STOP jezelf te boycotten (alleen lezen als jij ook altijd 100.000 ideeën hebt)

“Aaarrggghh, dan kan ik zo boos worden op mezelf. Waarom doe ik het dan niet? Ik wéét dat ik het kan. Maar kom gewoon niet in die actie of maak het niet af. Zo frustrerend. En helemaal als ik het idee alsnog bij iemand anders, uitgewerkt en wel voorbij zien komen …”

Boos en gefrustreerd jezelf veroordelen

Herkenbaar wat je net las? Dan is dit blog voor jou. Het is ook ooit mijn uitspraak geweest. En ik ken het gefrustreerde gevoel. Waarvan ik op een bepaald moment wel besefte: als ik dit blijf doen, dan zal er nooit iets uit mijn ideeën ontstaan. Dus dit móet anders.

Inmiddels heb ik al jaren baat bij een routine die me helpt mijn creativiteit ‘om’ te zetten, en een gekregen idee dus in IRL (in real life) te laten ontstaan. Ik ben inderdaad ook iemand met 100.000 ideeën. Het zijn er zoveel dat de overwhelm juist kan zorgen voor stilstand. En dat is jammer. Vooral omdat die ideeën die ik krijg altijd gericht zijn op de missie en de doelen die ik heb. Mijn missie is jou als vrouwelijk ondernemer inspireren en faciliteren bij het van betekenis zijn voor jouw mensen. Op zo’n manier dat je jezelf met je expertise ongegeneerd on- en offline gaat laten zien. Enorm belangrijk in mijn ogen omdat het zorgt voor een nieuwe impuls bij generaties na ons.

Als ik afgeremd word door de overwhelm van mijn eigen ideeën, doe ik niet wat ik voel dat ik moet doen. En dat zorgt voor frustratie. Veroordeling van mezelf. Boosheid. Totaal niet motiverend voor wat ik wil realiseren met mijn bedrijf.

Doorpakken na het dagelijks journalen

Jaren geleden al startte ik met journalen, elke ochtend, voor dat anderen in huis wakker worden. Geïnspireerd door The Artist Way, het boek van Julia Cameron. Gaandeweg leerde mezelf bij dit journalen één ding aan: direct overgaan tot het omvormen van één idee tot content. Na het schrijven extra tijd nemen ook het ook te gaan doen. Want dat was de manier waarop ik mijn frustratie kon veranderen.

De vraag die ik mezelf tijdens dat journalen altijd stel is: wat kan ik delen waardoor mijn mensen geholpen zijn, geïnspireerd raken of in ieder geval een lach op hun gezicht krijgen? De ideeën die ik daardoor krijg – en inmiddels zijn die vraag en die manier van de dag starten volledig ingeprogrammeerd – pak ik na het journalen meteen op. Ik ga over op het maken van een aantal stories op mijn Instagram-account, een post op een van mijn kanalen, ik schrijf een nieuwsbrief (Mariannes Mail), een blog, noem het maar op (niet alles, maar één van deze 😉). Dat heeft tot gevolg gehad dat ik de eerste uren van de dag vast ben gaan zetten in mijn agenda. Over het algemeen probeer ik dan ook voor 10 uur geen afspraken te maken met anderen. Of het moet in onze agenda’s verder écht niet mogelijk zijn. Dat blokken van tijd geeft mij ruimte om ideeën fysiek tot stand te brengen, en om te zetten in content.

Verander je mindset en de gedachten over je ideeën

Natuurlijk heb ik ook ideeën dan die niet of nog niet worden opgepakt. Om daar geen stress en frustratie bij te voelen (als: gemiste kans Canters! Je móet dit doen!) was een verandering nodig in mindset. Anders zou ik dat vervelende gevoel blijven houden. Ik moest anders gaan denken dan: ik heb zoveel ideeën en nu doe ik niets dus ik ben niet goed bezig, ik faal, ik stel mezelf teleur, enzovoorts. De mindset of nieuwe gedachte die ik ben gaan oefenen is: Ik ben nu eenmaal iemand met heel veel ideeën en het is aan mij welke ík kies om op te pakken. De keuze is reuze en alles wat ik kies is goed. Kies ik iets niet, is het ook goed. Geen man overboord. Dat komt later of iemand anders komt op het idee en brengt het de wereld in. Ook goed. Ik hoef niet alles te doen wat in me opkomt. Ik kijk naar welk idee het meest aan me trekt en dat idee pak ik op en werk ik uit.

Ik heb een lange periode die tijd ook gebruikt om ideeën om te zetten in episodes van de Podcast van Betekenis, tijdens het wandelen. Na het schrijven ging ik lopen, en ondertussen liep het idee met me mee. Als het riep: ‘Ja, nu!’, dan startte ik de app en de opname, waarna ik gewoon begon met praten. En that was it!

Niet kijken!

Een belangrijke om mee te nemen is je socialmedia-gedrag. Ik noem het echt even zo: jouw gedrag.
Social media kijken kan killing zijn voor je creativiteit. Je kunt anderen zien doen wat jij wil doen. En het dus niet meer doen. Het is al gedaan namelijk of zij doen het beter; dit is maar één voorbeeldgedachte die je door kijken kunt krijgen. Ik kijk geen social media in de ochtend, behalve stories van klanten, belangrijke relaties én accounts die mij inspireren. Dus waar ik van ‘aan’ ga. Ik ben daar heel waakzaam op. Als ik gewoon ga zitten scrollen, gaat alle inspiratie weg, zelfs de creatieve energie die ik in mijn lichaam voel gaat naar een ander level toe. Oftewel: omlaag. Geen zin meer. Dat gevoel is geen fijn gevoel en dat is een gevoel dat ik simpelweg niet voelen wil. En hier heb ik zélf de hand in, dus …
Als jij je creativiteit in wil zetten, dan please, ken jezelf! Kijk niet, ook geen whatsapp – alleen als het nodig is. Sinds mijn moeder weduwe is kijk ik wel in de ochtend, eerlijke praat; ik wil het weten als er iets is. Voorheen deed ik dit niet en dat is ook echt een belangrijke tip die ik jou graag geef.

Voor mij is dit het goud geweest: de verandering van de mindset en de gedachten over mezelf als ik niet alle ideeën van die dag oppakte of geen enkel idee door overwhelm. Het inbouwen van de routine, de nieuwe gewoonte was net zo belangrijk. De ochtend staat in het teken van creativiteit en voor het uitwerken van ideeën voor mijn mensen, mijn community, en dus voor jou! Dit blog bijvoorbeeld ben ik gaan schrijven op zaterdagochtend. Omdat het na het journalen begon te springen in mij – inmiddels weet ik dat dát het idee is van álle ideeën dat ik op mag pakken – bij het kiezen van een idee zet ik mij lichaam in. Die geeft het aan. (Bij jou ook 😉)

31 Dagen Printable Journal

17,50

Inspiratie en creativiteit kijken niet op de klok

En als je denkt: zaterdagochtend? Maar dan is het toch weekend? Je moet één ding weten. Inspiratie en creativiteit gaan hand in hand. Zij hebben géén agenda en kijken niet op de klok. Ik journal sowieso echt elke dag, ook in het weekend. De afspraak die ik met mezelf heb gemaakt is: als ik inspiratie voel en het kán in mijn agenda, dan pak ik die op en ga ik ermee aan de slag. Dat kan dus ook op avonden en in weekenden zijn. Mijn missie staat namelijk voorop. Dit is hoe ik in mijn leven een bijdrage wil leveren en op mijn manier de wereld een beetje mooier achter wil laten. Wat ik niet doe ik als ik mezelf hierin tegen hou.

 

Pak je nuggets!

Een blog om jouw nuggets uit te pakken. Om te onderzoeken of dit ook kan werken voor jou. En is dat niet zo, dan zoek jouw weg om die gedachten, die mindset te veranderen en vervolgens in ieder geval één idee uit te werken, per … (vul in). Zodat jij ook die missie leven kan, en voor meer mensen van betekenis kunt zijn.

Heb je vragen, dan stel ze zeker. Als ik je met antwoorden kan helpen, doe ik het graag!

Liefs, Marianne

 

“Creativity is a wild mind and a disciplined eye” (Dorothy Parker)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer blogs

Schrijf in en krijg het e-book '22 ideeën om je creativiteit te boosten' cadeau!

Adres

Waleweinlaan 4
5665 CK Geldrop

Contact

Mobiel: 06-42515104
marianne@tekstgericht.nl

Jouw privacy is goed geregeld:

Voor meer inspiratie volg je mij op: