Schrijven voor persoonlijke groei

Schrijven voor persoonlijke groei

door | nov 17, 2018 | schrijven

4 maanden geleden alweer stelde Zarayda Groenhart op haar Instagram 4 vragen die een heus zaadje in mij plantten. Ik vertaalde die 4 vragen naar: wat zou ik kunnen bedenken waardoor mijn hele branche zou veranderen? En ik vulde de vertaling aan met Zarayda’s  4e vraag, die mij het meest aansprak: iets wat tijdloos is en voor altijd belangrijk?

Schrijven als krachttool voor zelfontwikkeling

Afgelopen week werd ik wakker met het antwoord. Iets wat ik al langer tegen jullie zeg zelfs, dus het was er al: Schrijven is magisch. Schrijven geeft kracht. Het antwoord? Ik geef het schrijven een nieuw imago. Of het nu om bloggen gaat, het bedenken van verhalen, of een ouderwets dagboek: schrijven is een way of life. Onze huidige visie op ‘schrijven’ moet veranderen.

Schrijven wordt veel gezien als een stoffige tool die je helpt met leren en communiceren, maar het is veel meer dan dat. Het is een krachttool voor zelfontwikkeling.
Ooit schreef ik mezelf mijn depressie uit. Niet omdat ik tekstschrijver ben. Maar omdat dat de enige manier was waarop ik dacht mezelf te kunnen redden. En het hielp.

 

Schrijven is a way of life

Schrijven is dus magisch. En hoe mooi zou het zijn als wij én onze scholen dát aan onze kinderen overbrengen? Je kunt er niet alleen omdat je er allerlei spannende werelden mee creëren, maar je kunt er ook veel bewuster door in het leven komen te staan. Laten we onze kinderen al op jonge leeftijd leren dat schrijven veel meer is dan een stoffige tool die je helpt te leren en te communiceren.

Wat als we het schrijven op die manier onderdeel van ons leven zouden maken? Wat als we allemaal zouden schrijven, omdat we wéten dat het ons nog bewuster maakt van wie we zijn, wat onze verlangens zijn, onze mogelijkheden, onze dromen, en omdat we wéten dat we ons door te schrijven kunnen stretchen om die dromen ook waar te maken?

Wat een idee.
Schrijven geeft kracht. Helderheid. Visie. Schrijven is daarom een powertool die je bewust voor jezelf in kunt zetten als je als mens wil groeien, als ondernemer, als specialist. Een tool om jezelf te leren kennen en je kennis en kunde te vergroten en te laten zien. Een tool om op een rij te zetten wat er allemaal speelt, wat er in je hoofd omgaat, om ideeën uit te werken en zelfs oplossingen te krijgen voor problemen die je hebt. Een manier om energie te krijgen en balans te houden. Een manier om optimistisch in het leven te gaan staan. En dat kun je alleen ervaren door het te gaan doen.

 

Hoe zet je het schrijven dan in?

Freewriting – Je kunt dus, zoals ik doe, gewoon elke dag een moment pakken om op te schrijven wat er allemaal in je hoofd speelt. Ik doe dat elke morgen voor iedereen in huis wakker is. Ik sta er eerder voor op. Ik schrijf op wat me invalt. Meer niet. Hier ontstaan heel vaak ideeën uit voor mijn bedrijf of voor mijn klanten, maar het zorgt sowieso dat ik mijn dag altijd heerlijk in alle rust opstart, in plaats van: ‘ik moet dit, dat, zus, zo’ en al helemaal in de waan van de dag te stappen.

Focuswriting – Je kunt je schrijven ook een focus geven.
Stel, je loopt rond met een bepaalde vraag in je hoofd. Bijvoorbeeld over je werk. Je weet niet of je dat werk nog wel wil blijven doen. Maar je vindt het bedrijf wel heel leuk. Je baan zomaar opzeggen is te spannend. Ga dan elke dag heel bewust schrijven vanuit die focus. Zet elke dag aan het einde van de dag alle leuke dingen van die dag op een rij en de niet leuke dingen. Uiteindelijk kom je op een punt dat je een idee krijgt waardoor je weet wat je gaat doen. Puur door al die dagen heel bewust te onderzoeken wat je wel en niet leuk vindt aan je werk: omdat je het elke dag opschrijft.

Misschien heb je een onderwerp waar je meer over wil weten. Omdat je jezelf daardoor verder ontwikkelt of omdat je het gewoon interessant is. Je besluit een cursus erover te volgen of een boek te lezen over dat onderwerp. Door elke dag voor jezelf uit te schrijven wat je ervan vindt, op te schrijven hoe het onderwerp je bezighoudt of hoe je het tegenkomt in je leven, maak je jezelf zoveel rijker en bewuster van wat dat onderwerp met je doet.

Verdiep je er eens in. Bijvoorbeeld met de boeken The Miracle Morning of The Artist’s Way. Hoe je het ook oppakt: als je het schrijven bewust in gaat zetten als een new way of life, dan ontdek je dat er echt iets gebeurt.

We leren schrijven op school. En als we geen ambitie hebben om een boek te schrijven, doen we er niet zo veel meer mee dan alleen wat noodzakelijk is. Voor onszelf houden we het vooral allemaal in ons hoofd. En is dat zo gezond?
Dagelijks even schrijven haalt je uit je hoofd. Zodat er ruimte is voor mooie nieuwe dingen. Ruimte voor échte groei.

Geef het een kans en ga schrijven.
Zarayda, dank je voor het zaadje.
Check de post van Zarayda

Marianne

Nu jij: schrijf jij al voor jezelf? En zo ja hoe? Laat het weten want zo kun je ook anderen op ideeën brengen en inspireren! Dank je wel!

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek blogs op categorie

Delen met:

Gratis e-book om je creativiteit te boosten

gratis e-book marianne canters schrijfcoach blogexpert
Elke week (schrijf)inzichten en (ondernemers)inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor Mariannes Mail

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Adres

Waleweinlaan 4
5665 CK Geldrop

Contact

Mobiel: 06-42515104
marianne@tekstgericht.nl

Jouw privacy is goed geregeld: 

Privacybeleid

 

Voor meer inspiratie volg je mij op: