Elke ochtend tijd voor jezelf, door te schrijven

Elke ochtend een halfuurtje tijd voor jezelf, door te schrijven

Als je mij al langer volgt, dan weet je dat ik elke ochtend mijn ochtendpagina’s schrijf. Dat wil zeggen: elke ochtend, meteen na het opstaan, open ik mijn notitieboek, pak ik een pen en begin ik meteen met op te schrijven wat er allemaal in me opkomt. Minstens 2 A4’tjes vol.

Dit is waardoor je ideeën ook uit gaat voeren

Ik start de dag op deze manier met aandacht voor mij. Voor mijn hoofd. Wat er allemaal in omgaat. En door dat meteen aandacht te geven, ontstaat er rust en ruimte die ik de hele dag met me meeneem. Doordat er die rust en ruimte is, krijg ik ook nieuwe ideeën.
Ideeën die ik makkelijk op kan pakken en uit kan voeren, omdat ik niet afgeleid word door 100 andere dingen die ook maar in mijn hoofd rondgaan. Dat is het effect. Je wordt er dus productiever door. Hoe vaak speel je niet met ideeën in je hoofd waar je uiteindelijk niets mee doet?

Niet meer in die trein stappen

Niet iets wat meteen al 100% lukte hoor. Toen ik hiermee begon, zo’n 12 jaar geleden nu, speelde er zo veel door mijn hoofd! Als ik wakker werd, dan herkauwde ik in mijn hoofd eerst even wat er de dag ervoor was gebeurd of wat er zich vroeger allemaal had afgespeeld. Of ik was allerlei scenario’s aan het bedenken over wat er die dag misschien wel kon gebeuren. Of ik had meteen het to do lijstje in mijn hoofd. Als je weet dat je gedachten bepalen hoe je je voelt, dan kun je begrijpen wat dit doet. Misschien herken je het zelfs wel.
Vanaf het moment dat ik mijn ogen opende ging ik – POING – aan en stapte ik in de trein. En hoe drukker mijn hoofd, hoe korter mijn lontje. De hele dag ging ik van hot naar haar, deed wat nodig was terwijl mijn hoofd overuren draaide. Over van alles wat wel waar was én wat niet waar zou hoeven zijn.

Oh nee, dan moet je eerder opstaan!

Het elke morgen schrijven betekende dat ik een halfuurtje eerder op zou moeten staan. Anders had ik echt geen tijd. De kleine meid (mijn dochter was toen ik startte 3) had ook in de ochtend de aandacht nodig. Zoals ieder kind dat nodig heeft. De kracht van dat dagelijks schrijven ligt namelijk juist in die ochtend. In dat halfuur dat je nog even niets hoeft. Waardoor je dus ook niet meteen in die (gedachten)trein stapt. Je vertraagt je gedachten voor de dag begint. Dat geeft rust en ruimte, en geduld … de hele dag door. Dat eerder opstaan was wel een ding.

Na het wennen was het er: tijd voor mezelf! Elke dag.

Na een opstartperiode vol worstelen met opstaan of toch blijven liggen en niet schrijven – want ja, je bed is lekker warm, en het schrijven doet toch niets, en waarom eerder opstaan, kan toch ook wel op een ander moment – lukte het me om het vol te houden.
Ik ontdekte dat dat halfuurtje eerder opstaan, écht een halfuurtje tijd was voor mij. Me time om de dag mee te starten! En alleen maar leegschrijven wat in je omgaat. Zeg nu zelf, hoe vaak pak jij de me time die je zo nodig hebt? Ik deed het zelden. Vanaf dat ik de gewoonte eigen maakte, elke dag.

Wat als je het toch loslaat?

Zoals bij alle nieuwe dingen die je op wil pakken, heeft ook het dagelijks schrijven ‘wentijd’ nodig. Kan het zijn dat je het loslaat. Omdat je brein je vertelt dat het toch niets doet. Omdat al het andere belangrijker is. Omdat je al zoveel te doen hebt dat dat halfuurtje extra slaap je zoveel meer brengt. Dat is je brein dat ook moet wennen aan iets nieuws. Of niet je brein, maar die stemmen in je hoofd. Die vertellen je dat. Zoals ze dat bij alle nieuwe dingen doen. Om je te houden waar je bent. In die comfort zone. Je dagelijkse routine. In die trein.

Laat je het even los daarom? Geen punt. Elke dag kun je het alsnog weer oppakken. Elke ochtend krijg je een nieuwe kans, toch?
En all you need is papier en een pen. Plus de nieuwsgierigheid om te ontdekken wat het schrijven in de ochtend je kan brengen. Geloof me als ik zeg dat het veel is. Echt heel veel. Voor je business en voor jou.

Wat als het je lastig lijkt …

Wat als je het idee hebt dat het lastig is om te schrijven wat er in je opkomt? Dan kun je meedoen aan 100 dagen Schrijfgeluk. Met 100 dagen schrijfgeluk ontvang je 100 dagen lang, elke dag een mail met een vraag die je de volgende morgen op papier kunt beantwoorden. Zo kun je van het dagelijks schrijven een gewoonte maken. Met 100 dagen schrijven zit het dagelijks schrijven in je systeem. En wat er op papier ontstaat zijn unieke inzichten. Omdat je tijd neemt om te luisteren naar jou, naar wat er in je speelt, en je intuïtie. Elke dag tijd voor jezelf. Die kans pak je toch? Schrijf je in via de tweede link onder dit blog.

Lieve groet en geniet van het schrijven …
Marianne

Meer lezen over dit onderwerp?
Schrijven geeft kracht en maakt gelukkig 
100 dagen schrijfgeluk
Over de grondlegger van het schrijven in de ochtend: Julia Cameron

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek blogs op categorie

Delen met:

Gratis e-book om je creativiteit te boosten

gratis e-book marianne canters schrijfcoach blogexpert
Elke week (schrijf)inzichten en (ondernemers)inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor Mariannes Mail

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Adres

Waleweinlaan 4
5665 CK Geldrop

Contact

Mobiel: 06-42515104
marianne@tekstgericht.nl

Jouw privacy is goed geregeld: 

Privacybeleid

 

Voor meer inspiratie volg je mij op: