4 tips om in een (schrijf)flow te komen

Van vroeg in de morgen tot laat in de avond ergens mee bezig zijn. Als je op de klok kijkt, schrik je: is het al zo laat? Misschien weinig gegeten en weinig gedronken. Je bent volledig opgegaan in wat je aan het doen was. Helemaal in flow. En als je dan in de avond naar bed gaat, dan kijk je met een heerlijk gevoel terug op de dag. Wat ging het toch allemaal lekker en wat heb je veel gedaan!

Hoe zou het zijn als je dat vaker zou hebben? Misschien zelfs elke dag? Het is in ieder geval wat er gebeurt als ik aan het schrijven ben. Ik kan in mijn pyjama achter de laptop schuiven en mezelf erop betrappen dat ik die avond nog steeds in die pyjama zit. Nog steeds vol energie. Het is een flow die me niet alleen overkomt, maar die ik ook op kan roepen.

En dat kan jij ook: als je de volgende 4 tips gebruikt.

Roep je flow op met deze 4 tips

 

 1. Intentie neerzetten
  Wanneer je weet dat je iets gaat doen waar je die flow in wilt vinden, dan is het slim om die activiteit (als voorbeeld het schrijven van je boek of blogs) ook echt te gaan plannen. Dat is niet het enige wat je doet: je zet ook bewust de intentie neer om die dag of dat dagdeel te gaan schrijven.
  Hoe doe je dat?
  Als ik weet dat ik een bepaalde dag in de week veel schrijfmeters moet maken, dan plan ik die dag in mijn agenda en denk ik aan het eindresultaat. Wat wil ik aan het einde van die dag gedaan hebben? Ik stel me voor hoe het resultaat eruitziet en hoe ik zit te schrijven, op welke plek. De avond voor de dag doe ik dat nog een keer heel bewust voor ik ga slapen. De volgende dag sta ik op en heb ik zin om aan de slag te gaan. Ik ga doen wat ik wilde doen, op de plek die ik in gedachte had en bereik het resultaat dat ik wilde bereiken, vanuit die intentie.
  (Dit werkt ook voor andere werkzaamheden die ik moet doen. Al is het de achtertuin opruimen, een muur schilderen, of werken aan teksten voor een klant: als ik het zo aanpak, dan stromen de werkzaamheden zoals ik ze het liefste laat stromen.)

Omdat ik die intentie zet, ben ik ook waakzamer op die dag. Als iemand die dag een afspraak wil maken, kan ik zonder een vervelend gevoel een alternatief bieden. Ik heb namelijk een andere intentie met die dag. Is het onmogelijk – er kunnen zaken zijn die dringend voorgaan – dan plan ik die dag meteen ergens anders terug.
Dus: Plan de flowdag in, en zet meteen de intentie door jezelf in gedachten voor te stellen hoe je werkt aan je gewenste eindresultaat. Steeds als je aan die dag denkt, haal je meteen dat beeld erbij in je gedachten.

 1. Ken jezelf en wees eerlijk: waardoor word je afgeleid?
  De afleiding die de telefoon ons geeft, die kennen we. Leg deze dus weg. Zet deze op stil of uit. Als er per se iemand is die jou moet kunnen bereiken, zoals in mijn geval mijn dochter, dan kun je die persoon als uitzondering doorlaten. Dat kun je automatisch instellen op je telefoon. Leg de telefoon verder van je weg, minstens uit het zicht.
  Maar misschien heb je ook te maken met andere afleidingen. Ik hou bijvoorbeeld enorm van muziek. Maar als ik muziek aan heb staan als ik schrijf, dan vertraagt me dat: ik ga namelijk meezingen en bewegen op mijn stoel. Gezellig! Als ik in flow wil komen, is het bij mij dus echt stil. Zo kan er van alles zijn dat je afleidt: rommel op je bureau of in de ruimte waar je zit, e-mail die met een aankondiging op je scherm oppopt (zet de mail dus niet aan), en helemaal opvallend de laatste tijd: de horloges die echt bij alles trillen om je aan te geven dat er iemand of iets is dat je misschien wel weten moet. Nog een voorbeeld van mij: ik heb zo’n horloge niet, maar heb wel alle piepjes op mijn telefoon uitstaan, trillen doet ie ook niet. Een paar maanden geleden gaf ik nog een training ‘Smartphone Smartlife’ waarin ik nog veel meer van deze tips deel als het gaat over die mobiel. (Wil je deze training ook bij jou in een netwerkbijeenkomst of bij een ander event wil laten verzorgen, laat het dan zeker even weten. Het is een echte eye-opener.)

Terug naar deze tip: als je weet waardoor jij allemaal wordt afgeleid, zorg dan dat je, voor je gaat beginnen, al die afleidingen hebt getackeld. Schakel alle afleidingen uit.

 1. Beginnen – ga het doen
  Dan is de dag aangebroken. Het moment is daar. Ga zitten en schrijf. Begin.
  Meer kan ik er niet van maken. Maar dat is hoe het werkt. Door te gaan doen, zet je een wiel in werking. En naarmate dat wiel op gang komt, word jij productiever. Je zet de stappen die je wil zetten achter elkaar door. Puur door in actie te komen zet je het wiel aan.
  Aan de slag dus. Voor je het weet ben je alweer uren verder.
 2. Hou dat eindresultaat steeds in je achterhoofd.
  Al werkende aan wat jij neer wil zetten, hou je het gewenste eindresultaat in je achterhoofd. Werk je aan een boek, dan zie je het boek voor je. Je ziet de lezer voor je met het boek in zijn hand. Werk je aan je blogs, je socialmediaberichten, dan zie je ze in je hoofd al online staan. Je ziet de lezer al naar het scherm(pje) kijken, jouw blog lezen. Ontwerp je een sieraad, dan zie je voor je hoe het sieraad wordt. Ben je een bruiloft voor mensen aan het voorbereiden, dan zie je voor je hoe de bruiloft eruit gaat zien. Zie je cliënten blij lachend de deur van je praktijk uitgaan. Door het eindresultaat voor je te zien, werk je er makkelijker naartoe.

Dit zijn de 4 belangrijkste tips die je helpen om in die flow te komen. Natuurlijk kun je er ook ‘per ongeluk’ in komen, door te doen wat jij heerlijk vindt om te doen. Maar de flow oproepen kan dus ook, zelfs om dingen te doen die je misschien minder graag wil doen. Probeer het uit, pas ze toe en laat me zeker weten hoe jij dit ervaart in de reacties onder dit blog!

 

Succes! Marianne
PS: Het oproepen van een flow kan ook onderdeel worden van je lifestyle als bloggende ondernemer of auteur. Daarover schreef ik al eerder een gaaf blog: 20 lifestyletips voor ondernemers en auteurs.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek blogs op categorie

Delen met:

Gratis e-book om je creativiteit te boosten

gratis e-book marianne canters schrijfcoach blogexpert
Doelstellingen vierde kwartaal

Doelstellingen vierde kwartaal

Doelstellingen vierde kwartaal Het gaat beginnen: Q4. Oftewel het vierde kwartaal. Heb jij al je doelstellingen geformuleerd? Passend bij het plan dat je maakte voor 2020? Aangepast naar aanleiding van de Corona-situatie? Want er is natuurlijk wel veel veranderd na we...

Elke week (schrijf)inzichten en (ondernemers)inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor Mariannes Mail

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Adres

Waleweinlaan 4
5665 CK Geldrop

Contact

Mobiel: 06-42515104
marianne@tekstgericht.nl

Jouw privacy is goed geregeld: 

Privacybeleid

 

Voor meer inspiratie volg je mij op: