeën om in content uit te werken, maar so little time. Maar goed, je schrijft ze allemaal op. En wat dan? Ik...

Pit in je blog

Pit in je blog

Pit in je blog Hoe zorg je ervoor dat je pit in je blog krijgt? Niemand leest een lang blog helemaal door zonder dat het pit heeft. Wat is pit? Voor mij betekent pit dat het blog steeds opnieuw iets in de lezer raakt, waardoor hij echt door wil lezen. Iets wat steeds...

Elke week (schrijf)inzichten en (ondernemers)inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor Mariannes Mail

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Adres

Waleweinlaan 4
5665 CK Geldrop

Contact

Mobiel: 06-42515104
marianne@tekstgericht.nl

Jouw privacy is goed geregeld: 

Privacybeleid

 

Voor meer inspiratie volg je mij op: