spelling marianne canters schrijfcoach TekstgerichtDe Nederlandse taal is een van de moeilijkste talen. Dat blijkt ergens ook wel, want zelfs wij Nederlanders zelf hebben er moeite mee (al vinden we dat moeilijk toe te geven). Gelukkig zijn er op het internet verschillende hulpmiddelen te vinden die ik in dit blog voor je op een rijtje zet. 

Het Groene Boekje en Van Dale

Het Groene Boekje, oftewel de Woordenlijst Nederlandse taal is uitermate geschikt om op te zoeken hoe je een bepaald woord moet spellen. Deze woordenlijst vind je op: http://www.woordenlijst.org. Je tikt in het zoekvak de eerste letters van het woord in waar je naar zoekt en krijgt direct resultaat. Handig en snel. Op de homepage staat ook de ‘Leidraad’ opgenomen. De leidraad geeft antwoorden op spellingsvragen op eenvoudige wijze.

Ook op http://www.vandale.nl kun je de schrijfwijze van woorden opzoeken. Daarbij krijg je ook nog de betekenis van een woord uitgelegd. Helaas staan hier niet alle woorden in opgenomen, wel de meest voorkomende. Wil je toegang hebben tot de complete Van Dale, moet je een abonnement nemen.

De Woordenlijst en Van Dale geven soms verschillende schrijfwijzen weer van een woord. Dat is eigenlijk vreemd. De mensen hierachter verschillen af en toe dus van mening. Je zou kunnen zeggen dat beide schrijfwijzen goed zijn. Voor jezelf als ondernemer is het handig één van deze ‘deskundigen’ consequent aan te houden. Mijn advies is de Woordenlijst te hanteren. Deze is gratis toegankelijk, bevat alle mogelijke woorden en geeft ook nog eens uitleg op spellingkwesties.

Andere taalsites

Op het internet zijn nog talloze andere websites te vinden waarin uitleg wordt gegeven over de Nederlandse spelling. Ik geef je graag de websites die ik gebruik:

http://www.onzetaal.nl. Het prettige aan deze website is het onderdeel ‘taaladvies’. Hierin kun je zoeken in meer dan 1000 taaladviezen, waarbij de meest voorkomende vragen wel beantwoord worden.  Bij het onderdeel ‘Koppelingen’ vind je allerlei links naar andere ‘taalsites’ die je kunnen helpen. Voor wie ook echt geïnteresseerd is in onze taal en het leuk vindt er meer over te weten, is er ook nog het magazine “Onze Taal” waar je een abonnement op kunt nemen en waardoor je gratis meer taaladviezen kunt vragen.

http://taaladvies.net. Onderdeel van de Woordenlijst. Hier vind je thematisch gerangschikt allerlei veelvoorkomende spellingsvragen beantwoord.

Wanneer je het handig vindt om een naslagwerk in huis te hebben, dan adviseer ik de Schrijfwijzer van Jan Renkema aan te schaffen. Vanuit de overzichtelijke index heb je zo gevonden wat je zoekt. De uitleg is toegankelijk. Daarnaast staat het bol van de voorbeelden bij de uitleg.

Als je al wat langer aan het schrijven bent, ontdek je ook dat je vaak met dezelfde vraagstellingen blijft worstelen. Het is dus slim om voor jezelf een eigen taallijst aan te maken, met woorden die je lastig vindt of regels die je lastig vindt. Ook adviseer ik wanneer je een bepaalde keuze maakt in je schriftelijke taalgebruik, die ergens vast te leggen, zodat je dat niet door elkaar gaat gebruiken. Eerder schreef ik daar het artikel ‘De bedrijfswoordenlijst’ over. Een voorbeeld van mijzelf is dat ik ervoor kies om ‘jij wil’ te gebruiken, in plaats van ‘jij wilt’. Het is allebei goed, maar omdat ik vooral spreektaal hanteer, laat ik de t achterwege. Leg dus ook ergens jouw keuzes vast.

Meer lezen over taal en spelling? Lees dan mijn artikel over de Bedrijfswoordenlijst. Wil je meer weten over het schrijven van een perfecte titel? Lees dan: de perfecte titel.

Heb je nog aanvullingen op dit artikel? Andere bronnen die fijn voor je werken? Deel ze dan hieronder! Dank je wel.