Shift writing: als je het gewoon even niet meer voelt

Shift writing of Shift schrijven

Ik heb er geen Nederlands woord voor. Bij gebrek daaraan heb ik het zelf de naam Shift writing gegeven. Omdat het een shift veroorzaakt. Shift writing is een schrijfmethode die je helpt je mind te shiften als je het lastig hebt. Het is een methode die je in kun zetten als je aan je boek wil werken, maar het gewoon niet lijkt te lukken als je ervoor gaat zitten. Hetzelfde als jij als zzp’er je marketing op wil pakken: blogs schrijven, social media berichten, maar nee … je voelt het niet. Shift writing helpt je je mind te shiften waardoor je je weer wel kunt verbinden met wat je zo graag wil doen.

Uit de neerwaartse spiraal

Als zzp’er kun je soms zo in je werkzaamheden opgaan en misschien – helemaal in deze tijd – ja zeggen tegen werkzaamheden die je eigenlijk niet wilde doen. Je zit dan wat minder lekker in je vel en bent minder productief dan je zou willen. Voor je het weet zit je in een neerwaartse spiraal die zich op verschillende manieren uit. Een van de meest vervelende manieren is dat je het niet meer voelt en je dus ook (online) niet meer laat zien. Je pakt kansen niet op, hebt geen fijne energie. Als je jezelf alsnog laat zien, wordt onbewust aan de andere kant haarfijn opgepikt dat je het even niet voelt. De klanten die je wil komen niet naar je toe. Omdat zij merken dat jij het niet voelt. Om uit die neerwaartse spiraal te komen, pak je pen en papier.

Ben je je boek aan het schrijven, dan kan het zijn dat je, op het moment dat je aan je bureau gaat zitten, ineens een hoge druk voelt. je gaat twijfelen. Of je denkt plotseling: nou ja, ik weet het niet. Ik weet gewoon echt een niet hoe ik verder moet. En ook hier kan een neerwaartse spiraal ontstaan. Shift writing kan je hierbij helpen.

Wat is Shift writing (Shift schrijven) en hoe doe je dat?

Shift writing is een schrijfoefening die je helpt herinneren waarom je ook alweer doet wat je doet. Waarom je ook alweer dat boek wil schrijven. Wat je ermee wil bereiken. Wat je wil betekenen met je bedrijf. Wat je wil neerzetten in de wereld. Shift writing helpt je je opnieuw te verbinden met die why.

Je doet de oefening met pen en papier. Niet op de laptop dus. Met de hand schrijven geeft meer rust en geeft je brein meer tijd om beelden te vormen bij wat je schrijft. Vaak typ je sneller dan dat je met de hand schrijft, waardoor je op je scherm minder intens beleeft wat je schrijft. Daar gaat het bij Shift writing om: zo intens mogelijk beleven wat je schrijft.

Zorg dat je niet wordt gestoord, zet de timer op een kwartier of twintig minuten. En als je langer wil, dan kan dat ook. Als je dit voor het eerst doet, kan het zijn dat je minder lang denkt nodig te hebben: ga toch door met schrijven tot de timer gaat. Hou die pen op het papier en laat je mooiste fantasieën de overhand nemen. Hoe meer details hoe beter.

Schrijf op wat het gedroomde eindresultaat is van wat je aan het doen bent. Schrijf bijvoorbeeld, als je een boek schrijft, de boeklancering helemaal uit. Hoe ga je die dag invullen? Van de ochtend tot de nacht? Waar ben je? Wie zijn erbij? Waar zit of sta je te signeren? Hoe lang is de rij mensen die op je handtekening wacht? Hoe voel je je hierbij? Welke complimenten krijg je? Schrijf dit zo beeldend en uitgebreid mogelijk op, alsof je het al beleeft.

Werk je aan een succesvol en veelgelezen business blog, schrijf uit hoe je hieraan werkt, hoe je je voelt als je de blogs schrijft, bedenk en schrijf op hoe mensen thuis zitten te lezen en hoe blij ze zijn met de input die je geeft, hoe geïnspireerd ze zijn, hoeveel fijne mails je van ze ontvangt en hoeveel samenwerkingen erdoor ontstaan. Schrijf op hoe je je voelt in die samenwerkingen.

Het maakt niet uit welke situatie je kiest, bij Shift writing gaat het erom dat je je succesverhaal schrijft, in geuren en kleuren, waarbij je zoveel mogelijk gaat voelen hoe het voelt als dat succes er is.

Wanneer de timer is gegaan, zit je helemaal in dat gevoel en zul je merken dat je weer opnieuw geïnspireerd bent om op te pakken wat je werkelijk wilde gaan doen. Verder werken aan dat hoofdstuk van je boek, of een nieuw blog schrijven, een nieuwe post maken …  Pak na het Shift schrijven dan ook meteen weer door.

Heel veel schrijfsucces!
Laat je me weten hoe het ging?
Oh en laat eens weten: wat vind je mooier? Shift writing of Shift schrijven?

Lieve groet, Marianne

PS: Wil je je schrijven meer gaan trainen?
Start dan met 100 dagen Schrijfgeluk.
100 dagen lang elke dag een schrijfoefening die je traint bij het verbinden van je gevoel met wat je schrijft.

Meer over 100 dagen Schrijfgeluk

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek blogs op categorie

Delen met:

Instagram Stories: waarom?

Instagram Stories: waarom?

Instagram Stories: waarom? Als je nog geen Instagram Stories in je marketingstrategie hebt opgenomen, omdat je je daar nog niet bewust in hebt verdiept, dan ga ik je nu 9 redenen geven waarom ik je adviseer dat wel te doen. Allereerst; ik ben groot fan. Ik maak al een...

Mariannes Mail: bloedeerlijk over ondernemen en het leven, over marketing en over schrijven. Ontvangen? Schrijf je dan meteen in:

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Adres

Waleweinlaan 4
5665 CK Geldrop

Contact

Mobiel: 06-42515104
marianne@tekstgericht.nl

Jouw privacy is goed geregeld:

Voor meer inspiratie volg je mij op: