Tekst schrijven? Begin met een plan

Tekst schrijven? Begin met een plan

Je wil een blog of een andere tekst schrijven en je weet ook waar het over moet gaan. Vervolgens open je enthousiast een nieuw document en begin je met schrijven. Gewoon bovenaan. Bij die knipperende cursor. Maar lekker gaat het niet. Na een paar woorden ga je toch maar even de vaatwasser uitruimen, of die ene mail beantwoorden. Daarna kun je wel weer verder gaan. Uiteindelijk duurt het schrijven lang en heb je het idee dat het niet echt denderend is. Bah. Frustrerend. Herkenbaar?

Waarschijnlijk heb je voordat je ging schrijven, geen plan gemaakt. Heb je geen plan, dan kan dat ervoor zorgen dat je uiteindelijk geen letter op papier krijgt. Of wel, maar niet naar volle tevredenheid. Een plan zorgt ervoor dat je je tekst lekker uit kunt werken, en ook nog eens in minder tijd. Een plan is je leidraad, je houvast. Dat plan zorgt ervoor dat de woorden gaan uit je vingers kunnen stromen.

Hoe maak je dan een plan?

Het advies van Andy Maslen, auteur van het boek ‘Write to sell’ is sowieso: het plan schrijven met de hand: “Writing, a right-brain, creative activity, and planning, a left-brain, logical activity, are two completely different mental processes: it pays to keep them seperate.”

Dat is niet per se mijn advies, daarover later meer, maar het snijdt wel degelijk hout en is zeker heel oké om uit te proberen natuurlijk.

Een plan maken voor je tekst is niets anders dan vooral notities maken die te maken hebben met het onderwerp waar je over wil gaan schrijven. In je plan neem je in ieder geval het volgende mee:

  1. Doel
    Wat wil je bereiken met je tekst? Wil je iets verkopen? Wil je inschrijvingen krijgen? Wil je een afspraak maken? Schrijf je doel bovenaan je vel papier.
  2. Aan wie schrijf je de tekst en wat weet je van die persoon, jouw lezer? Schrijf altijd al je teksten alsof je schrijft aan één persoon, zelfs als die tekst naar de inschrijvers gaat op je maillijst. Voor mijn blogs en nieuwsbrieven heb ik me een beeld gevormd van jou. In het geval van dit blog weet ik dat je het lastiger vindt om teksten te schrijven en dat je niet zo goed weet hoe je moet beginnen. Ik weet ook dat je daar best van kunt balen.
  3. Wat heeft je lezer nodig als het over dit onderwerp gaat? Even ter illustratie weer dit blog: jij hebt het nodig te weten dat je met een plan makkelijker teksten kunt schrijven. Als je dan ook nog weet uit welke onderdelen je plan kan bestaan, wordt het voor jou ook makkelijker om te bepalen waar je gaat beginnen. Over naar jouw onderwerp: wat heeft je lezer nodig? In dit derde punt bepaal je dus de inhoud.
  4. Hoe wil je op de lezer overkomen met deze tekst? Een vriendelijke motivator? Of wil je je autoriteit en expertise meer naar voren laten komen? Dit is ook van invloed op hoe je je tekst schrijft en opbouwt.

Schrijf je plan

Een plan is een plan en niet een perfect opgestelde tekst. Hier kun je dus volstaan met gewoon losse woorden, invallen, tekeningen, alles wat je helpt. Is er research nodig? Schrijf dat op. Schrijf alles op wat je invalt.
Wanneer je dat hebt gedaan, dan ga je je invallen ordenen. Welke horen en passen bij elkaar? Wat is een fijne volgorde? Wat is belangrijk om mee te nemen in de tekst en wat is bij nader inzien minder belangrijk? Hoe hierbij steeds het doel van je tekst in het oog.

Plan dan je schrijfmoment in

Je kunt direct na het maken van je plan gaan schrijven. Je kunt het plan ook nog even laten liggen om te ontdekken of er meer in je opkomt dat erbij past. Dan plan je het schrijven bijvoorbeeld in voor de volgende dag. Het moment dat je gaat schrijven, leg je het plan naast je neer, zodat je erop kunt kijken terwijl je je tekst uit gaat typen. Je zult voelen dat het schrijven van de tekst nu makkelijker gaat dan zonder plan. Dit is je eerste versie. Laat het een nacht liggen, kijk er dan opnieuw naar. Laat er eventueel een ander ook naar kijken. Pas daarna maak je je tekst definitief.

Voel wat werkt voor jou

Ik ben ervan overtuigd dat iedereen een eigen manier heeft die past. Je vindt de manier die bij jou past, vooral door het te doen, door verschillende manieren uit te proberen. Dan kun je voelen wat werkt voor jou. Vooraf je plan maken, is wel degelijk essentieel als je in minder tijd een goede tekst wil schrijven. Zonder dat gefrustreerde gevoel.

Andere manieren om een plan te maken voor je tekst

Er zijn nog meer manieren om een plan te maken voor je tekst. Ik geef je 3 manieren in mijn Spoedcursus Bloggen. 2 manieren daarvan helpen je je plan wél al op de pc of laptop te maken. In mijn ogen scheelt dat tijd, omdat je je tekst dan toch al voor een groot deel digitaal hebt staan. Maar zoals ik al zei: voel wat werkt voor jou door de verschillende manieren uit te proberen. Bijvoorbeeld met de spoedcursus!
Ik wil meer weten over de Spoedcursus Bloggen

Lieve groet en veel Schrijfsucces!
Marianne

PS. Bovenstaande 4 stappen zijn geweldig goed om mee te nemen als je een boek wil schrijven.
Ben je met dat idee aan het spelen? Ga eens aan de slag met de 4 stappen uit dit plan.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek blogs op categorie

Delen met:

Mariannes Mail: bloedeerlijk over ondernemen en het leven, over marketing en over schrijven. Ontvangen? Schrijf je dan meteen in:

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Adres

Waleweinlaan 4
5665 CK Geldrop

Contact

Mobiel: 06-42515104
marianne@tekstgericht.nl

Jouw privacy is goed geregeld:

Voor meer inspiratie volg je mij op: