Schrijven is herschrijven. Maar hoe dan?

Schrijven is herschrijven. Maar hoe dan?

Geïnspireerd door een studente die mij een tekst onder ogen schoof met de vraag of ik eens wilde kijken naar wat ze geschreven had, schrijf ik nu dit blog voor jou. Ze schreef een artikel over hoe je het herschrijven van je tekst aanvliegt. Schrijven is herschrijven, ik zeg het ook keer op keer. Maar … hoe pak je dat herschrijven dan aan?

4 belangrijke correctierondes voor je teksten

Je herschrijft je tekst in 4 rondes. Zoals ik altijd aangeef, schrijf je de tekst die je wil schrijven eerst in 1 x uit (freewriting). Van het eerste tot het laatste woord gooi je eruit wat erin zit. Zonder teruglezen. Want dat ga je pas doen als je aan het herschrijven gaat.

In de eerste correctieronde kijk je naar de inhoud van de tekst

Staat erin wat je wil dat erin staat? Mis je essentiële punten, dan schrijf je die erbij. Heb je alles wat je wilde zeggen ook opgenomen in de tekst, dan is het goed. Je kijkt ook of het allemaal klopt wat er staat. Wat niet klopt, pas je aan. Staat elk punt dat je aangeeft op zichzelf, of lijk je in herhaling te vallen? Less is more, haal weg wat niet nodig is. Staat er ook tekst in je artikel dat voor het doel dat je hebt niet relevant is? Dan haal je die weg. Wanneer je nu vindt dat je tekst volledig klopt voor het doel dat je ermee wil bereiken, ga je door naar ronde 2.

In de tweede correctieronde beoordeel je de structuur

Staat bij elkaar wat bij elkaar moet staan? Is de volgorde waarop de tekst is opgebouwd logisch voor de lezer? (Oefen met het jezelf in de lezer verplaatsen en het doen of je de tekst voor de eerste keer ziet – hiervoor kun je het beste de tekst tussentijds laten liggen, liefst een hele nacht.) Leest het lekker? Je gaat misschien wat schuiven en je gaat schrappen (schrijven is schrappen). Het gaat erom dat de tekst moet voelen als een geheel en niet als losse tekstjes. Zo maak je de tekst zo klaar voor ronde 3.

In de derde correctieronde kijk je naar stijl

Hierbij kijk je kritisch of de zinnen niet te lastig zijn. Of er niet te moeilijke woorden zijn gebruikt. Of het gewoon begrijpelijk is wat er staat. Staat het er alsof je het zelf aan het vertellen bent? Of is het duidelijk een heel ander taalgebruik? Dat is niet nodig; schrijf alsof je het vertelt – dan is het voor jouw lezers het lekkerste om te lezen ook. Check of de inleiding niet te lang is. Of het slot ook de tekst afsluit en dus geen nieuwe informatie geeft. Meer dan dat is het niet. Lees de tekst in deze fase eens hardop voor aan jezelf. En nee, niet fluisterend, maar echt hardop. Dan hoor je welke zinnen gek kunnen lopen.

In de vierde correctieronde kijk je naar de presentatie (zoals de studente het zo mooi noemde)

In de vierde correctieronde kijk je dus naar grammatica en spelling, in deze ronde haal je pas de tikfouten eruit. Gebruik de spellingchecker van Word (let op, die ziet niet alles!), gebruik een fijne vriend of kennis die daar heel goed in is. Lees de tekst achterstevoren, dus van het laatste woord naar het eerste. Zo kun je je hersenen om de tuin leiden (die heel goed zijn in voorspellend lezen, waardoor vergissingen jou niet altijd opvallen). Kijk of de tekst er netjes uitziet, heeft het de juiste opmaakkenmerken en voldoende tussenkopjes? Lees het nog eens hardop voor.

En na de laatste ronde laat je los

Het meest lastige en helemaal als je net start met bijvoorbeeld bloggen, of wanneer je dat boek bijna helemaal hebt geschreven. Je streeft naar perfectie en kunt dus ook aanpassingen gaan doen, die niet meer per se noodzakelijk zijn; je tekst wordt er niet meer beter door. Goed is goed.
Dus neem deze vier rondes mee nadat je tekst helemaal is uitgeschreven.

Heel veel schrijf- en herschrijfsucces!

Lieve groet, Marianne
Geïnspireerd en met dank aan Daniëlle Oudenhoven

PS: Op 28 januari geef ik de ContentClass ‘Raak het hart van je klant’. Ik leer je hoe je inspirerende teksten schrijft en je je dus onderscheidt van je collega’s in de markt.
Meer informatie en inschrijven over de ContentClass? Klik op: Vertel me meer!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek blogs op categorie

Delen met:

Tips, inzichten en wijsheden ontvangen? Schrijf je dan in voor Mariannes Mail:

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Adres

Waleweinlaan 4
5665 CK Geldrop

Contact

Mobiel: 06-42515104
marianne@tekstgericht.nl

Jouw privacy is goed geregeld:

Voor meer inspiratie volg je mij op: